Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Klimatizace - oprava

Zdravím, mám doma už pár let split klimatizaci, a přestala fungovat, něco s elektronikou. Opravář se na to díval a řekl že to nedokáže spravit že už není k sehnání ta elektronika. Takže nejlepší řešení bude pořídit novou klimatizaci.
Tak mě napadla ještě jedna věc. Nešlo by z té klimatizace vypojit veškerou elektroniku a zapojit to přímo bez elektroniky? Prostě aby jenom chladila naplno, když ji zapnu do zásuvky. Ledničky přece taky nepotřebujou k chlazení žádnou elektroniku.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ak je v poriadku kompresor, okruh klímy nie je vyfučaný (podfučaný, málo natlakovaný), tj. bez dosta… nový
Nuda 14.07.2018 14:45
Nuda
No já ještě zkusím jiného servisáka. Ona se rozběhne, pak se zastaví a rozsvítí se kontrolka že je n… nový
Láďa10 14.07.2018 15:10
Láďa10
Ono dneska je už málo dobrých servisáků.Dneska jsou to spíš měniči náhradních (a drahých) dílů. Pří… nový
iconek 14.07.2018 20:28
iconek
No a neni to neco s ventilatorem? :) nový
MM-nereg 14.07.2018 22:25
MM-nereg
Ventilátor pracuje na sieť 230V/50Hz? Tak ho tiež švacni na priamo, odcvakni od riadiacej jednotky.… nový
ahasver.chamachir 14.07.2018 23:19
ahasver.chamachir
podle toho co jsem viděl, když to opravář vyndával, tak do toho ventilátoru vede víc drátků. A dost… nový
Láďa10 15.07.2018 20:02
Láďa10
Vytáhni desku s elektronikou, bude mít na sobě označení/kód. Opiš ho do googlu a ve vteřině ti určit… nový
Moas 14.07.2018 19:37
Moas
Zjisti označení dílu s elektronikou a zkus "pohledat" na netu náhradní díly. Podobně jak říká Moas.… nový
George63 15.07.2018 00:16
George63
tak díky, zkusím a uvidíme. Ještě zkusím jiný servis a když nepomůžou tak se podívám po té elektroni… poslední
Láďa10 15.07.2018 20:06
Láďa10

Ak je v poriadku kompresor, okruh klímy nie je vyfučaný (podfučaný, málo natlakovaný), tj. bez dostatku chladiaceho média, potom je velice jednoduché zapojiť agregát priamo na nonstop napájanie 230V/50Hz, napríklad cez klasický vypínač, aby si nemusel baštrngovať so šaltrom a zásuvkov. Tie dva kábliky (resp. tri ak beriem nulák) zvládne s vadaskou v rukách každý, aj naprostý laik. Odpojíš riadiacu elektroniku od napájania, obídeš ju.

Lenže podľa mojich skúseností s chladiacimi zariadeniami nie sú kompresory stavané na nonstop chod. Ak sa napríklad zle nastavil presostat, kompresor u vstavaných boxoch síce šlapal nonstop, max. ale cca desať dní a odišiel. (Zrejme sa prehrial, alebo nestačil mazať, olej stratil mazaciu schopnosť, zadrel sa piest, vznikali vysoké tlaky apod. Príčinu nikto nezisťoval. Došiel chladiar vyslaný z kovospracujúceho podniku a krám vymenil komplet za nový alebo za repas).

No já ještě zkusím jiného servisáka. Ona se rozběhne, pak se zastaví a rozsvítí se kontrolka že je něco s ventilátorem.
Když byly horka tak mi běžela stejně nonstop od rána do večera. Přes noc sem větral. Pak mi začal drnčet vnitřní ventilátor, odešly v motoru ložiska, ty servis měnil a pak se stalo něco s elektronikou. Tak tohle řešení mě napadlo, protože ty různé funkce jako časovač, odvlhčování, ani topení stejně nepoužívám. Jinak fyzicky je právě všechno v pořádku.

Ventilátor pracuje na sieť 230V/50Hz? Tak ho tiež švacni na priamo, odcvakni od riadiacej jednotky.

Prípadne napájanie agregátu a vetrákov (zrejme je jeden v exteriéri na chladiči a druhý na výparníku v byte) prepoj v paralelnom obvode 230V s klasickým izbovým bimetalom (nejaký lacný typu Rego vybavený termostatom) nech sa ti zapína/vypína sústava spolu s agregátom na základe nastavenej teploty v byte, napr. na 24°C. Viď lacný xindel http://ix.sk/KPIs7

Len mi oznám, kde to bývaš. Niekde na vrchnom podlaží pod plochou strechou neizolovaného paneláku? Nahoď na stropy rošt z drevených latí, nalep dve vrstvy Al reflexnej fólie na strop, nejakých 5cm tepelnej izolácie medzi rošty a finál sadrokartón. Znížiš si stropy o 8cm, ale pohoda.

Ja mám doma vyslovene kosu aj ak je vonku 36°C. Akurát sedlová strecha, hoci je 35cm medzi hranolmi nobasilom izolovaná+late, škridle, al fólie, sadrokartón, na južnej strane strechy je 20 panelov fotovoltaiky sa v lete mierne prehrieva. Dole, na prízemí, mám v lete normálne zimu, ako v psinci, max 22°C (obvodové murivo Ytong 45cm+25cm opláštenie a trojsklo v oknách) z južnej strany je od venca po základ durch sklo prekryté vonkajšími metalickými lamelovými žalúziami.

podle toho co jsem viděl, když to opravář vyndával, tak do toho ventilátoru vede víc drátků. A dost tenkých, tak nevím. Ještě zkusím jiný servis, a když si s tím neporadí tak to nějak zkusím zapojit napřímo.
Bydlím v cihlové bytovce, a ani to není pod střechou, a stejně když je venku ve dne přes 30 stupňů a v noci přes 20, tak se to ani přes noc nevyvětrá a bez klimatizace sem měl doma už i 28 stupňů.

Zjisti označení dílu s elektronikou a zkus "pohledat" na netu náhradní díly. Podobně jak říká Moas. Mnohdy se dají sehnat a problém vyřešit komplexně. Přímé připojení ventilátorů bych nevylučoval, ale zapojení kompesoru bez příslušné elektroniky, ktetrá jej řídí a hlídá, to bych nedoporučoval. I většina dnešních lepších lednic má řízeny kompresory elektronikou, ne pouze spínané.
Ale nakonec, pokud jsi se už smířil s tím, že budeš muset koupit novou, tak nic nestojí v cestě to vyzkoušet napojit přímo. Pouze bych, do jejího řízení, zařadil lepší prostorový termostat a případně časové relé, které by zajišťovalo, aby při vypnutí byl vypnut nejdřív kompresor a s menším odstupem pak ventilátor. Jestli ji vyhodíš s dobrým komresorem nebo jej "odděláš", na tom nic nezmění.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru