Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odpadlý roh domu

Zdravím, koupili jsme starý dům (100 let) a začínáme řešit opravy. Jednou z prvních musí být oprava odpadlého rohu. Dům nemá klasické základy, jen 2-3 vrstvy pískovcových kamenů a to ještě na jílu. U tohoto odpadlého rohu je svod okapu, ze kterého zřejmě po dlouhou dobu tekla voda přímo pod základ. Zatím jsme tam dali provizorně kus starého okapu. Teď bych potřeboval vědět, jak tento roh opravit. Bude nutné odpadlý roh rozebrat a znovu vyzdít.
Otázka 1.
Jak a čím podepřít horní roh domu, který ještě drží. Horní kámen odpadlého rohu se volně hýbe tzn. že horní část rohu domu na něm neleží. Bude stačit na podložení vodorovný trámek cca 15 x 15cm šikmo pod rohem a podepřený zase nějakými dvěma stojkami?
Otázka 2.
Bude nutné vybrat základové kameny, vykopat díru do nezámrzné hloubky a vybetonovat, nebo to bude stačit vyzdít na stávající, základové kameny.
Otázka 3.
Jakým způsobem provázat opravený roh se stávajícím zdivem - roxory, pásovina.
Je mě jasné, že takto radit jen podle popisu a fotografií není snadné. Poprosil bych o názory a třeba jen na nasměrování.

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den. Ten dům potřebuje více oprav, toto je jen trošek závad. Asi bych pozval na místo odborník… nový
milan.cukrar 22.02.2018 06:10
milan.cukrar
Děkuji všem za reakce. Ten dům jsme dostali jako "BONUS" ( starosti navíc :-)) k pozemku, na kterém… nový
Matyas xl 22.02.2018 09:51
Matyas xl
Pokud neplánujete novou stavbu dělat až za 10 let, tak bych maximálně udělal jen nejnutnější drobné… nový
Milll 22.02.2018 12:11
Milll
OK, takže jen opravit nesoudržné plochy. Podle popisu máte mokré zdivo, to určitě nevysušíte odkopán… nový
milan.cukrar 22.02.2018 16:31
milan.cukrar
V tom případě dočasně stáhněte vnitřní s vnější stěnou k sobě železem a po okolí hledejte, kdo potře… nový
kejki 24.02.2018 19:48
kejki
Vím, že mě zde napadnou, ale já bych to řešil takto. Do větších kamenů na obou stěnách rohu vyvrtat… nový
nerady 22.02.2018 21:57
nerady
nerady, já Vás nenapadnu, ale nesouhlasím. Všiml jste si, že kameny jsou vyjeté ven? Jak je dostanet… nový
milan.cukrar 23.02.2018 06:27
milan.cukrar
Zdravím. Začínám mít představu jak ten odpadlý roh opravit. Opatrně ho rozebrat a horní část okamžit… nový
Matyas xl 28.02.2018 08:29
Matyas xl
Myslím druh pískovce. Upozorňuji, že většina těchto měkkých se venku časem stykem s cementovou malto… nový
kejki 28.02.2018 19:03
kejki
ale ono se podloží nevysuší, to se nepovede, ale klidně si přivedete vodu k základům. Drenážní trubk… nový
milan.cukrar 28.02.2018 19:26
milan.cukrar
Ano, je tam problém se spodní vodou. Nevím, jestli to je tak po celé ploše, ale na louce kde, chceme… nový
Matyas xl 01.03.2018 12:41
Matyas xl
Hurá, to je dobře, že to víte. Takže si určitě nenecháte přivést vodu k baráku, ale meliorací (drená… poslední
milan.cukrar 01.03.2018 18:42
milan.cukrar
Pokiaľ nemáš v úmysle stavbu komplet strhnúť, potom jedine: Bude nutné vybrat základové kameny, vyk… nový
Nuda 28.02.2018 15:47
Nuda

Dobrý den.
Ten dům potřebuje více oprav, toto je jen trošek závad. Asi bych pozval na místo odborníka, stavitele, statika, soudního znalce. To jsou odborníci, kteří se kouknou kolem dokola a vidí, jaký je problém a proč je tento stav. Pak navtrnou nějakou sanaci. Jejich odměna bude třeba 10 tisíc, za posouzení stavu domu. Odhalí to, co Vy nevidíte. Pak zjistíte, že těch 10 tisíc je zlomek hodnoty, kterou Vám ušetřili tím, že tomu rozumí. Z ceny baráku to je jen mizivé procento.
Osobně bych hranoly opřel o zeď, odboural vše co nedrží, vyčistil, proboural dovnitř otvor pro izolaci, zpevnil základ, vložil hydroizolaci a dozdil z nového matroše. Takto postupovat kolem dokola a vložit všude hydroizolaci. Nebo pozvat firmu, co vrazí nerezové plachy, jako hydroizolace. Pak se vrhnout na ...
...ale to musí navrhnout někdo kdo to vidí na místě. Páč opravou jen tohoto rohu to neskončí.
Přeji dobré zdraví a stále vyhrnuté rukávy.

Děkuji všem za reakce. Ten dům jsme dostali jako "BONUS" ( starosti navíc :-)) k pozemku, na kterém bude syn stavět dům. Nechceme jej zatím rekonstruovat trvalému bydlení, ale jen stabilizovat, aby nespadl, udělat si zázemí pro stavbu nového domu a později se uvidí. Vzhledem k tomu, že stěny jsou silné 70 cm (i uvnitř domu), smíšené zdivo, neprůběžná spára...nechci ani pomyslet, kolik by podřezání stálo. Zatím počítáme s tím, že bychom v budoucnu udělali drenáže kolem domu, odvětrávané podlahy a uvnitř vzhledem k zasolenému zdivu sanační omítky. Venkovní pískovcové zdivo bychom nechali rádi přiznané a horní část obložili ve stylu roubenky...to je ale hudba budoucnosti. Je možné, že by objekt byl využíván jen jako sezonní bydlení, nebo hospodářské stavení (kolem máme louky a pole). V současnosti potřebujeme dům opravdu jen stabilizovat.

OK, takže jen opravit nesoudržné plochy.
Podle popisu máte mokré zdivo, to určitě nevysušíte odkopáním a drenáží. Tím si klidně přivodíte větší problémy, nežli si myslíte. Zkuste zjistit, kolik vyjde dodatečná hydroizolace, abyste měl přehled, kolik bude stát suchá zeď.
Ale je jen na Vás, kde budete žít.

V tom případě dočasně stáhněte vnitřní s vnější stěnou k sobě železem a po okolí hledejte, kdo potřebuje stavební suť. Protože všechny ty lehké opravy a odvětrávané podlahy přijdou dráž, než nová hrubá stavba. A furt to bude různě pracovat, protože to nemá základy.
Odhalené mohou být jen některé druhy pískovců, podle zakulacení těch obnažených to ty vaše nebudou.
A gratuluji k svátku :-)

Vím, že mě zde napadnou, ale já bych to řešil takto. Do větších kamenů na obou stěnách rohu vyvrtat díry 12 mm a na chemickou kotvu dát trny. Vyčistit trhlinu. Trny mezi sebou provařit uhlopříčně mezi oběma stěnami. V rohu vykopat díru až k základům. Udělat bednění a vše vybetonovat tekutým betonem lepší kvality a jemně uvybrovat. Není to žádná krása, ale je to nejméně pracné a jistě Vás to přežije. Výška betonového pilíře cca 40 cm nad trhlinu. Beton s drobnějším kamenivem.

Zdravím.
Začínám mít představu jak ten odpadlý roh opravit. Opatrně ho rozebrat a horní část okamžitě podložit. Sledovat ho a začít podkládat, až to začne praskat se mně zdá pozdě. Roh vyzdít na původní kamenný "základ". Jak a čím ho ale vázat k původnímu zdivu? Navrtat do kamenů, které jsou v neuvolněné zdi díry, vložit roxory do chemické kotvy (v jakých roztečích ve směru od zdola nahoru), které budou vyčuhovat cca 20 - 30cm ven?

Ještě bych se rád vrátil k několika názorům:

kejki napsal:

Odhalené mohou být jen některé druhy pískovců, podle zakulacení těch obnažených to ty vaše nebudou.

Myslíš tím druh pískovce nebo tvary kamenů?

milan.cukrar napsal:

Podle popisu máte mokré zdivo, to určitě nevysušíte odkopáním a drenáží. Tím si klidně přivodíte větší problémy

Z jakého důvodu by se měly problémy zvětšit? Napadá mě jen jediná věc a to, že by se jílovité podloží začalo nerovnoměrně vysušovat a tím by začaly zdi praskat v důsledku sesedání základů.

Myslím druh pískovce. Upozorňuji, že většina těchto měkkých se venku časem stykem s cementovou maltou rozhasí a odfoukne tenkou vrstvu.

A k tomu odkopávání, zvlášť v jílu změníš podmínky a bude to pracovat. Pokud bys tam jednou trvale bydlel, tak vzhledem k úrovni nad terénem by to asi vyschlo. Pokud to bude kůlna, nebo letní útulna, tak to moc neřeš.

Protože starý kamenný dům mám, netrpím k nim žádnou sentimentální úctou, ani obdivem. Lidi z toho stavěli, protože to bylo dostupné. Dneska jsou s materiály úplně jiné možnosti a člověk musí zvažovat, jestli ho bude bavit lepit ten šutr každých dvacet až třicet let znovu.

Ano, je tam problém se spodní vodou. Nevím, jestli to je tak po celé ploše, ale na louce kde, chceme sázet ovocné stromy je tak 20-30cm ornice a potom je jílovitá zemina. Takže když zaprší, nebo začne tát sníh, tak najednou na několika místech začne voda vyvěrat na povrch a teče kolem domů. Je to na mírném svahu a voda zřejmě proteče ornicí na poli, které je nad domem, sjede po jílu a potom si najde cestu na povrch v okolí domu. Ve sklepě už jsme měli několikrát i 30cm vody. Je tam ale nějaký odtok (trativod - ještě jsme neměli čas toto nějak blíže prozkoumat), takže za pár dní voda odteče.

Pokiaľ nemáš v úmysle stavbu komplet strhnúť, potom jedine:

Bude nutné vybrat základové kameny, vykopat díru(-y) v rozmedzí každých 100cm do nezámrzné hloubky (cca 150cm) a diery v zemi vybetonovat, nechať trčať z týchto pilotov roxor na nadviazanie armatúry.

Následne zašalovať, zaarmovať roxormi do výšky 30cm nad povrchom základ, zaliať šalung betónom pred pôvodným murivom čím vznikne betónový základ do vágrisu. Po zatvrdnutí betónu vzniknutý základ z betónu zaizolovať proti vlhkosti. Zároveň bude tvoriť betónový sokel pevnú operu kamenného muriva pôvodnej stavby. Šírka betónového múrika stačí 12cm, dôležité je armovanie po obvodoch roxorom.

Na tomto základe následne vymuruj z pieskovocementových bielych tehál predradenú priečku, čím zakryješ z exteriéru chalupy komplet vonkajšiu rozsypanú fasádu. Nechaj medzi cementovými tehlami a obvodovým murivom drobnú vzduchovú medzeru, aby sa priečka neopierala o pôvodné murivo.

http://www.flinstone.sk/tvarnice-kb-klasik-betonova-tehla

Pieskovo-cementové tehly klasického rozmeru tehiel; 290x140x65mm netrpia mrazom, môžu byť namočené vo vode, nasiaknuté vodou, mráz ich nikdy nepotrhá. Ani ak nie sú odizolované, ale sedia priamo na mokrých základoch. Sú pevné na tlak, ako betón. Muruj čiste pálenou maltou, s minimom vápna, ideálne žiadne vápno, iba cement a piesok. Ak ich pedantne vyspáruješ čiste pálenou maltou (biely cement-piesok), sú vzhľadovo prijateľné.

Potom môžeš z vnútra chalupy, napríklad chemicky, injektovaním, odizolovať pôvodné murivo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru