Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bojler silno pukne

Pustim teplu vodu, stiahne prud vody, niekedy len malo, niekedy dost vela az skoro nechce tiect, nasledne to pukne, ako keby som silnejsie klepol po obale boilera, nasledne ide normalny prud vody. Bojler ma asi 5-6 rokov, je to 120 litrovy boiler Tatramat EOV 122.
Mam doma vodarnicku - ak zapne samozrejme voda ide trochu silnejsie, ale ak vodarnicka vypne, stiahne to tu teplu vodu, potom puk a voda ide dobre az kym zase neskonci cyklus zapnutej vodarne. Je to osviezujuce sprchovanie, ak uz viem ze vodaren vypla, treba dat sprchu prec od tela, pretoze ide studena a nasledne hned tepla.

Velmi rad by som tento problem vyriesil koli rodine a neviem ci treba vymenit bojler, alebo ho iba vycistit, alebo to bude len neaka malickost.

Dakujem vopred za rady.

Předmět Autor Datum
V případě vlastní vodárny je trochu problém už to, že tlak vody dost silně kolísá mezi stavy před za…
Zerozero 14.02.2018 01:01
Zerozero
Dakujem za odpoved. Hej robi to vsetkych tockach a aj sprche. Este som sa chcel informovat, ten sp…
Tony.zavinac 14.02.2018 17:44
Tony.zavinac
V prvom rade máš určite zarastený priemer 1/2" výtokového potrubia vedúceho z boilera vápennými usad…
Nuda 14.02.2018 06:51
Nuda
Jak už napsal zerozero ,vypadá to na vadný pojištovací ventil před bojlerem,já mám hadičku z pojišto…
Kimbert 14.02.2018 07:24
Kimbert
Dakujem za odpoved. Hej robi to vsetkych tockach a aj sprche. Este som sa chcel informovat, ten sp…
Tony.zavinac 14.02.2018 18:21
Tony.zavinac
Pokud přetlakový ventil odkapává, nejedná se o nebezpečný stav. Pokud lupnutí skutečně pochází od zp…
Zerozero 14.02.2018 23:49
Zerozero
Několikrát jsem měnil pojištovák,jak u sebe tak u sousedů a nikdy nebylo třeba vypustit bojler,zavře…
Kimbert 15.02.2018 08:26
Kimbert
Jo, máš pravdu, fyzika v praxi to je. Vyteče trochu vody a pak přestane, když se v bojleru vytvoří p…
Zerozero 15.02.2018 14:34
Zerozero
Tak mezi vyšroubovaním pojištováku ,namotání konopí a našroubování nového pojištováku tak litr vody…
Kimbert 15.02.2018 15:09
Kimbert
Jo, netvrdím, že to tak nejde. Dokonce jsem to taky tak jednou dělal u segry, když ji pojišťovák pro… poslední
Zerozero 15.02.2018 15:54
Zerozero

V případě vlastní vodárny je trochu problém už to, že tlak vody dost silně kolísá mezi stavy před zapnutím vodárny a jejím vypnutím. To už samo může vyvolat dost velké změny v nastavení teploty při sprchování.
Ale asi to nebude to hlavní, to lupnutí něco znamená. Jaká je baterie na sprchu? Dělá to i při použití jiné baterie, třeba v kuchyni? Pokud to dělá i při použití jiné baterie, v baterii to nebude. Pokud to dělá jen u sprchy, může být problém i v baterii.
Pokud se to projevuje i při jiné baterie, tak bych předpokládal, že to dělá zpětný ventil v pojistném ventilu.
Ventil při ohřevu zavře a drží dost velký tlak, až do odkápnutí pojišťováku. Pokud je již nějak opotřebený, může zalehnout.
Po puštění teplé vody, voda se pustí velkým tlakem po nějakou dobu, než se vyčerpá tlak z bojleru jeho pružností a možná bublinou vzduchu, která bývá v horní části nádoby. Ale během této doby by měl už otevřít zpětný ventil a vodu doplňovat z vodárny. Pokud je přilehlý, nestane se tak, a až když tlak v bojleru silně poklesne, tak velkým rozdílem se teprv otevře zpětný ventil. To je to lupnutí. Voda začne proudit do bojleru a tlak teplé vody se zvýší. Něco podobného mi to dělalo také a to i při vodě z vodovodu, se stálým tlakem. Pomohla výměna pojistného (zpětného) ventilu u bojleru.
Myslím, že k zajištění stabilního průtoku pokud tam už není, by bylo zařazení redukčního ventilu za vodárnu, nastaveného na tlak kdy vodárna zapíná. Za cenu menšího tlaku a průtoku by se získala stabilita průtoku v rozvodu. To myslím jako navíc. Nejdřív bych se zaměřil na ten zpětný ventil.

Dakujem za odpoved.

Hej robi to vsetkych tockach a aj sprche.

Este som sa chcel informovat, ten spetny ventil je priamo v pretlakovom ventile pred boilerom,. Ci si ho mozem vymenit sam, alebo treba servisneho technika na ten ventil. Ventil je nemecky, da sa pretocit alebo odfuknut a je na nom 6,7 bar a ma asi 4 roky.
Moze sa s bojlerom nieco stat, pri tomto probleme, alebo co naskor treba opravu.
Pretlakovy by mal byt ok, prekvapkava do odtoku pri ohreve vody nie hned ale po chvilke ked zohrieva, ak prestane zohrievat prestane hned kvapkat. Ja len ze aby som nemal doma casovanu bombu. Inak prilozil som ucho k ventilu a puknutie bolo pocut z boilera, nie od ventilu.

Este k tej vodarnicke - zapina pri tlaku 2 a vypina pri 3,5. Odporucane pre tuto vodaten ma mat podobne hodnoty. Info je z netu je to Elpumps Kft, typ VB25/1300 INOX. Netreba aj vodaren inak prenastavit, ci to nepomoze nahodou.

Velmi pekne dakujem za vsetky rady

V prvom rade máš určite zarastený priemer 1/2" výtokového potrubia vedúceho z boilera vápennými usadeninami. Možno je zaseknutý bordelom prepúšťací ventil, slabý je prednastavený tlak z čerpadla. Ideálne pracovné tlaky el.boilera sú od cca 4bar. do 5.5bar, čo sa nastavuje na tlakovom spínači čerpadla - vodárničky.
-----------------------
Vec rozdielnych tlakov v sústave pri domácom zdroji sa rieši dvoma zariadeniami:

1./ Regulátorom tlaku na výtlačnom potrubí (za expanzkou a za čerpadlom).
http://ix.sk/HxG1a

2./ Ďalšou pridanou expanznou, vzduchom natlakovanou nádržou o obsahu min. 100l na potrubí situovanou za regulátorom tlaku, ktorá rieši okamžitý pokles tlaku v potrubí pri väčšom odbere.

Dôvod pridanej 100l expanzky do sústavy je ten, že regulátor tlaku (3/4") nestačí plynule reagovať na odber vody.

Kvalitnejšie, ale sakra drahé, sú elektromagnetické regulačné ventily.

---

Osobne mi tlačí SIGMA SVA32III° rozhranie 8-10bar, lebo mám v sústave reverznú čističku vody naplnenú kremelinou, aktívnym uhlím na sítkach zo striebra, a na výtoku čističky je v potrubí spínateľná ÚV lampa aktivovaná pri odbere vody. Regulátor tlaku na potrubí je nastavený za čističkou na max. 6bar., pričom druhá 300l expanzka vyrovnáva tlaky v sústave. Na dvoch WC používam klasické Benkisery 3/4" na dotyk s mohutným, okamžitým odberom vody, čo by spôsobovalo pri sprchovaní zmeny teploty vody, hlavne išla by horúca pri náhlom poklese odberu studenej; https://www.vivaeshop.sk/c/tlakove-splachovace-wc/schell-tlakovy-wc-splachovac-basic-34-022470699

Jak už napsal zerozero ,vypadá to na vadný pojištovací ventil před bojlerem,já mám hadičku z pojištováku svedenou do petky a když zavřu na baterii vodu tak pojištovák trochu vody do petky odpustí (srovná tlak),pokud ho budete měnit tak rozhodně nedoporučuji žádný italský šmejd,který se nedá protočením propláchnout,pořidte si od slovarmu https://armatury.heureka.cz/slovarm-te-1847-pojistny-ventil-k-el-bojleru-1-2/# ,nebo dražic https://armatury.heureka.cz/slovarm-pojistny-ventil-k-bojleru-te-2848-1-2-drazice/#

Dakujem za odpoved.

Hej robi to vsetkych tockach a aj sprche.

Este som sa chcel informovat, ten spetny ventil je priamo v pretlakovom ventile pred boilerom,. Ci si ho mozem vymenit sam, alebo treba servisneho technika na ten ventil. Ventil je nemecky, da sa pretocit alebo odfuknut a je na nom 6,7 bar a ma asi 4 roky
Moze sa s bojlerom nieco stat, pri tomto probleme, alebo co naskor treba opravu.
Pretlakovy by mal byt ok, prekvapkava do odtoku pri ohreve vody nie hned ale po chvilke ked zohrieva, ak prestane zohrievat prestane hned kvapkat. Ja len ze aby som nemal doma casovanu bombu. Inak prilozil som ucho k ventilu a puknutie islo z boilera nie z ventilu

Este k tej vodarnicke - zapina pri tlaku 2 a vypina pri 3,5. Odporucane pre tuto vodaten ma mat podobne hodnoty. Info je z netu je to Elpumps Kft, typ VB25/1300 INOX. Netreba aj vodaren inak prenastavit, ci to nepomoze nahodou.

Velmi pekne dakujem za vsetky rady

Pokud přetlakový ventil odkapává, nejedná se o nebezpečný stav. Pokud lupnutí skutečně pochází od zpětného ventilu, zvuk se přes nestlačitelnou kapalinu přenese do bojleru a jeho plochou se zesílí, proto je slyšet od bojleru. Podezření na zpětný ventil,jak jsem napsal, je pravděpodobné, ale přesto to nemohu zcela zaručit. Jinak výměnu zpětného (pojistného) ventilu za předpokladu jisté šikovnosti, je možné provést sám. Je samozřejmě nutné předem vypustit bojler. Na novém ventilu je od výrobce zaplombované nastavení tlaku, neměnit. Je li možnost na vodárně měnit nastavení tlaku, zkusil bych tlak trochu zvýšit, mohlo by to mít také nějaký vliv. Pozor na max přetlak zásobníku a aby zvýšený tlak zvládlo čerpadlo. Ale myslím, že tak o půl bar až jeden, by nemusel být problém. Ale vodárnu neznám, doporučuji zjistit možnosti. Max tlak asi bude na nádobě uveden, jestli to zvládne čerpadlo se pozná i sluchem, jestli před vypnutím neztrácí otáčky.
Neznám ten daný poj. ventil. Ale například u ventilu Myjava (myslím), lze po vypuštění bojleru a zavření přívodu vody, rozebrat zpětný ventil, bez odmontování ventilu. Je to ten šestihran ze strany přívodu vody. Pokud je to podobné provedení, vyšrouboval bych tento díl a zkontroloval stav. Gumové těsnění by bylo možné vyměnit a dál postupovat, pokud by se to nezměnilo.

Několikrát jsem měnil pojištovák,jak u sebe tak u sousedů a nikdy nebylo třeba vypustit bojler,zavřete přívod vody a hlavně nikde nesmí být otevřená baterie,to je prostě fyzika v praxi,jinak s pukáním bojleru jsem se ještě nesetkal,možná by bylo lepší před kupováním pojištováku vypustit bojler a zkontrolovat a vyčistit vnitřek.

Jo, máš pravdu, fyzika v praxi to je. Vyteče trochu vody a pak přestane, když se v bojleru vytvoří podtlak, který udrží sloupec vody. Potud to funguje. Pak to udělá žbluúch nasaje to vzduch a vyteče zase tolik vody, až se podtlak vytvoří.
Pokud je zrovna bojler nad vanou a na nohách galoše, je to v pohodě. Pokud pracujeme s ohřátým bojlerem, doporučuji mít navíc horkovodní ochranné pracovní prostředky. :))8-)

Tak mezi vyšroubovaním pojištováku ,namotání konopí a našroubování nového pojištováku tak litr vody max ,víc to nebylo,nevím proč by podtlak nefungoval a nebudu snad čekat až se znova udělá,(mimochodem pojištovák je na vstupu,takže studená voda..).A když se vypouští celý bojler tak se snad vypne elektrika dva tři dny dopředu aby se zbytečně neohříval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru