Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Shořela elektrika v podhledu

Jsem trochu na pochybách mezi popisem a fotkou. Pokud se podíváte pořádně na foto, tak zjistíte, že na vypálenou objímku žárovky to nevypadá, ale je vyhořelý plastový propojovací konektor a vodiče do něj zapojené. Spíš bych typoval na postupně vyhřátý spoj konektoru v plastu, případně vodiče v konektoru, který "zuhelnatěl" a mohlo tak dojít ke zkratu.
Pokud šlo o halogenovou žárovku (pravděpodobné) mohlo tomu napomoci i ohřátí konektoru od pláště žárovky (pokud se jí dotýkal).
Vždy je důležité při montáži dbát na vhodné umístění komponentů a vodičů.
Ale pokud je okruh správně jištěný a při zkratu je vypnut jističem a plasty používané pro el.zařízení jsou samozhášecí (většina), pokud nechytne případně použitá a v blízkosti el.zařízení nevhodně umístěná dřevěná konstrukce podhledů, nebezpečí požáru nehrozí.
Pochopitelně by ale mohlo způsobit požár, pokud by, takovýto tepelně exponovaný světelný zdroj (klasická žárovka a zejména pak halogenová) spadl na hořlavý podklad (koberce, polstrovaný nábytek, polštáře, peřiny a pod.) U Led žárovek toto nehrozí.
A pochopitelně, hliníkové vodiče jsou více problémové. Ale i spoje měděných vodičů, nebo konektorů, pokud nejsou při montáži dobře utaženy, případně u konektorů dostatečně "napruženy", mohou toto způsobit. S "vyhřátými" spoji i v těchto případech jsem se vícekrát setkal.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny