Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zvýšení tlaku vody v domě

Zdravím, potřeboval bych zvednout tlak vody v domě. Jsme na konci vodovodního řádku a tlak vody v potrubí je špatný vtip. Rozhodli jsme se pro systém s nádrží do které by se doplňovala voda (nádrž by tedy měla mít plovák) a odtud pak čerpadlem hnala do domu. Má s tím někdo zkušenosti??

Bohužel se mi ale nedaří takovou nerez nádrž sehnat. Měla by mít tak 200-500l a možnost zapojení s plovákem. Neví někdo kde by se to dalo sehnat? Ani google moc nepomáhá.

Předmět Autor Datum
Co použít plastovou nádrž jak jsou na paletách. Nové jsou vhodné pro pitnou vodu, jsou lehké a je mo…
nerady 30.04.2018 11:39
nerady
Musel by vybaviť prívodné potrubie nejakým spätným ventilom, spätnou klapkou v prípade, ak by mal ex…
Nuda 30.04.2018 11:46
Nuda
Zpětná klapka musí být v každém případě. Každopádně paletový tank pro mě není řešení....
IkaSGC 30.04.2018 12:48
IkaSGC
Stačí ti na vstupné potrubie nainštalovať samonasávacie čerpadlo, nejaké lacné SVA s príslušným vstu…
Nuda 30.04.2018 11:42
Nuda
Základní fakta vím, problém je že pokud by mezi řádem a čerpadlem nebyla tato nádrž tak by se muselo…
IkaSGC 30.04.2018 12:47
IkaSGC
Snad není potřeba plovák, když máš tlak, tak se naplní, zpětný ventil zabrání návratu vody při pokle…
kejki 01.05.2018 21:46
kejki
Nerezových nádrží je kupa, google na první dotaz třeba tohle https://www.domintex.cz/nerezova-nadrz-…
Zerozero 30.04.2018 13:50
Zerozero
Odporucam namontovat aj mechanicky prepad - odtok, aby pokazeny plavak neprekvapil a nevytopil pries…
Matfej 30.04.2018 16:22
Matfej
Pokud by nevyhovovala nádrž kulatá (viz Zerozero) je možno nechat svařit z nerezu krychlovou nádrž s…
George63 30.04.2018 19:38
George63
Hranatou nádrž ale jen se zpevňujícími výztužnými žebry. Jinak bude tlakem vody docházet k vydouvání…
Zerozero 02.05.2018 11:21
Zerozero
Záleželo by hodně na síle plechu a velikosti a rozměrech nádrže. Pokud by byla síla plechu cca 1,5-2…
George63 02.05.2018 16:50
George63
Také teoretická možnost... To bych si klidně svařil sám, v tom by problém nebyl... No, uvidím, vymys…
IkaSGC 02.05.2018 23:08
IkaSGC
U té vody z předmětné nádrže? Co se týče té filtrace, co tak použít kartušovou, nebo případně pískov… poslední
George63 05.05.2018 20:21
George63

Co použít plastovou nádrž jak jsou na paletách. Nové jsou vhodné pro pitnou vodu, jsou lehké a je možné sledovat z venku zda se v ní netvoří sediment. Jinak je ji potřeba přikrýt, aby k ní neprošlo světlo (vznikají řasy a sinice).

Musel by vybaviť prívodné potrubie nejakým spätným ventilom, spätnou klapkou v prípade, ak by mal expanzku natlakovanú vzduchom. Lebo ak by klesol tlak v celej ulici, pritom nemajú na päte pred meračom klapku, zásobil by reverzne zo svojou nádržou celú ulicu prípadne iba jeho panelák a ostatné byty v bytovke.

Stačí ti na vstupné potrubie nainštalovať samonasávacie čerpadlo, nejaké lacné SVA s príslušným vstupom (napr.3/4").

Na výtlaku, za čerpadlom bude expanzná nádrž o objeme 100l s natlakovanou "bublinou" 2/3 príslušného tlaku, aby ti vzduch nestrielal na výtoku.

Čerpadlo bude na výtlačnom potrubí vybavené tlakovým spínačom, ktorý bude nastavený na požadovaný spodný zapínací (5bar) a vrchný vypinací tlak (6,5bar).

Samozrejme, je nutné prívod vybaviť spätnou klapkou.

Ak klesne tlak v sústave (v IS v prívodnom potrubí), zapne sa čerpadlo na základe tl.spínača, ktoré vyslovene vycucne, vysaje z potrubia IS vodu k tebe domov, než sa vrchný tlak v nádrži a sústave nevypne (cca 6,5bar). Je to obdobné, ako keby si mal vlastný zdroj, studňu. Len vodu vytiahneš /vycucneš/ z mestského vodovodu k sebe domenka.

Len to nikomu nevyosli, lebo susedia v ulici budú sem-tam bez vody ak sa ti zopne čerpadlo. Ako v tom CCCP filme známej sovietskej porevolučnej kinematografie s ksichtom uboleného, prosíkajúceho dieťatka žadoniaceho na perách zobrazeného na celom plátne: "Vadíčku píť, vadíčku píť", že človek bol nútený po vzhliadnutí magúčevo déla okamžite skočiť na tri orosené, do prvej hospůdky za rohom.

----

Celý tento xindel sústavy by bolo ideálne riešiť kompletnou domácou vodárňou vybavenou tri v jednom, tj.čerpadlom, el.motorom, ističom, tlakovým spínačom a expanzkou.

Kukni sem, čo dostať v lacných obchodoch:
https://cerpadla.heureka.sk/f:10905:115146/

Stačilo by ti hentaké, len nepíšu +/- tlaky spínača v sústave:
https://cerpadla.heureka.sk/wolpertech-wt-hw-1000-ii/#

vyber si podľa napájania čerpadla elektromotora, aké máš v chalupe či byte prípoje, 230V/3x400V / 50Hz. Hlavne, aby bolo nastavené čerpadlo na pracovné tlaky, ktoré vyžaduješ pre chod domácnosti. (Pračky, sprchy, umývačky, WC splachovača, benkiseru, bitetu, apod.)

Som prekvapený, že moja obľúbená klasika, Sigma SVA32 III° (trojstupňový darling) nie je vo výrobe. Všetko SVA II°

https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=SVA+32&min=&max=&o=4

So Sigma SVA32 III° s expanzkou, by si sa zásobil na úkor celej ulice.

Základní fakta vím, problém je že pokud by mezi řádem a čerpadlem nebyla tato nádrž tak by se muselo řešit povolení, v mém případě s VAKem (správcem řádu)... Přímé připojení čerpadla na řád bez povolení není možné aby asi nezpůsobovalo podtlak a podobně. Z tohoto důvodu chci dát nádrž... To má ale i jiný důvod, pokud bych měl nádrž třeba 500L jako rezervoár, v případě poruchy dodávky vody (což se stane tak 2x do roka) budu mít stále rezervu 500L.

Plastová nádrž existuje ale většinou pod zem což nechci, paletový tank také nechci, to je spíš provizorka. Potřebuji aby to mělo "štábní kultůru". Tyto nádrže existovat musí jelikož se to takto standardně řeší, bohužel se mi nedaři dohledat nikoho kdo to dělá.

Snad není potřeba plovák, když máš tlak, tak se naplní, zpětný ventil zabrání návratu vody při poklesu tlaku. Jestli jsem ji nevyhodil, někde mám kutilskou knížku, která je překladem z 90. let a je tam právě vodoinstalace podle snad Británie, kde se dává na půdu domu rezervoár.

Pokud by nevyhovovala nádrž kulatá (viz Zerozero) je možno nechat svařit z nerezu krychlovou nádrž s víkem (snadná možnost čistění), přesně na požadovaný rozměr a kapacitu. Tu osadit horním přívodem s plovákovým uzávěrem (pak není nutná zpětná klapka) a bezpečnostním plovákovým spinačem, zvukově signalizujícím překročení maximální hladiny (selhání plováku přívodu). Pak také, i možnost přepadu, jak už někdo rovněž radil, ale v návaznosti na tu zvukovou signalizaci, neboť bez ní by, v tomto případě, hrozil, pokud by se na to včas nepřišlo, únik většího množství draze placené vody.
Dále už pak běžným způsobem - čerpadlo s dostačujícím tlakem+expanzka+tlakový spinač, případně čerpadlo spínající přímo průtokem.;-)
P.S. Šikovného a spolehlivého svářeče, který by byl schopen takovouto nádrž svařit, bych mohl zkusit pomoci zkontaktovat. :beer:

Záleželo by hodně na síle plechu a velikosti a rozměrech nádrže. Pokud by byla síla plechu cca 1,5-2 mm, provedeny koutové sváry zevnitř a převařeny i rohy vně, tak taková nádrž o rozměru 80/80/80 cm, která by byla na těch cca 0,5 m3 (500 l), by to, podle mne, bez problémů zvládla. A pokud by šlo o nádrž dokonce s menším obsahem (tazatel psal 200-500 l), případně s menším půdorysem, pak bych si s tím starosti moc nedělal. Ale vrch bych, pokud by byla s víkem a ne uzavřená, asi taky zpevnil vinklem 50/50 mm po vnitřním obvodu. Pokud by šlo o plechy tenčí, pak Ti dávám za pravdu.:-)
A byla by ještě i možnost, pokud by to bylo vhodné a byl pro to prostor a vhodné umístění, usazenou nádrž, i z tenčího plechu, obezdít, v rozích provázanou "patnáctkou" cihelnou zídkou z klasických cihel, na "ostrou" vápenocementovou maltu, která by tlak do stěn nádrže podchytila rovněž bezpečně.;-)

U té vody z předmětné nádrže? Co se týče té filtrace, co tak použít kartušovou, nebo případně pískovou od bazénů, přez kterou by čerpadlo vodu z nádrže nasávalo? Sací podtlak by pro ni nebyl problém, ale provozní tlak, za čerpadlem, asi ano. U bazénů je sice za čerpadlem, ale tam je, za čerpadlem, tlak minimální. Ale pokud by šlo o vodu pitnou, bylo by nutno asi ještě řešit i případné bakterie, které by se, v té filtraci, mohly množit a jejich případnou likvidaci. Čistění, desinfekce. To by byl zase další problémek.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru