Předmět Autor Datum
Pokud tam je plynová přípojka, musíte mít na katastru u pozemku věcné břemeno. Přesné umístění veden…
Aaaasssa 23.05.2018 17:58
Aaaasssa
Ta plynová přípojka není nikde evidovaná, žádné věcné břemeno. Navíc v Plynárenské řekli, že je to n…
Emv 24.05.2018 12:58
Emv
Osobně bych to asi takhle neřešil. Zřejmě se jedná o běžný bazén výška 120cm průměr 460cm jen vody j…
Aaaasssa 24.05.2018 14:08
Aaaasssa
Výbuch by hrozil, kdyby se někde plyn nahromadil, což se venku snad nestává, ale může někde ve sklep…
ml1 25.05.2018 10:43
ml1
Celá záležitost jde řešit několika způsoby. Oficiálně udělat přeložku potrubí a vše s tím spojené. O… poslední
nerady 26.05.2018 22:29
nerady
Ak nie je prípojka zapísaná v tvojom LV, ako vecné bremeno, poznámka pod čiarou apod., normálne plyn…
Nuda 23.05.2018 18:25
Nuda
normálne plyn odstav, ufajči, zablenduj prípoj na vstupe a stavaj bazén, ako keby sa nechumelilo. N…
Karel04 24.05.2018 06:35
Karel04
Přeřízneš, nacpeš tam hadr a zasypeš. Chvíli počkáš a pak použiješ nějaký odkrytý plamen z větší vzd…
Jan Fiala 24.05.2018 12:39
Jan Fiala
Nakoľko je to potrubie v podstate vlastníctvo suseda, RWE to samozrejme nezaujíma. Najlepšie by bolo…
Matfej 24.05.2018 13:15
Matfej

Pokud tam je plynová přípojka, musíte mít na katastru u pozemku věcné břemeno. Přesné umístění vedení Vám pak sdělí na rwe.
Umístit nic nad vedení samozřejmě nemůžete. Nevím přesný ochranný odstup od plynu, u vody je 2m.

Ta plynová přípojka není nikde evidovaná, žádné věcné břemeno. Navíc v Plynárenské řekli, že je to nezajímá, že je přípojka převedená do vlastnictví toho souseda (dnes 80 letý pán), který o tom nic moc neví. No a u nás už dostaly události spád. Můj zeť začal tedy kopat bazén a opravdu v hloubce asi 1,2 metru našel trubku. Zastavil tedy kopání, trubku údajně nějak obestavil snad úlomky zámkové dlažby, pak snad ještě na to nahrnul hlínu a pak udělal betonovou desku a na ní položil bazén. Já mám strach, co se může stát. Je jasné, že když přijdou plynaři zbouraj bazén, ale to mě netrápí. Já mám větší obavy, aby nehrozil třeba výbuch nebo něco podobného. Bojím se oprávněně?

Osobně bych to asi takhle neřešil. Zřejmě se jedná o běžný bazén výška 120cm průměr 460cm jen vody je tam tedy 19 tun. Plus váha betonové desky. Rozhodně bych kolem trubky nedával žádné kusy dlažby atd. Ale zásyp čistým pískem bez kamínků aspoň 30 cm. A pak teprve ta deska pořádně proarmovaná kari sítí a z poctivého betonu. I za cenu že bazén nebude se zemí, ale částečně nad.Teď už je, ale hotovo, tak to snad udělal pořádně a žádný problém nevznikne.
Nejlepší bývalo bylo domluvit se se sousedy, ale chápu, že se starším člověkem a vzhledem k sousedskym vztahům to není vždy lehké.....

Výbuch by hrozil, kdyby se někde plyn nahromadil, což se venku snad nestává, ale může někde ve sklepě. Takhle venku spíš hrozí požár. V obou případech musí být ještě zdroj zapálení. Ale hlavu bych si s tím nedělal, je to zbytečný stres. Unikající plyn je cítit dlouho před tím, než je to nebezpečné. Třeba u nás ve městě byl dlouhá léta cítit na několika místech (venku na ulici), a nebýt výbuchu v praze v divadelní ulici je možná cítit dodnes, takhle to během několika měsíců rozkopali a opravili.
Plynaři při nějaké rekonstrukci spíš trubku nechají a udělaji jinou, samozřejmě s potřebnou smlouvou a ne jen tak a asi těžko budou žádat o vedení trubky pod bazénem. Pokud je trubka v majetku souseda, tak by si maximálně mohl stěžovat on, ale když vede přes cizí pozemek bez dovolení, tak by to asi neměl tak jednoduchý (pokud by se nevytasil s nějakou smlouvou o věcném břemenu) a předpokládám že v tomto věku má jiné starosti.

Celá záležitost jde řešit několika způsoby. Oficiálně udělat přeložku potrubí a vše s tím spojené. Obložení zámkovou dlažbou je asi nejhorší řešení. Jakékoliv potrubí se většinou ukládá do písku jelikož ten neprodře potrubí v zemi. Můj způsob řešení by byl pokud soused nereaguje tento. Potrubí odhalit pod potrubí nasunout kabelový žlab a ten přikrýt víkem (tím vytvoříte chráničku). Poté zapískovat a pak stavět bazén. Poznámka k rychlému uzavření potrubí. Pokud už se stane průšvih a potrubí se při výkopových pracích přetrhne a pokud to nehoří tak nejrychlejší je zlomení plastového potrubí a ohnutý konec přivázat k stávajícímu potrubí. Můžete se mnou nesouhlasit, můžete tvrdit něco jiného ale to je tak všechno co můžete dělat.

Ak nie je prípojka zapísaná v tvojom LV, ako vecné bremeno, poznámka pod čiarou apod., normálne plyn odstav, ufajči, zablenduj prípoj na vstupe a stavaj bazén, ako keby sa nechumelilo.

Nie si viazaná ani obmedzovaná žiadnym právnym predpisom ani ak v prípade susedov "zatneš žílu u pytlíku" v prípade nelegálnej prípojky vedúcej cez tvoju legitímnu nehnuteľnosť bez záväzkov.

Odporučím:
Tvár sa ako neviniatko, o ničom nevieš, nič som nevidela, do ničoho som nezasahovala na svojom výhradnom vlastníctve pri výkopových prácach.

Samozrejme žiaden orgán ex lege, s krížikom po funuse, napríklad znalca z odboru ani na príkaz talármafie (rozhodnutia, predbežného opatrenia či rozsudku) na svoju parcelu nepusti, lebo nie je k takémuto úkonu zákonný dôvod. LV máš čistý, ako malinu.

Už som obdobný prípad v svojej stavebnej spoločnosti riešil, ani si lúzeri neprdli s prizvanými štátnymi fízlami a spol. boľševickej, vyplatenej lúzy, v časoch, kedy si ešte za zlatých komunistov robili prípoje mírnix-dírnix, širinou marinou aj cez cudzie vlastníctva bez záznamov, pripájali sa plynom cez iných, tretích majiteľov pozemkov apod. partizánčenie. Vlastníctvo je v kapitalizme nedotknuteľné, chránené ústavou a ostatnými vykonávacími zákonmi a vyhláškami.

normálne plyn odstav, ufajči, zablenduj prípoj na vstupe a stavaj bazén, ako keby sa nechumelilo.

Nuda,přerušit a zaslepit plynové potrubí pod tlakem někde 2 metry pod zemí,to dokážeš snad jenom Ty a možná i Chuck Norris.
Nebo myslíš,že tam tazatelka vyhrabe v zemi ukrytý uzavírací ventil?

Nakoľko je to potrubie v podstate vlastníctvo suseda, RWE to samozrejme nezaujíma.
Najlepšie by bolo dohodnúť sa so susedom a prípojku viesť niekde po okraji pozemku, alebo podobne. Samozrejme na jeho náklady, čo bude asi problém.
Ja by som to ale nejak zvlášť neriešil. Záleží, aký bazén máte, ale ak mu nevadila trubka v hĺbke 1,2 m tak nič veľké to nebude.
V budúcnosti ak sa raz bude táto prípojka rekonštruovať tak sa to už spraví tak, aby Vás to obišlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru