Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Klimatizace - oprava

Zdravím, mám doma už pár let split klimatizaci, a přestala fungovat, něco s elektronikou. Opravář se na to díval a řekl že to nedokáže spravit že už není k sehnání ta elektronika. Takže nejlepší řešení bude pořídit novou klimatizaci.
Tak mě napadla ještě jedna věc. Nešlo by z té klimatizace vypojit veškerou elektroniku a zapojit to přímo bez elektroniky? Prostě aby jenom chladila naplno, když ji zapnu do zásuvky. Ledničky přece taky nepotřebujou k chlazení žádnou elektroniku.

Předmět Autor Datum
Jakou klimatizaci? (výrobce, model) Bez elektroniky to nepojede, musí se to odmrazovat a něco musí…
iconek 13.07.2018 22:46
iconek
Je to značka Vestel, typ Aircon DG-9. Ten servisák mi říkal, že kompresor má jenom jednu rychlost, t…
Láďa10 13.07.2018 23:14
Láďa10
Ked su tie ciastkove komponenty na 220V (asi to na nich bude aj napisane a asi ze ako hej) tak sa na…
MM-nereg 14.07.2018 11:42
MM-nereg
Ale ano,předělat to jde ,jenom bez znalostí se to bude těžko vysvětlovat.
123xy 14.07.2018 00:22
123xy
Ono záleží na tom, co odešlo. Já jsem nedávno opravoval klimatizaci (podobná té vaší), kde odešel po…
jirka44 14.07.2018 07:53
jirka44
Ak je v poriadku kompresor, okruh klímy nie je vyfučaný (podfučaný, málo natlakovaný), tj. bez dosta…
Nuda 14.07.2018 14:45
Nuda
No já ještě zkusím jiného servisáka. Ona se rozběhne, pak se zastaví a rozsvítí se kontrolka že je n…
Láďa10 14.07.2018 15:10
Láďa10
Ono dneska je už málo dobrých servisáků.Dneska jsou to spíš měniči náhradních (a drahých) dílů. Pří…
iconek 14.07.2018 20:28
iconek
No a neni to neco s ventilatorem? :)
MM-nereg 14.07.2018 22:25
MM-nereg
Ventilátor pracuje na sieť 230V/50Hz? Tak ho tiež švacni na priamo, odcvakni od riadiacej jednotky.…
ahasver.chamachir 14.07.2018 23:19
ahasver.chamachir
podle toho co jsem viděl, když to opravář vyndával, tak do toho ventilátoru vede víc drátků. A dost…
Láďa10 15.07.2018 20:02
Láďa10
Vytáhni desku s elektronikou, bude mít na sobě označení/kód. Opiš ho do googlu a ve vteřině ti určit…
Moas 14.07.2018 19:37
Moas
Zjisti označení dílu s elektronikou a zkus "pohledat" na netu náhradní díly. Podobně jak říká Moas.…
George63 15.07.2018 00:16
George63
tak díky, zkusím a uvidíme. Ještě zkusím jiný servis a když nepomůžou tak se podívám po té elektroni… poslední
Láďa10 15.07.2018 20:06
Láďa10

Jakou klimatizaci? (výrobce, model)

Bez elektroniky to nepojede, musí se to odmrazovat a něco musí regulovat tlak média.Vnitřní jednotka ovládá tu venkovní po dvou drátech, to nepůjde jen tak ojebat.

Technici toho nakecaj.Třeba se mu nechtělo.

Je to značka Vestel, typ Aircon DG-9. Ten servisák mi říkal, že kompresor má jenom jednu rychlost, takže stejně když jede tak jede pořád stejně. Tam se nic nenamražuje, to má asi pořád teplotu nad nulou.
V té klimatizaci jsou myslím jen 3 věci které se podílí na chlazení: vnitřní větrák, venkovní větrák a kompresor. Tak co kdyby se všechny 3 připojily přímo na 220V? Akorát by se musel nějak napevno přepnout ventil, který to přepíná na obrácený režim - topení.

Ked su tie ciastkove komponenty na 220V (asi to na nich bude aj napisane a asi ze ako hej) tak sa na 220 zapojit daju. (mozu ale nutne potrebovat nejake externe suciastky ktore tam su pritomne a musia byt bez zavady)
Ja by som sa snazil najprv opravit tu elektroniku, ak poznas niekoho kto je schopny opravovat elektroniku (to znamena napr. ze vie aspon pouzivat osciloskop) tak by to stalo za pokus. Ono to casto je mozne, len dnes uz sa moc nevyskytuju opravari, dnes korporacie ficia tak ze sa menia diely alebo este lepsie(pre tu korporaciu samozrejme) cely vyrobok.

Ak je v poriadku kompresor, okruh klímy nie je vyfučaný (podfučaný, málo natlakovaný), tj. bez dostatku chladiaceho média, potom je velice jednoduché zapojiť agregát priamo na nonstop napájanie 230V/50Hz, napríklad cez klasický vypínač, aby si nemusel baštrngovať so šaltrom a zásuvkov. Tie dva kábliky (resp. tri ak beriem nulák) zvládne s vadaskou v rukách každý, aj naprostý laik. Odpojíš riadiacu elektroniku od napájania, obídeš ju.

Lenže podľa mojich skúseností s chladiacimi zariadeniami nie sú kompresory stavané na nonstop chod. Ak sa napríklad zle nastavil presostat, kompresor u vstavaných boxoch síce šlapal nonstop, max. ale cca desať dní a odišiel. (Zrejme sa prehrial, alebo nestačil mazať, olej stratil mazaciu schopnosť, zadrel sa piest, vznikali vysoké tlaky apod. Príčinu nikto nezisťoval. Došiel chladiar vyslaný z kovospracujúceho podniku a krám vymenil komplet za nový alebo za repas).

No já ještě zkusím jiného servisáka. Ona se rozběhne, pak se zastaví a rozsvítí se kontrolka že je něco s ventilátorem.
Když byly horka tak mi běžela stejně nonstop od rána do večera. Přes noc sem větral. Pak mi začal drnčet vnitřní ventilátor, odešly v motoru ložiska, ty servis měnil a pak se stalo něco s elektronikou. Tak tohle řešení mě napadlo, protože ty různé funkce jako časovač, odvlhčování, ani topení stejně nepoužívám. Jinak fyzicky je právě všechno v pořádku.

Ventilátor pracuje na sieť 230V/50Hz? Tak ho tiež švacni na priamo, odcvakni od riadiacej jednotky.

Prípadne napájanie agregátu a vetrákov (zrejme je jeden v exteriéri na chladiči a druhý na výparníku v byte) prepoj v paralelnom obvode 230V s klasickým izbovým bimetalom (nejaký lacný typu Rego vybavený termostatom) nech sa ti zapína/vypína sústava spolu s agregátom na základe nastavenej teploty v byte, napr. na 24°C. Viď lacný xindel http://ix.sk/KPIs7

Len mi oznám, kde to bývaš. Niekde na vrchnom podlaží pod plochou strechou neizolovaného paneláku? Nahoď na stropy rošt z drevených latí, nalep dve vrstvy Al reflexnej fólie na strop, nejakých 5cm tepelnej izolácie medzi rošty a finál sadrokartón. Znížiš si stropy o 8cm, ale pohoda.

Ja mám doma vyslovene kosu aj ak je vonku 36°C. Akurát sedlová strecha, hoci je 35cm medzi hranolmi nobasilom izolovaná+late, škridle, al fólie, sadrokartón, na južnej strane strechy je 20 panelov fotovoltaiky sa v lete mierne prehrieva. Dole, na prízemí, mám v lete normálne zimu, ako v psinci, max 22°C (obvodové murivo Ytong 45cm+25cm opláštenie a trojsklo v oknách) z južnej strany je od venca po základ durch sklo prekryté vonkajšími metalickými lamelovými žalúziami.

podle toho co jsem viděl, když to opravář vyndával, tak do toho ventilátoru vede víc drátků. A dost tenkých, tak nevím. Ještě zkusím jiný servis, a když si s tím neporadí tak to nějak zkusím zapojit napřímo.
Bydlím v cihlové bytovce, a ani to není pod střechou, a stejně když je venku ve dne přes 30 stupňů a v noci přes 20, tak se to ani přes noc nevyvětrá a bez klimatizace sem měl doma už i 28 stupňů.

Zjisti označení dílu s elektronikou a zkus "pohledat" na netu náhradní díly. Podobně jak říká Moas. Mnohdy se dají sehnat a problém vyřešit komplexně. Přímé připojení ventilátorů bych nevylučoval, ale zapojení kompesoru bez příslušné elektroniky, ktetrá jej řídí a hlídá, to bych nedoporučoval. I většina dnešních lepších lednic má řízeny kompresory elektronikou, ne pouze spínané.
Ale nakonec, pokud jsi se už smířil s tím, že budeš muset koupit novou, tak nic nestojí v cestě to vyzkoušet napojit přímo. Pouze bych, do jejího řízení, zařadil lepší prostorový termostat a případně časové relé, které by zajišťovalo, aby při vypnutí byl vypnut nejdřív kompresor a s menším odstupem pak ventilátor. Jestli ji vyhodíš s dobrým komresorem nebo jej "odděláš", na tom nic nezmění.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru