Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aku triedu betonu ?

Zdravím,

Akú triedu betónu by ste zvolili v prípade, že by bol betón vystavený trvalým poveternostným vplyvom a tečúcej vode ? Chcem vybetónovať múrik okolo jarku s vodou a premostiť ho pešou lávkou (nič veľké). Zaujíma ma akú triedu zvoliť aby to dlho vydržalo a nerozsypalo sa.

Vďaka,

Maťo

Předmět Autor Datum
To je jedno, akú tvrdosť použitého cementu zvolíš, cez aké "nano" sitá bol upražený mletý vápenec os… nový
Nuda 10.05.2018 15:08
Nuda
Z vlastní zkušenosti: použít cement Portlandský třídy 32,5 (dříve325/350), poměr 1:3 (cement/písek),… nový
George63 10.05.2018 17:06
George63
Vdaka za vycerpavajue odpovede. Prave ze z betonarky som chcel objednávať a tam maju rozne triedy od… nový
Matfej 11.05.2018 06:16
Matfej
Řádně zvibrovaná patnáctka beton nás přežije všechny. Kdo chce jistotu přežití vnoučat, vezme dvacít… nový
sHpy00n 11.05.2018 12:24
sHpy00n
Nuda zase perlí. Já mám zkušenosti takové, že za minulého režimu namíchaný beton z cementu 350 v pom… poslední
PLV 16.05.2018 08:42
PLV

To je jedno, akú tvrdosť použitého cementu zvolíš, cez aké "nano" sitá bol upražený mletý vápenec osiaty. Dôležitý je grit výplne, tj. musí byť použitý výhradne lámaný, vyvmývaný kremeň zbavený nečistôt, ílu apod., o rozmeroch lámaného zrna 0,5 až 4mm s dôkladným premiešaním cementu do polosuchej zmesy.

Ak použiješ okrúhly kremeň zo štrkoviska s obsahom ílovitých častí, humusu, pôdy nedúfaj v pevnosť ani v prípade priehradového cementu či cementu určeného do letiskových plôch ako finálny povrch.

Tiež je dôležitá voda. Nesmie byť z potoka, rybníka či obstáta zo suda v ktorej sa začali množiť riasy, sinice prípadne baktérie.

Na povrchovú úpravu vibrovaného betónu má jedine nekalý vplyv soľ, soľné roztoky napríklad dlhodobým pôsobením presoleného snehu po opadaní z blatíkov vozidiel ak žerú betónový povrch niekoľko dní v kuse.

Povrch je ideálne nie gletovať oceľovým hladítkom, ale zašúchať ho drsnou plochou, zapracovať zrná spolu s cementom do drsného povrchu, ako finál. Trením, zašúchaním, sa zbaví povrch betónu zároveň vzduchových bublín a vystupujúcej, prebytočnej vody pri chemickej reakcii jeho zatvrdnutia. Ideálne je na ručné zapracovanie povrchu drevený hobel.
-----------------
Dnes sú cementy oproti komunistickej mafii "zlatých komunistov", ktorá zámerne primiešavala do cementu v 50kg papierových mechoch, ozn. pod 125/250/375 určených pre malospotrebiteľov aj sušené kaly, mletý odpad z chemických fabrík či odfiltovaný odpad z elektrárenských komínov apod. sajrajty z produkcie CHZJD, Jurajov dvor, na vyššej úrovni.

Kapitalisti, ktorí vstúpili ako investori do cementární si nedovolia odrbávať svoju poslušnú lúzu zdegenerovaných voličov z pred rokom 1989 z jediného dôvodu, lebo samotní eštébácki megazlodeji, boľševická mafia úspešných veľkopodnikateľov prekotom kradne, ako psi z reťaze a z nakradnutého si stavajú honosné vily, sídla, bazény, stometrové vinotéky (tunely) v podzemných karpatských oblúkoch a tak by neriskovali, aby im prídomové chodníky, mramorové obklady v exteriéroch opadali po dvoch zimách, ako lístie na jeseň z dôvodu nekvalitného cementu.

Z vlastní zkušenosti:
použít cement Portlandský třídy 32,5 (dříve325/350), poměr 1:3 (cement/písek), max 1:4. Písek, případně "kačírek", čistý, plavený, také se říká praný, bez hlinitých a jílovitých příměsí, s frakcí smíšenou od 0 do 32 mm. Míchat s čistou vodou. Řádně promíchat (nejlépe v míchačce). Hustota je lepší "polosuchá", ne moc vody. Řádně pěchovat, zhutnit. Na tom dost záleží, pokud se jedná o tu vodotěsnost.
Jinak, v dnešní době, možnost zakoupení namíchané směsi i v míchárnách, kterých je poměrně dost. Nasypají i do přívěsného vozíku a pak nutno poměrně rychle zracovat. Neměl by se dodatečně, pokud začne tuhnout, dořeďovat. Jeho kvalita rapidně klesá!
Jinak ještě trochu víc a podrobnějších informací viz "madam" Wiki. ;-)

Výroba betonu v domácích podmínkách
Písek a kamenivo
Vyrobit kvalitní beton v domácím prostředí není vůbec tak jednoduché, jak se mnohdy drobní stavebníci a kutilové domnívají. Při použití praného písku frakce 0/4 mm nebo 0/8 mm je správný poměr písku k cementu 2 : 1 až 3 : 1. Pokud třetinu písku nahradíme kamenivem frakce 4/8 mm, dosáhneme přibližně pětinové úspory cementu a beton je ještě kvalitnější.

Voda, míchání, vodotěsnost, plastifikátory, provzdušnění
Čisté vody (ideálně pitné, jinak se musí kvalita vhodnosti použití v betonu vyzkoušet) by mělo být ve směsi tolik, aby se ve spádové míchačce beton převaloval a po vyklopení do kolečka vytvořil kužel. Takovéto konzistence se dosahuje v míchačkách velice obtížně, a proto se doporučuje přidat do betonové směsi i plastifikátor. Ideální je zakoupit si nějaký ve stavebninách, ale u nenáročných staveb postačí i polévková lžíce saponátu na nádobí na cca 2 kolečka betonu. Při předávkování se může beton znehodnotit. Se saponátem se totiž pracuje mnohem lépe než s dříve používaným mazlavým mýdlem. Saponát, který musí být se směsí promíchán po dobu min. 2 minut navíc beton provzdušní, což zvýší jeho životnost, a stane se odolnějším vůči nasáknutí vodou a vůči mrazu. (Úplně vodotěsný beton však nelze vyrobit pouze z písku a cementu a vlastně v domácích podmínkách vůbec. Je totiž třeba, aby obsahoval i kamenivo min. frakce 16 mm, aby písek neobsahoval velké množství prachových odplavitelných částic a aby beton obsahoval další ztekucující, případně i zpomalující přísady.) Velké množství vody přidané při míchání betonu může vést k praskání a k prašnosti vzniklého betonu, který se následně může i drolit. Z výše popsaných důvodů nelze vůbec doporučit ruční míchání betonu.

Tabulky pro míchání betonu uvádí hmotnosti písku, štěrku a cementu. Nelze je použít pro domácí míchání. V možnostech stavebníka lze užít jen míchání objemové (nebo také poměrové), odměřované na lopaty.

Vdaka za vycerpavajue odpovede.
Prave ze z betonarky som chcel objednávať a tam maju rozne triedy od C 8/10 (toto isto nie) az po triedu C 50/60 (to uz je asi moc). Nechcem zbytocne setrit na tom ale ani to predrazovat.

Nuda zase perlí. Já mám zkušenosti takové, že za minulého režimu namíchaný beton z cementu 350 v poměru 1:6, byl pevnější, než dnešní beton z běžného cementu ze stavebnin, namíchaného v poměru 1:3. A o čtyřstovce cementu ani nemluvě, kde jsme chodili po stropě z tohoto cementu už na druhý den. Kde vyčtu jako laik nějaké třídy na současném cementu ani nevím. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru