Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zřejmě jsou zásuvky zapojeny na jednom okruhu za sebou a u té, kde to prská, je špatný spoj a docház…
George63 14.07.2018 16:19
George63
takhle to šidili v panelácích, zapojovali jednu zásuvku přes druhou. Nechápu že je to povolené. Pak…
Láďa10 14.07.2018 16:30
Láďa10
To je naprosto běžné, říká se tomu smyčkování a lze tak připojit až 10 zásuvek na 1 okruh. Neni to ž… nový
ml1 19.07.2018 14:03
ml1
...hádejte co se stane, když se vám v první zásuvce přeruší zelený vodič? - Fáze se vám objeví na ko… nový
Yarda 20.07.2018 08:25
Yarda
Až na to, že při dvouvodičovým vedení žádnej chránič není. Jen jistič, nadproudový. A ten fázi na ko… nový
Prasak 22.07.2018 09:38
Prasak
Ještě k rozvířivší se diskuzi (která s otázkou nemá skoro nic společného);-). Ano, "svatá pravda". N… nový
George63 22.07.2018 14:19
George63
To stačí jednou za čas zkontrolovat, jestli je zemění funkční. Na to stačí zkoušečka s doutnavkou. nový
Láďa10 22.07.2018 14:31
Láďa10
Já mám v bytě nad skoro každou zásuvkou u stropu krabičku, a v ní je rozbočení. Do zásuvek mi vedou… nový
Láďa10 22.07.2018 09:30
Láďa10
Pokud je instalace z let 50 a je třívodič, byla zde původní el.instalace s ochranou zeměním. Většino… nový
George63 22.07.2018 13:59
George63
jj, tak to je ono. Do zásuvek máme 3 dráty, ale do světel jen 2. Jen by mě zajímalo, co by se stalo… nový
Láďa10 22.07.2018 14:11
Láďa10
To opravdu záleží na tom, jakou soustavu ochrany už u Vás máte. Pokud už "nulováním" a svítidla máte… nový
George63 22.07.2018 14:34
George63
a co by se stalo kdyby se propojily v soustavě se zeměním? Když propojím fázi a nulák tak vypadne ji… poslední
Láďa10 22.07.2018 14:39
Láďa10
Je to sice lepší v tom, že když vyhoří zásuvka, ostatní jedou, ale zase se do elektriky vnese mnohem… nový
Moas 20.07.2018 09:27
Moas
Vypni ističe v celom šírom byte pre okruhy šaltrov, aj okruh lustrov (nikdy čert nespí), prípadne v… nový
Nuda 19.07.2018 17:15
Nuda
... zatlač ťahový spínač (tlakom vypni - ťahom zapni).... kde bydlíš ? Ve velíně jaderné elektrárny,… nový
forestek 19.07.2018 18:00
forestek

Zřejmě jsou zásuvky zapojeny na jednom okruhu za sebou a u té, kde to prská, je špatný spoj a dochází, po zapnutí televize, kdy i přes ni prochází proud, k jiskření. Nakonec může tato zásuvka vyhořet. Pokud "trufáš", vypni jistič tohoto zásuvkového okruhu, případně hlavní jistič bytu, ověř zkoušečkou (nebo připojením třeba svítidla se šňůrou), že v zásuvce není napětí, odšroubuj kryt a oprav připojení. Pokud není vodič vyhřátý, stačí dotáhnout, pokud už ano a je ještě možno, zkrať až na dobrou část a znovu připoj. Pokud netrufáš, raději zavolej elektrikáře. Do doby než to bude opraveno, raději na tento okruh nic nepřipojuj. A každopádně to neodkládej!

takhle to šidili v panelácích, zapojovali jednu zásuvku přes druhou. Nechápu že je to povolené. Pak když se ta první vykotlá tak nejdou ani ty další.
Teď bydlím ve starším baráku a tady je to udělané mnohem líp. U stropu jsou krabičky kde je to rozbočené, a do každé zásuvky vedou jen 3 dráty.

To je naprosto běžné, říká se tomu smyčkování a lze tak připojit až 10 zásuvek na 1 okruh. Neni to žádné šizení. Jestli je odbočení provedené v zásuvkách nebo v krabicích je jedno, to jen přesouvá problém na jiné místo (problém to je jen u Al vodičů, měď je v pohodě). Pravda je, že krabice nejsou namáhané používáním tak jako zásuvky, ale pořád je to spoj, což je v elektrotechnice i elektronice nejčastější zdroj poruch.
Jinak to snad ani provést nejde, jedině by musela mít každá zásuvka svůj kabel do bytového rozvaděče, kde by pro ně byla sběrnice od jističe. To by znamenalo nejen víc kabelů (při řádově 20 korunách za metr CYKY by to nebylo tak hrozné), ale i větší rozvaděč.

Ono je ještě jeden problém, tím že se vedly dva vodiče (to už bych šizením nazval); hádejte co se stane, když se vám v první zásuvce přeruší zelený vodič? - Fáze se vám objeví na kostře všech spotřebičů první třídy. To je dost nebezpečné (obzvlášť v kombinaci s hliníkem), proto se dvouvodičový systém zhruba od roku 95 nepoužívá. Takže nejen požár, ale pokud je tím jiskřícím vodičem "nulák" tak i úraz elektřinou.

...hádejte co se stane, když se vám v první zásuvce přeruší zelený vodič? - Fáze se vám objeví na kostře všech spotřebičů první třídy...

Ale když se to stane, přestane svítit lampička, žehlit žehlička, televizovat televize (no, někdy lepší) a je nutné to opravit. Hádejte, co se stane, když se v zásuvce (nebo někde jinde) přeruší zeleno/žlutý vodič? Celkem nic, běžné spotřebiče fungují, uživatel neví, že je něco špatně až do chvíle, kdy se přeruší ještě modrý vodič. Nic není úplně dokonalé, ani chránič nemusí chránit furt a za všech okolností.

Ještě k rozvířivší se diskuzi (která s otázkou nemá skoro nic společného);-). Ano, "svatá pravda". Nikdo a nic není dokonalé.:-D Jak píšeš Ty, když se přeruší "nulák" v soustavě TN-C (dvouvodič) někde na začátku, pak v zásuvkách i na připojených spotřebičích třídy I, s ochranou nulováním, se při připojení jiného spotřebiče v některé ze zásuvek, dostává na ochranný vodič i na kostru takto chráněného spotřebiče fázové napětí. OK - ale až po připojení nějakého spotřebiče za místem přerušení. A spotřebiče nefungují!!!
Pokud je však soustava TN-S, třívodič, pak sice není ochranný vodič "zatěžován" proudově, ale pokud se někde na začátku přeruší, odpojí, nepřipojí, pak, pokud se neprovádí odborná kontrola (měření impedance ochranné smyčky-revizák), nikdo na nic nepřijde, spotřebiče a zásuvky fungují a ochrana proti neb.dotykovému napětí absolutně žádná!!! Jako v Rusku!!! A pokud dojde k poruše izolace na spotřebiči třídy I. (pračky, sporáky, vařiče, mikrovlnky, el. bojlery a ohřívače a pod.) - je napětí na kostře stále a bez problémů "kope". Takže opravdu, velmi málo je na tomto světě a v technice zejména, dokonalého. :puff:

Já mám v bytě nad skoro každou zásuvkou u stropu krabičku, a v ní je rozbočení. Do zásuvek mi vedou vždycky jen 3 dráty. Tak by to mělo být všude. Navíc ty krabičky plní i estetickou funkci, nemusím mít na zdech tolik obrazů:)

Je to šizení, protože když se to náhodou přeruší v té první zásuvce v řadě, a vy ji máte zrovna za nábytkem, tak co potom?:)
On ten dvouvodičový systém se asi začal používat až někdy v 60.letech, já bydlím v bytě z 50.let a tady jsou ve všech zásuvkách 3 vodiče. V panelácích už jenom 2.
Já myslel že ten počet vodičů souvisí nějak se zeměním, jeden vodič že byl zeměný do země a druhý nulovaný ne?

Pokud je instalace z let 50 a je třívodič, byla zde původní el.instalace s ochranou zeměním. Většinou jižní Morava. Tak jak píšeš, jeden vodič fáze, jeden nula a třetí ochranný zemění. Pokud byla síť v těchto letech už s ochranou nulováním, v nynější soustavě TN-C (což se tak tehdy ani nenazývalo) pak se běžně dělala pouze dvouvodičově. Ty paneláky u Vás už byly stavěny zřejmě po vaší sítě přechodu na ochranu nulováním.
"Třívodič" a soustava TN-S se "uzákonila" předpisy někdy v osumdesátých letech. Přesně už si to nepamatuji.:-/
Ale hlavní je, že se přešlo na používání mědi, místo hliníku. To rovněž někdy v tuto dobu. Do té doby byl, hlavně z finančích důvodů, preferovaný hliník. Pro použití mědi, už při projktování instalací, byly poměrně striktní podmínky. Pouze pro důležité měřící, řídící a zabezpečovací rozvody.
Na běžné el.instalace a bytovou výstavbu pouze hliník.
Ale instalace z let 50-tých byly rovněž většinou v mědi, s izolací gunou a opředením, ale vodiče "světelné" 1 mm2, na zásuvky max. 1,5 mm2. V pancéřových plášťových trubkách a krabicích pod omítkou. Ale u ochrany s nulováním vždy jen dvouvodič.

jj, tak to je ono. Do zásuvek máme 3 dráty, ale do světel jen 2. Jen by mě zajímalo, co by se stalo u té ochrany zeměním s třemi vodiči, kdybych ten nulák a zemění v zásuvce propojil nebo je použil obráceně.
A i ten hliník tady v pohodě všechno utáhne, ještě nic nevyhořelo:)

To opravdu záleží na tom, jakou soustavu ochrany už u Vás máte. Pokud už "nulováním" a svítidla máte zapojena pouze dvouvodičově, tak by jste měli mít přepojení provedeno na ochranu "nulováním" v soustavě TN-C (společná pracovní a ochranná "nula"). S tou možností, že pokud jsou zásuvky zapojeny třívodičově, tak by mohly mít zapojen pracovní N a ochranný vodič PE samostatně až z rozvaděče, tedy v soustavě v TN-S. A byla by u nich i možnost případného zapojení s ochranou chráničem (30 mA), pokud by bylo nutno. Třeba v koupelně.
Ale dnes i ke svítidlům musí být proveden i přívod ochranného vodiče, takže PEN.
A pokud už tedy máte soustavu s nulováním a vodiče v zásuvkách ochranný PE a pracovní N, jsou připojeny v rozvaděči na společný PEN, pak je jedno, zda je v zásuvce propojíš, nebo přehodíš.;-)
V soustavě s ochranou zeměním se však nesmí přehodit, ani propojit!

a co by se stalo kdyby se propojily v soustavě se zeměním? Když propojím fázi a nulák tak vypadne jistič, ale kdyby se prohodily ty druhé dva tak by se nemělo stát nic ne? Akorát že proud by odtékal do země místo do elektrárny.

Je to sice lepší v tom, že když vyhoří zásuvka, ostatní jedou, ale zase se do elektriky vnese mnohem víc spojů a tedy mnohem víc míst, kde se může potenciálně něco podělat. Ale pokud se dělá v mědi a pořádně, nepodělá se nic.

Vypni ističe v celom šírom byte pre okruhy šaltrov, aj okruh lustrov (nikdy čert nespí), prípadne v rozvodnej skrini vedľa merača zatlač ťahový spínač (tlakom vypni - ťahom zapni).

Zhodiť treba dole plastové kryty na veškerých zásuvkách 230V/50Hz v byte a izolovaným, veľkým, riadne zaostreným skrutkovačom na hranách, fest poodťahovať všetky skrutky, ktoré držia pod hlavičkami kabeláž in/out naťahanou širinou marinou.

Detto skontroluj spoje pod skrutkami aj v rozvodných, malých plastových krabiciach zapustených po stenách bytu, ale len vredy, ak nie sú vkusne zasádrované, prekryté čerstvou maľovkou či práve prelepené nádhernými tuzexovými tapetami francúzskeho vzoru typu "ancient".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru