Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vibrační čerpadlo+tlakový spínač

Zdravím
Mám dotaz. Lze spojit 1f vibrační studniční čerpadlo(darling) a 3f tlakový spínač? Pokud ano, bylo by možné jednoduše nastínit, na kterou fázi, nebo prostě jak to zapojit?
K tlakovému spínači nemám žádnou dokumentaci. Jsou na něm pouze napsány "motor" a tuším, že nápis LINE(nemám ho ted po ruce, mám ho na chatě...). Oba nápisy jsou u 2 krát po třech kontaktech. Typ a značku spínače taky momentálně nevím. Prostě mě to dnes napadlo a na chatě budu až za 2 týdny....

Mám expanzku a tyto 2 komponenty. A taky mám v hlavě jistý kutilský nápad(asi žádná revoluce to nebude), se kterým bych se chtěl trochu popasovat sám.

děkuji

Předmět Autor Datum
Jaký dává čerpadlo tlak? - Typ? V jakém rozsahu spíná tlakový spínač? - Typ? Kolik tlaku snese expan… nový
Stefran 29.04.2018 13:29
Stefran
Jasně, to zjistím. Tyto věci z hlavy nevím. Nicméně lze tedy zapojit 1f vibr.čerpadlo a 3f tlakový… nový
patyk 29.04.2018 18:10
patyk
Zapojit lze. 1f čerpadlo může mít na sepnutí fáze čerpadla všechny tři kontakty 3f tlakového spínače… nový
Stefran 29.04.2018 18:58
Stefran
Na základě nejasných podkladů v otázce pouze teoreticky možný návod a několik vlastních zkušeností.… nový
George63 29.04.2018 19:32
George63
Jednofázové čerpadlo sa dá zapojiť na trojfázový tlakový spínač.Zapojíte len jednú fázu,napríklad up… poslední
Slavco31 30.04.2018 09:21
Slavco31

Jaký dává čerpadlo tlak? - Typ?
V jakém rozsahu spíná tlakový spínač? - Typ?
Kolik tlaku snese expanzní nádoba? Typ?

Trochu přeháním, ale bylo by také možné, že budeš mít radost jak zapojení běží...a za pár vteřin nebude chata vcelku.

Jasně, to zjistím. Tyto věci z hlavy nevím.

Nicméně lze tedy zapojit 1f vibr.čerpadlo a 3f tlakový spínač? Pokud ne, tak už ty 2 týdny mohu třeba přemýšlet nad jinou kombinací, koupit něco jiného atp... Samozřejmě, že mám na mysli to zapojit bezpečně. Nechci to zapojovat takto za každou cenu... jakože "ono to fungovat bude, ale není to podle předpisů"... takhle to nechci.

děkuji

Na základě nejasných podkladů v otázce pouze teoreticky možný návod a několik vlastních zkušeností.
Vibrační čerpadlo (zřejmě Malyš) dá tak max. cca 3 atm. tlaku.
3- fázový tlakový spínač je možno běžně použít, zapojí se, přes libovolný kontakt, přívodní fáze pro čerpadlo a může se i, přes druhý kontakt, zapojit i pracovní "nula" N.
Jinak by měl být ten tlakový spinač nastavitelný na zapínací tlak +/- 1,4 atm a vypínací +/- 2,2 atm.
(Omlouvám se za používání "atm", jsem "stará škola";-).
V tomto případě by neměl být problém ani s oficielní expanzkou (pokud nejde o nějakou "náhražku"), ta bývá většinou na provozní tlak 6 atm.
Vzhledem k tomu, že píšeš, že se s tím chceš "popasovat" sám, předpokládám že nejsi elektro odborník. Pak pozor, vše prováděj bez napětí a s vědomím, jak já říkám: elektřina nezraňuje, ta "pouze" zabíjí!!!
Tak rozepisuji i podrobněji zapojení z hlediska ochrany před neb.dotykovým napětím, což nemá vliv na funkci, ale "pouze" na bezpečnost.
Některá tato čerpadla (produkce Rusko, Ukrajina a Polsko) neměla ochranný vodič (pouze fáze a N- přívod dvoužilový kabel). U těchto doporučuji doplnit samostatný ochranný vodič (slaněný měděný s plastovou izolací, žlutozelený CYS 1,5 mm2), připojený spolehlivě na kostru čerpadla pomocí přiletovaného pozinkovaného oka - /spoj mědi a hliníku je špatně!/ a spoj "zaplpaný", třeba mamutem, proti vodě. Vodič vedený a přichycený souběžně s původní přívodním kablíkem do místa připojení (rozvaděč, zásuvka, vypinač). Toto sice trochu odporuje ČSN, ale výměna u čerpadla není, z hlediska zabezpečení utěsnění nového kabelu proti vodě možná a bez ochranného vodiče je nebezpečí, že v případě poruchy čerpadla a průniku fáze na kostru čerpadla, hrozí nebezpečí úrazu el.proudem. V Rusku tento problém neřešili.:-D Ich mnógo!
Pak tato čerpadla, vyráběná už u nás, měla už přívod 1+N+PE (ochranný vodič- třížilový přívod).
Pak ochranný vodič (PE) nutno zapojit přímo na ochrannou "nulu" (PE) v rozvaděči v soustavě TN-S (samostatná ochranná a pracovní "nula"), případně na sdružený PEN, v případě starého provedení el.instalace s ochranou soustavou TN-C (společná pracovní a ochranná "nula").
Ten nesmí být nikdy přerušen a vypínán!

Jinak, z vlastní zkušenosti, vibrační čerpadla nejsou, na trvalý provoz, moc spolehlivá. Vyměnil a opravoval jsem jich střídavě (rovněž u chaty) 2 ks po dobu cca 12-ti let min. 5 x. Čerpání do expansky 10 l, bez odběru, vždy asi tak půl minuty.
Ale před dvěma roky jsem se "hecnul" a koupil, v akci v Mounfielfu, rotační nerezové jednofázové (do vrtu) za 6 tisíc a to "frčí" úplně jinak. Běží max. 5 vteřin.:-D
Jinak není na škodu rovněž instalovat hladinový spinač do studny, který brání chodu čerpadla bez vody. Ale pokud je vody dostatek a odběr není příliš velký, není nutno. Ten se zapojí opět do okruhu napájení čerpadla, do serie s kontakty toho tlakového spinače.:puff:

Jednofázové čerpadlo sa dá zapojiť na trojfázový tlakový spínač.Zapojíte len jednú fázu,napríklad uprostred pripájania.Ostatné ostanú nepripojené,že sa budú spínať ostatné kontakty je nepodstatné,lebo nebudú zapojené.Otázkou je,či tlak čerpadla dosahuje nastavený vypínací tlak tlakového spínača.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru