Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zásuvka

To je naprosto běžné, říká se tomu smyčkování a lze tak připojit až 10 zásuvek na 1 okruh. Neni to žádné šizení. Jestli je odbočení provedené v zásuvkách nebo v krabicích je jedno, to jen přesouvá problém na jiné místo (problém to je jen u Al vodičů, měď je v pohodě). Pravda je, že krabice nejsou namáhané používáním tak jako zásuvky, ale pořád je to spoj, což je v elektrotechnice i elektronice nejčastější zdroj poruch.
Jinak to snad ani provést nejde, jedině by musela mít každá zásuvka svůj kabel do bytového rozvaděče, kde by pro ně byla sběrnice od jističe. To by znamenalo nejen víc kabelů (při řádově 20 korunách za metr CYKY by to nebylo tak hrozné), ale i větší rozvaděč.

Ono je ještě jeden problém, tím že se vedly dva vodiče (to už bych šizením nazval); hádejte co se stane, když se vám v první zásuvce přeruší zelený vodič? - Fáze se vám objeví na kostře všech spotřebičů první třídy. To je dost nebezpečné (obzvlášť v kombinaci s hliníkem), proto se dvouvodičový systém zhruba od roku 95 nepoužívá. Takže nejen požár, ale pokud je tím jiskřícím vodičem "nulák" tak i úraz elektřinou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny