Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Registr studní

Dobrý den, nevíte někdo, zda existuje nějaký registr studní, kde se dá dohledat, zda je ta konkrétní studna zaregistrována, tudíž legální?
Děkuji

Předmět Autor Datum
Potřebujete udat souseda? :-D nový
Karel04 07.06.2018 13:47
Karel04
Nene. Chci kupovat chatu a je tam celkem nová studna. Realitka tvrdí, že není registrovaná, tak si t… nový
Rómeo9 07.06.2018 15:16
Rómeo9
Zeptejte se realitky jak to ví? Před časem po nás okresní úřad chtěl informace ohledně studny na cha… nový
Kyncl 07.06.2018 15:27
Kyncl
Tady je odpověď právníka a hydrogeologa (RNDr. Petr Čížek - lze ho dohledat na seznamu odborně způso… nový
czcharlie 07.06.2018 15:57
czcharlie
Otázka je, jak moc o tu chatu stojíte. Je to riziko ji sice takto koupit, ale pokud do toho začnete… nový
George63 12.06.2018 22:31
George63
Před několika lety se celoplošně prováděl registr studní zhotovených po roce 1950. Zda je veřejně př… poslední
nerady 13.06.2018 21:49
nerady

Tady je odpověď právníka a hydrogeologa (RNDr. Petr Čížek - lze ho dohledat na seznamu odborně způsobilých osob MŽP ČR) na obdobný dotaz:

Co musím udělat (mimo variantu nekoupit), pokud chci koupit pozemek s objektem, kde je studna pořízená cca před 15 až 20-ti lety? Objekt tuto studnu využívá jako jediný zdroj pitné vody, ale neexistuje na ni žádná dokumentace.

Nejrozumnější by bylo, kdyby předtím sám současný majitel domu požádal o dodatečné povolení studny. Pokud by to nebylo schůdné řešení, zjistěte si na stavebním úřadě, jestli je existence domu a studny na něm v souladu s územně plánovací dokumentací. Pokud je to v pořádku a budete o dodatečné povolení studny žádat sama, nechte kupní smlouvu vypracovat u právníka s tím, že u něj budou po dobu správních řízení o studni peníze deponovány a pokud úřady studnu nepovolí, přestane být smlouva platnou.

Otázka je, jak moc o tu chatu stojíte. Je to riziko ji sice takto koupit, ale pokud do toho začnete "rýpat"po úřadech, tak si naděláte ještě víc problémů. To si musíte zhodnotit a promyslet. Takových objektů a zejména chat, s tímto řešením vody, je, pokud vím, víc. A jak se říká, "pokud není žalobce, není ani soudce".
Pouze studny zbudované snad před cca rokem 1950 nejsou zhotovované na základě stavebního povolení a není to nutno řešit.
V tomto případě to chce pouze tu vaši studnu upravit tak, aby nebyla nad terénem zjistitelná. ::) Což nebývá problém. Možno osadit horní skruž s vetším průměrem než má průměr studny, případně osadit skruž na vrtu a "utopit" ji, zakrýt betonovým víkem a nad ním dát cca 20-30 cm hlíny a "zamaskovat" osetím trávy. Do vody se nic nedostane a není identifikovatelná. Má to i jednu výhodu, v zimě nepromrzá. A hlavně se tím nikomu nechlubit!!!
Vím, že je to sice "nelegální" řešení, ale někdy jedinné. Když vám to úřad dodatečně nepovolí, což bývá dosti časté, nemá tato situace řešení.
Takže, buďto nekupovat, nebo riskovat.:-/

Před několika lety se celoplošně prováděl registr studní zhotovených po roce 1950. Zda je veřejně přístupný a digitální nevím. Více informací podá příslušný vodoprávní úřad. Pokud je chata postavená po roce 1950 tak by měla být studna registrována. Pokud nevíš zda v roce 1950 stála tak se podívej na www. kontaminace.cenia.cz kde jsou letecké fotky celé ČR z roku 1952-53. Tyto snímky slouží úřadům k ověřování pravdivosti údajů od vlastníků nemovitostí. Jinak souhlasím s George69. V naší bonzácké republice to ani jinak snad nejde. Pokud si člověk nechal udělat revizi kotle tak je už jednou zařazen a chodí mu jen výzvy na opakované revize kotle. Bohužel revize kotle neřeší to co z komínu vychází. Kouř ovlivňuje několik faktorů (kvalita paliva, vlhkost paliva, atmosférický tlak, přístup primárního vzduchu, přístup sekundárního vzduchu a čistota palivových cest), nechápu tedy jak revize kotle ovlivní kouř z kotle. Odběhl jsem od tématu a omlouvám se za to.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru