Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měření DC proudu (12V) se záznamem u odstaveného vozidla

1. Pokud by jsi pár dní nejezil, tak nabitou baterii odpojit, změřit napětí a sledovat pokles po pár dnech (kontrola samovybíjení). Pokud jde o relativně novou baterii, bude baterie ale zřejmě dobrá.
2. Případně baterii změřit zátěžovým A-metrem (kapacitometrem), pokud je k mání (třeba i v servisu).
Tím vyčlenit závadu na baterii.
3. Odběr proudu u vypnutého vozidla "v normě"? To je kolik? Takže se v klidu vybíjí? Změřit A-metrem, zapojeným do okruhu baterie po delší dobu a občas zhodnotit, zda je vybíjení stálé. Možno provést záznam jak píše Yarda. Ale podle mne stačí občas zkontrolovat.
Pro napájení elektroniky vozu a "samodrže" stanic rádia, by mělo být minimální, v řádu desítek, případně neco málo nad sto mA.
Pokud je odběr vyšší, v řádu více stovek mA, je někde "zrada".
4. Pak proměřit funkci alternátoru.
Nejjednodušší kontrola schopnosti dobíjení alternátorem a jeho výkonu, je měřením napětí na baterii, za chodu motoru a postupným připojováním jednotlivých odběrů (spotřebiče, osvětlení). Napětí na baterii nesmí nikdy poklesnout, za chodu motoru a připojování odběrů, pod hodnotu napětí odpojené baterie.
Pokud je vyšší, je baterie dobíjena, pokud je nižší, baterie proud dodává a vybíjí se, alternátor "nestíhá".
Detailnější možnost je přímým měřením odběrů, popsaným dále.
Do okruhu baterie zapojit digitální A-metr, stačí i do 20A, který, při měření a změně polarity ukazuje pouze +/- a proud měří stále. Svorku - zapojit na + baterie, a - na vývod do instalace. Bez zapnutého motoru musí být odběr minimální a ukazovat hodnotu - .Provést přemostění silnějším kabelem (aspoň 10 mm2) po dobu startu a nastartovat motor. Pak přemostění odpojit a měřit proud tečící z/do baterie bez připojených spotřebičů a osvětlení a postupně připojovat jednotlivé spotřebiče a osvětlení. Alternátor musí stále krýt zvyšující se spotřebu, nesmí docházet k odběru proudu z baterie a A-metr musí stále ukazovat dobíjení baterie. Při popsaném zapojení A-metru musí být hodnota vždy +.
(V případě že by došlo k většímu proudovému nárazu nad 20 A a přístroj přestal fungovat, je přepálená pojistka v měřáku a je ji možno vyměnit).
Možno provést i ss klešťovým A-metrem bez přemostění, ale tyto A-metry jsou dražší a nebývá nutno je kvůli tomu kupovat.
Pokud alternátor "nestíhá", jsou tyto možnosti:
a. slabý alternátor vzhledem k instalovaným spotřebičům
b. vada v alternátoru (diody, regulace)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny