Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Shořela elektrika v podhledu

Dobrý den,

prosím o radu – netušíte, co může být příčinou následující nehody? Situaci stručně popíšu a přikládám foto.

Z podhledu v koupelně z ničeho nic vypadla žárovka. Rovněž vypadl proud. Při ohledání se zjistilo, že objímka žárovky je roztavená. Naštěstí nic nechytlo. Nyní elektrika funguje ze 4 místností v jedné. Stalo se to známým, elektriku v koupelně mají v mědi. Ve 2 pokojích v bytě je ještě v hliníku, předělávají to postupně. Může to souviset?

Osobně mě tato jejich zkušenost děsí, máme podobné panelákové byty s tím rozdílem, že my máme elektriku komplet v mědi a revizi elektrorozvodů jsme si naposled nechali udělat v roce 2016.

Napadá vás, co se tady mohlo pokazit? Předem děkuji za každý názor.

Předmět Autor Datum
muze za to analfabetismus, uzivatel si nedokazal precist, jaka vykonve maximalni zarovka se tam muze…
toto pole je povinne 31.07.2018 14:47
toto pole je povinne
.. a to jsou ještě umělci,co tam narvou halogeny.
forestek 31.07.2018 14:59
forestek
Vidíte, a já jsem hned začala hledat příčinu v rozvodech jako takových. Že by to mohlo být žárovkou,…
Lucienne 31.07.2018 15:21
Lucienne
Není hloupý dotaz,hloupá je odpověď známých. Při přerušeném okruhu (zhasnuto) se nevypálí objímka
forestek 31.07.2018 15:46
forestek
Halogenové žárovky, typicky 50W, mají vesměs keramické objímky. To opálené ukazuje na nedostatečný o…
Kyncl 31.07.2018 16:25
Kyncl
Jsem trochu na pochybách mezi popisem a fotkou. Pokud se podíváte pořádně na foto, tak zjistíte, že…
George63 31.07.2018 18:25
George63
Moc děkuji za všechny informace. Halogenky máme bohužel také, jak jsem zjistila. Vyměníme je za LEDk…
Lucienne 31.07.2018 22:18
Lucienne
Ano,LED je řešení,několika násobně nižší proud a tím samozřejmě i teplota. poslední
forestek 01.08.2018 07:20
forestek

Vidíte, a já jsem hned začala hledat příčinu v rozvodech jako takových. Že by to mohlo být žárovkou, mi připadalo jako moc "jednoduché" :-) Známi tvrdí, že k incidentu došlo, když bylo světlo zhasnuto, prostě najednou smrad a vypadla žárovka. Byla v provozu několik let. Je to normální? Omlouvám se, pokud je můj dotaz hloupý...

Jsem trochu na pochybách mezi popisem a fotkou. Pokud se podíváte pořádně na foto, tak zjistíte, že na vypálenou objímku žárovky to nevypadá, ale je vyhořelý plastový propojovací konektor a vodiče do něj zapojené. Spíš bych typoval na postupně vyhřátý spoj konektoru v plastu, případně vodiče v konektoru, který "zuhelnatěl" a mohlo tak dojít ke zkratu.
Pokud šlo o halogenovou žárovku (pravděpodobné) mohlo tomu napomoci i ohřátí konektoru od pláště žárovky (pokud se jí dotýkal).
Vždy je důležité při montáži dbát na vhodné umístění komponentů a vodičů.
Ale pokud je okruh správně jištěný a při zkratu je vypnut jističem a plasty používané pro el.zařízení jsou samozhášecí (většina), pokud nechytne případně použitá a v blízkosti el.zařízení nevhodně umístěná dřevěná konstrukce podhledů, nebezpečí požáru nehrozí.
Pochopitelně by ale mohlo způsobit požár, pokud by, takovýto tepelně exponovaný světelný zdroj (klasická žárovka a zejména pak halogenová) spadl na hořlavý podklad (koberce, polstrovaný nábytek, polštáře, peřiny a pod.) U Led žárovek toto nehrozí.
A pochopitelně, hliníkové vodiče jsou více problémové. Ale i spoje měděných vodičů, nebo konektorů, pokud nejsou při montáži dobře utaženy, případně u konektorů dostatečně "napruženy", mohou toto způsobit. S "vyhřátými" spoji i v těchto případech jsem se vícekrát setkal.:puff:

Moc děkuji za všechny informace. Halogenky máme bohužel také, jak jsem zjistila. Vyměníme je za LEDky a budeme doufat, že naši řemeslníci odvedli při rekonstrukci koupelny poctivou práci. Omlouvám se, pokud byly mezi fotkou a popisem nesrovnalosti, postavila jsem dotaz na základě informací, které jsem dostala.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru