Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakym materialem a způsobem opravit vertikálně naprasklý sud?

Ahoj kutilove, vite cim a jak by sel opravit sud (asi z tvrzeneho PE nebo PP, modra barva), ktery ma asi 10cm naprasklou skviru svisle, je mozna 1mm siroka v nejsirsim miste a zuzuje se ze neni videt, tedy je to prasklina a neni to dira. Aby to těsnilo, když se to bude rozpínat a smrštovet silami po obvodu při zaplnování vodou , aby to odolalo i neustálému svitu slunce, mrazum a vode.

Předmět Autor Datum
Přeplátovat stejným materiálem a přilepit lepidlem Bison Power Adhesive.
Kyncl 24.04.2018 11:45
Kyncl
Ten Bison je jako většina lepidel nevhodný na PP. Takže nanic.
Requied 24.04.2018 13:55
Requied
Co třeba moje rada tady: https://kutilska.poradna.net/questions/2354693-mala-dira-v-plechovem-sudu Z…
Yarda 24.04.2018 13:34
Yarda
Lepidlo které je schopné slušně lepit PP bude stát víc než jiný sud. Takže já bych stávající zahodil…
Requied 24.04.2018 13:49
Requied
Není problém to zavařit doma. Je k tomu potřeba malý plynový hořák, z nouze i plynový zapalovač urče…
Zerozero 24.04.2018 14:30
Zerozero
Jen poznámka. Okraje praskliny (nahoře a dole) bych ukončil vyvrtáním malé dírky, tak aby nedocházel…
nerady 24.04.2018 19:28
nerady
Pe jedine zvariť teplom. (Hoď dotaz na zvarenie plastových nárazníkov na staršie vozidlá). Dnes sú…
Nuda 24.04.2018 19:33
Nuda
Na spáru jen 1 mm bych klidně zkusil použít třeba chemoprén,je pružný i po zaschnutí.A z obou stran…
Karel04 25.04.2018 00:13
Karel04
A nebo kombinaci - zavařit a přeplátovat. A kvůli mechanickému pojištění to ve výsledku něčím stáhno…
Jan Fiala 25.04.2018 07:25
Jan Fiala
Zkusil bych to zaplácnout kusem nahřáté IPY. Místo pod záplatou předtím něčím poškrábat, rozdrásat.
HamHam 26.04.2018 11:00
HamHam
Běžně dostupné sudy jsou z PP, který se obtížně v domácích podmínkách spojuje. Doporučuju ALTECO EPO… poslední
egoiste 01.05.2018 07:30
egoiste

Není problém to zavařit doma. Je k tomu potřeba malý plynový hořák, z nouze i plynový zapalovač určený do větru, takový co má plamínek jako autogen. Je potřeba ho ale nastavit na maximum a pracovat s přestávkami, aby nedošlo k jeho přehřátí. Lepší je ale třeba takový ten tužkový hořák, který se dá koupit a plní se jako zapalovač.
Dále potřebujeme kousek polyetylénu. Například z láhve od nějakého avivážního prostředku a podobně. Ne PET.
Láhev z PE bývá matně bíle průsvitná nebo barevná. Bývá na ni recyklační znak PE. Plynovým hořákem mírně natavujeme okraje praskliny a současně tavíme přídavný materiál, kterým prasklinu zalejeme. Je ale nutno pracovat tak, aby se okraje praskliny natavily jen povrchově a nedošlo k zborcení materiálu. Přídavný materiál ohřát jen tak, aby se začal tavit, ale nepřehřál. Došlo by k zvoskovatění. Zalepenou prasklinu nechat zchládnout a potom stejným způsobem udělat ještě krycí vrstvu s přesahem do okolí ke zpevnění.
Pravděpodobně ale nezkoušel jsem to, by bylo postupovat stejně s natavením okrajů praskliny a místo přídavného materiálu použít pistoli s tavným lepidlem. Materál je to podobný a při natavení opravovaného dílu dojde k tepelnému smísení materálů a dostatečné pevnosti. Použití tavného lepidla bez natavení podkladu mít dostatečnou pevnost asi nebude. To s tavným lepidlem, je teoretický předpoklad, nezkoušel jsem to v podobném případě.

A pak je ještě jedna možnost, kterou jsem viděl u známého na zahradě, kde má sud naprasklý mrazem, když tam nechal v zimě vodu. Z vnitřní strany to zalepil tzv. americkou lepící páskou, několika vrstvami a ještě z vnější stany. Je to taková ta páska asi 5cm široká stříbrná s textilními vlákny uvnitř, dobře lepivá, myslím Pattex.
Prý to drží už několik let. AAA-je to.. :-)

Pe jedine zvariť teplom. (Hoď dotaz na zvarenie plastových nárazníkov na staršie vozidlá).

Dnes sú lepidlá na novodur, Pe materiály, len je to podobné riešenie, ako lepiť sekundovým lepidlom malé trhliny. Nie sú lepené diery a trhliny bezpečné, tlakuvzdorné a vodostále.

Lepidlo by malo chemicky rozleptať pôvodný materiál čo sa pri molekulárnom reťazi Pe matroša nedá dosiahnuť. Ešte horšie je to so silónom, teflónom, teda potravinárskymi sudmi určenými pre víno, kvasy a pálenku.

Na spáru jen 1 mm bych klidně zkusil použít třeba chemoprén,je pružný i po zaschnutí.A z obou stran přeplátovat pruhem sklolaminátové tkaniny,v nouzi i nějaké syntetické tkaniny,co neshnije ve vodě.Přetřít tím chemoprénem a musí to držet.Ovšem zavaření podle návodu od Zerozero vypadá taky zajímavě.

Běžně dostupné sudy jsou z PP, který se obtížně v domácích podmínkách spojuje. Doporučuju ALTECO EPO PUTTY dvousložkovou epoxydovou plastelínu. Ovšem je nutné použít plastelínu i zevnitř což může být problém(manipulační rozměry) . Rovněž doporučuju konce prasklin odvrtat ,aby se zabránilo dalšímu šíření trhliny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru