Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aku triedu betonu ?

Zdravím,

Akú triedu betónu by ste zvolili v prípade, že by bol betón vystavený trvalým poveternostným vplyvom a tečúcej vode ? Chcem vybetónovať múrik okolo jarku s vodou a premostiť ho pešou lávkou (nič veľké). Zaujíma ma akú triedu zvoliť aby to dlho vydržalo a nerozsypalo sa.

Vďaka,

Maťo

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Z vlastní zkušenosti: použít cement Portlandský třídy 32,5 (dříve325/350), poměr 1:3 (cement/písek),… nový
George63 10.05.2018 17:06
George63
Vdaka za vycerpavajue odpovede. Prave ze z betonarky som chcel objednávať a tam maju rozne triedy od… nový
Matfej 11.05.2018 06:16
Matfej
Řádně zvibrovaná patnáctka beton nás přežije všechny. Kdo chce jistotu přežití vnoučat, vezme dvacít… nový
sHpy00n 11.05.2018 12:24
sHpy00n
Nuda zase perlí. Já mám zkušenosti takové, že za minulého režimu namíchaný beton z cementu 350 v pom… poslední
PLV 16.05.2018 08:42
PLV

Z vlastní zkušenosti:
použít cement Portlandský třídy 32,5 (dříve325/350), poměr 1:3 (cement/písek), max 1:4. Písek, případně "kačírek", čistý, plavený, také se říká praný, bez hlinitých a jílovitých příměsí, s frakcí smíšenou od 0 do 32 mm. Míchat s čistou vodou. Řádně promíchat (nejlépe v míchačce). Hustota je lepší "polosuchá", ne moc vody. Řádně pěchovat, zhutnit. Na tom dost záleží, pokud se jedná o tu vodotěsnost.
Jinak, v dnešní době, možnost zakoupení namíchané směsi i v míchárnách, kterých je poměrně dost. Nasypají i do přívěsného vozíku a pak nutno poměrně rychle zracovat. Neměl by se dodatečně, pokud začne tuhnout, dořeďovat. Jeho kvalita rapidně klesá!
Jinak ještě trochu víc a podrobnějších informací viz "madam" Wiki. ;-)

Výroba betonu v domácích podmínkách
Písek a kamenivo
Vyrobit kvalitní beton v domácím prostředí není vůbec tak jednoduché, jak se mnohdy drobní stavebníci a kutilové domnívají. Při použití praného písku frakce 0/4 mm nebo 0/8 mm je správný poměr písku k cementu 2 : 1 až 3 : 1. Pokud třetinu písku nahradíme kamenivem frakce 4/8 mm, dosáhneme přibližně pětinové úspory cementu a beton je ještě kvalitnější.

Voda, míchání, vodotěsnost, plastifikátory, provzdušnění
Čisté vody (ideálně pitné, jinak se musí kvalita vhodnosti použití v betonu vyzkoušet) by mělo být ve směsi tolik, aby se ve spádové míchačce beton převaloval a po vyklopení do kolečka vytvořil kužel. Takovéto konzistence se dosahuje v míchačkách velice obtížně, a proto se doporučuje přidat do betonové směsi i plastifikátor. Ideální je zakoupit si nějaký ve stavebninách, ale u nenáročných staveb postačí i polévková lžíce saponátu na nádobí na cca 2 kolečka betonu. Při předávkování se může beton znehodnotit. Se saponátem se totiž pracuje mnohem lépe než s dříve používaným mazlavým mýdlem. Saponát, který musí být se směsí promíchán po dobu min. 2 minut navíc beton provzdušní, což zvýší jeho životnost, a stane se odolnějším vůči nasáknutí vodou a vůči mrazu. (Úplně vodotěsný beton však nelze vyrobit pouze z písku a cementu a vlastně v domácích podmínkách vůbec. Je totiž třeba, aby obsahoval i kamenivo min. frakce 16 mm, aby písek neobsahoval velké množství prachových odplavitelných částic a aby beton obsahoval další ztekucující, případně i zpomalující přísady.) Velké množství vody přidané při míchání betonu může vést k praskání a k prašnosti vzniklého betonu, který se následně může i drolit. Z výše popsaných důvodů nelze vůbec doporučit ruční míchání betonu.

Tabulky pro míchání betonu uvádí hmotnosti písku, štěrku a cementu. Nelze je použít pro domácí míchání. V možnostech stavebníka lze užít jen míchání objemové (nebo také poměrové), odměřované na lopaty.

Vdaka za vycerpavajue odpovede.
Prave ze z betonarky som chcel objednávať a tam maju rozne triedy od C 8/10 (toto isto nie) az po triedu C 50/60 (to uz je asi moc). Nechcem zbytocne setrit na tom ale ani to predrazovat.

Nuda zase perlí. Já mám zkušenosti takové, že za minulého režimu namíchaný beton z cementu 350 v poměru 1:6, byl pevnější, než dnešní beton z běžného cementu ze stavebnin, namíchaného v poměru 1:3. A o čtyřstovce cementu ani nemluvě, kde jsme chodili po stropě z tohoto cementu už na druhý den. Kde vyčtu jako laik nějaké třídy na současném cementu ani nevím. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru