Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vibrační čerpadlo+tlakový spínač

Na základě nejasných podkladů v otázce pouze teoreticky možný návod a několik vlastních zkušeností.
Vibrační čerpadlo (zřejmě Malyš) dá tak max. cca 3 atm. tlaku.
3- fázový tlakový spínač je možno běžně použít, zapojí se, přes libovolný kontakt, přívodní fáze pro čerpadlo a může se i, přes druhý kontakt, zapojit i pracovní "nula" N.
Jinak by měl být ten tlakový spinač nastavitelný na zapínací tlak +/- 1,4 atm a vypínací +/- 2,2 atm.
(Omlouvám se za používání "atm", jsem "stará škola";-).
V tomto případě by neměl být problém ani s oficielní expanzkou (pokud nejde o nějakou "náhražku"), ta bývá většinou na provozní tlak 6 atm.
Vzhledem k tomu, že píšeš, že se s tím chceš "popasovat" sám, předpokládám že nejsi elektro odborník. Pak pozor, vše prováděj bez napětí a s vědomím, jak já říkám: elektřina nezraňuje, ta "pouze" zabíjí!!!
Tak rozepisuji i podrobněji zapojení z hlediska ochrany před neb.dotykovým napětím, což nemá vliv na funkci, ale "pouze" na bezpečnost.
Některá tato čerpadla (produkce Rusko, Ukrajina a Polsko) neměla ochranný vodič (pouze fáze a N- přívod dvoužilový kabel). U těchto doporučuji doplnit samostatný ochranný vodič (slaněný měděný s plastovou izolací, žlutozelený CYS 1,5 mm2), připojený spolehlivě na kostru čerpadla pomocí přiletovaného pozinkovaného oka - /spoj mědi a hliníku je špatně!/ a spoj "zaplpaný", třeba mamutem, proti vodě. Vodič vedený a přichycený souběžně s původní přívodním kablíkem do místa připojení (rozvaděč, zásuvka, vypinač). Toto sice trochu odporuje ČSN, ale výměna u čerpadla není, z hlediska zabezpečení utěsnění nového kabelu proti vodě možná a bez ochranného vodiče je nebezpečí, že v případě poruchy čerpadla a průniku fáze na kostru čerpadla, hrozí nebezpečí úrazu el.proudem. V Rusku tento problém neřešili.:-D Ich mnógo!
Pak tato čerpadla, vyráběná už u nás, měla už přívod 1+N+PE (ochranný vodič- třížilový přívod).
Pak ochranný vodič (PE) nutno zapojit přímo na ochrannou "nulu" (PE) v rozvaděči v soustavě TN-S (samostatná ochranná a pracovní "nula"), případně na sdružený PEN, v případě starého provedení el.instalace s ochranou soustavou TN-C (společná pracovní a ochranná "nula").
Ten nesmí být nikdy přerušen a vypínán!

Jinak, z vlastní zkušenosti, vibrační čerpadla nejsou, na trvalý provoz, moc spolehlivá. Vyměnil a opravoval jsem jich střídavě (rovněž u chaty) 2 ks po dobu cca 12-ti let min. 5 x. Čerpání do expansky 10 l, bez odběru, vždy asi tak půl minuty.
Ale před dvěma roky jsem se "hecnul" a koupil, v akci v Mounfielfu, rotační nerezové jednofázové (do vrtu) za 6 tisíc a to "frčí" úplně jinak. Běží max. 5 vteřin.:-D
Jinak není na škodu rovněž instalovat hladinový spinač do studny, který brání chodu čerpadla bez vody. Ale pokud je vody dostatek a odběr není příliš velký, není nutno. Ten se zapojí opět do okruhu napájení čerpadla, do serie s kontakty toho tlakového spinače.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny