Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měření DC proudu (12V) se záznamem u odstaveného vozidla

Dobrý den,

mám problém s nabíjením vozidla. Baterie 7 měsíců stará, alternátor nový, napětí naprázdno 14,4V, rádio odpojeno, odběr proudu u vypnutého vozidla v normě, přesto se baterie vybíjí, resp nestíhá dobíjet...

Napadlo mě, zda by se nadalo zrealizovat měření proudu u odstaveného vozidla se záznamem např 1 den. Neporadil by prosím někdo co nejekonomičtější řešení?

Předem děkuji za nápady.

Předmět Autor Datum
Aj ak by si zistil odber spotrebičov "am blok", je to absolútne na prd. Musíš pátrať po konkrétnom v…
Nuda 25.07.2018 21:28
Nuda
Nejdřív nabít baterku na doraz, změřit napětí, u odpojené baterky, baterku nechat odpojenou celý den…
Yarda 25.07.2018 22:05
Yarda
Díky za nasměrování, Tím záznamem chci vyloučit, že se po nějaké době probouzí nejaká ŘJ. Vyzkouší…
ixix 25.07.2018 22:28
ixix
...zkusím snímat foťákem... Není to má zkušenost, kdosi to tvrdil v nějaké diskusi. Záznam videa di…
Yarda 26.07.2018 07:21
Yarda
Dalo by se použít časosběrné snímkování, třeba po minutě. Nicméně si myslím, že nejlepší by bylo aku…
Prim 26.07.2018 08:54
Prim
Záleží na typu. Třeba můj první olympus dovedl zaznamenat něco pod 10 minut (číslo jsem už zapomněl,… poslední
ml1 30.07.2018 16:02
ml1
O jaké vozidlo se jedná? Jak jsi přišel na to, že se baterie nestíhá dobíjet? Jaká je hodnota vybíje…
iconek 26.07.2018 06:24
iconek
1. Pokud by jsi pár dní nejezil, tak nabitou baterii odpojit, změřit napětí a sledovat pokles po pár…
George63 26.07.2018 09:30
George63
odběr proudu u vypnutého vozidla v normě nějaké číslo by nebylo? Třeba odběr kolem půl ampéry znam…
jirka44 26.07.2018 12:01
jirka44

Aj ak by si zistil odber spotrebičov "am blok", je to absolútne na prd. Musíš pátrať po konkrétnom vinníkovi, spotrebič, žrút pri vypnutom zapaľovaní.

Nerozumiem negociácii týchto dvoch sprostredkovaných viet:

"odběr proudu u vypnutého vozidla v normě" (?).

"zda by se nadalo zrealizovat měření proudu u odstaveného vozidla" (?)

Baterku musí altík dobiť pri naštartovanom motore aj na voľnobeh spolu so zásobením spotrebičov "keep smilling", lebo je stavaný podľa typu vozidla, cca na 60A, povedzme až na 350A. (samozrejme tieto prúdy sú regulované mostíkmi diód v altíku, aby teplom, silným nabíjacím prúdom nerozdrapilo baterku.

Nejdřív nabít baterku na doraz, změřit napětí, u odpojené baterky, baterku nechat odpojenou celý den a pak zase změřit napětí, případně zkusit zda nastartuje, tak zjistíš, jestli se samovolně nevybíjí. Kolik ti žerou spotřebiče, když je odstavené? Myslíš, že u odstaveného auta dochází ke zvýšení odběru proudu co by měl vliv na vybíjení baterky? Napadá mne, jak to zjistit pomocí přístrojů co bys mohl mít po ruce. Zapojit do přívodu baterky nějaký ampérmetr, nejlépe ručkový a nechat na něj koukat autokameru s dostatečně velkou paměťovou kartou.

Díky za nasměrování,

Tím záznamem chci vyloučit, že se po nějaké době probouzí nejaká ŘJ.

Vyzkouším tedy úbytek napětí nezapojené/zapojené baterky za stejný čas.
Plánuji si pořídit klešťový multimetr, abych změřil, jaký proud teče do baterky při zapnutém motoru, koupím si tedy ještě analog. ampérmetr a zkusím snímat foťákem.

Záleží na typu. Třeba můj první olympus dovedl zaznamenat něco pod 10 minut (číslo jsem už zapomněl, bylo to možná 6 minut) v úžasné kvalitě 160x120 pixelů. Další foťáky to měly omezené na 2GB. Jeden z posledních to neměl omezené s tím, že když jsem náhodou překročil 2GB, začal nový soubor (vlastně stejně to dělá digitální kamera). Ani nevím, jak to má ten současný, tak dlouhá videa netočím a aztím jsem na strop nenarazil. Ale to spíš dřív dojdou baterky pokud není možnost napájet foťák ze sítě (já bych na tohle vzal kameru, ta má baterii (nominálně) na 10 hodin a možnost napájení ze sítě a na tohle stačí ta nejhorší kvalita, takže kartu jentak nevyčerpá).

1. Pokud by jsi pár dní nejezil, tak nabitou baterii odpojit, změřit napětí a sledovat pokles po pár dnech (kontrola samovybíjení). Pokud jde o relativně novou baterii, bude baterie ale zřejmě dobrá.
2. Případně baterii změřit zátěžovým A-metrem (kapacitometrem), pokud je k mání (třeba i v servisu).
Tím vyčlenit závadu na baterii.
3. Odběr proudu u vypnutého vozidla "v normě"? To je kolik? Takže se v klidu vybíjí? Změřit A-metrem, zapojeným do okruhu baterie po delší dobu a občas zhodnotit, zda je vybíjení stálé. Možno provést záznam jak píše Yarda. Ale podle mne stačí občas zkontrolovat.
Pro napájení elektroniky vozu a "samodrže" stanic rádia, by mělo být minimální, v řádu desítek, případně neco málo nad sto mA.
Pokud je odběr vyšší, v řádu více stovek mA, je někde "zrada".
4. Pak proměřit funkci alternátoru.
Nejjednodušší kontrola schopnosti dobíjení alternátorem a jeho výkonu, je měřením napětí na baterii, za chodu motoru a postupným připojováním jednotlivých odběrů (spotřebiče, osvětlení). Napětí na baterii nesmí nikdy poklesnout, za chodu motoru a připojování odběrů, pod hodnotu napětí odpojené baterie.
Pokud je vyšší, je baterie dobíjena, pokud je nižší, baterie proud dodává a vybíjí se, alternátor "nestíhá".
Detailnější možnost je přímým měřením odběrů, popsaným dále.
Do okruhu baterie zapojit digitální A-metr, stačí i do 20A, který, při měření a změně polarity ukazuje pouze +/- a proud měří stále. Svorku - zapojit na + baterie, a - na vývod do instalace. Bez zapnutého motoru musí být odběr minimální a ukazovat hodnotu - .Provést přemostění silnějším kabelem (aspoň 10 mm2) po dobu startu a nastartovat motor. Pak přemostění odpojit a měřit proud tečící z/do baterie bez připojených spotřebičů a osvětlení a postupně připojovat jednotlivé spotřebiče a osvětlení. Alternátor musí stále krýt zvyšující se spotřebu, nesmí docházet k odběru proudu z baterie a A-metr musí stále ukazovat dobíjení baterie. Při popsaném zapojení A-metru musí být hodnota vždy +.
(V případě že by došlo k většímu proudovému nárazu nad 20 A a přístroj přestal fungovat, je přepálená pojistka v měřáku a je ji možno vyměnit).
Možno provést i ss klešťovým A-metrem bez přemostění, ale tyto A-metry jsou dražší a nebývá nutno je kvůli tomu kupovat.
Pokud alternátor "nestíhá", jsou tyto možnosti:
a. slabý alternátor vzhledem k instalovaným spotřebičům
b. vada v alternátoru (diody, regulace)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru