Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kotel po zapálení občas střílí

Dnes již druhý dotaz. Jsou svátky a zase prosba jiného kolegy o pomoc. Tady již můžu dát relevantní informace, protože jsem se zrovna od něj vrátil. jedná se o kotel VIADRUS G27 ECO. Tak asi 1x z 20-ti pokusů při zapálení začne s trysek střílet plamen viz příloha. Už jsme udělali to, že jsme překontrolovali spalinové cesty, vyčistili hořák (jsou na něm asi 2 maličké propáleniny) i spalinovou komoru.
Přijde mi, že je něco v tom regulačním ventilu, protože při dalším zapálení už hoří krásně celý hořák. Pokud se toto stane, tak můžu potvrdit, že dojde do 3s k vypnutí kotle (asi plamen nad hořákem není, tak eletronika uzavře plyn) a nové zapálení je už OK, ale prý jemu se už stalo asi 5x, že hořak hořel a přesto s trysek střílelo. Musel vypnout a zapnout kotel a pak zapálení již třeba OK

loading...
Předmět Autor Datum
video se mi nedaří tam dostat, prosím o strpení
lupkovic 28.12.2017 17:45
lupkovic
Snad to půjde přes YouTube https://youtu.be/77nebzSYqW8 Jen podotýkám, že po tom prvotním "Velkem tř…
lupkovic 28.12.2017 17:50
lupkovic
Problém zatím nevyřešen, ale jsem na stopě, takže pokud by někdo v budoucnu potřeboval, podělím se z…
lupkovic 29.12.2017 09:56
lupkovic
Dobrý den,podobnou zkušenost mám s gasexem automatem24.Takto to začalo bouchat asi po deseti letech…
Lubomír 29.12.2017 18:12
Lubomír
Výborně!!! Né že bych vám slepě věřil, ale žádnou reklamu za sebou nemáte, tak asi mluvíte pravdu (d…
lupkovic 29.12.2017 19:17
lupkovic
Ono také může být málo vzduchu.potom kotel tak zvaně bouchá.Někdy stačí nechat do kotelny otevřené d…
kap.dabač 29.12.2017 17:32
kap.dabač
Teď to vypadá, že si "zahrávám", ale oravdu né, před plynem mám respekt, každoročně chodíme na škole…
lupkovic 29.12.2017 19:24
lupkovic
Ještě taková maličkost,prohlédněte důkladně vysokonapěťový zapalovací kabel.Moje vlastní zkušenost,m…
Lubomír 29.12.2017 20:13
Lubomír
Tomu málo vzduchu nevěřím. To by spíše plamen zhasínal chvíli po zapálení, protože i v malé místnost… poslední
lupkovic 30.12.2017 01:43
lupkovic

Problém zatím nevyřešen, ale jsem na stopě, takže pokud by někdo v budoucnu potřeboval, podělím se z poznatky. To střílení a hoření na tryskách jak u německých raket FAU1 má prosté vysvětlení (já jsem původně pojímal podezření na rozvibrovanou membránu redukčního, nebo reg, ventilu, vadný regulátor atd.).
Celý problém je přitom zcela triviální a to, ten že mi občas kotel zapáli pozdě. V kotli se nahromadí plyn, trošku to bouchne a vylítnuvší plamen mi podpálí plyn ihned za tryskami (viz na videu ten prvotní plamen). Jde to jednoduše ověřit tak, že si během hoření ten plyn na trysce podpálim sám (opravdu hoří s rachotem FAU1 jak je vidno na videu). Pokud se to stane i na hořáku, kde je ionizační elektroda, nic se neděje. Hořák uvniř kotle nehoří, protože nemá plyn, tak ochrana kotel vypne a zapaluje znova a to už většinou úspěšně. Problém nastane, když zapáli některý z těch 3 ostatních hořáků, kde hlídání plamene není a ten s ionizační sondou hoří normálně. To pak ten kotel nevypne (protože neví, že ty ostatní hoří mimo spalovací komoru), plyn se spaluje s "rachotem" mimo spalovací komoru a majitelé jsou pochopitelně zděšeni co se to děje. Tím si myslím, že to konstrukčně vyřešené není!

Co bych tedy potřeboval poradit teď:
Pokud mi to občas nezapálí okamžitě (což se může stát komukoli a kdykoli), proč mi to bouchne dopředu a né do komína? Já jsem našel právě na tom hořáku, který zapaluje mírnou prasklinu, tak jsem hořáky mezi sebou zaměnil, aby hořák pod zapalovací elektrodou byl stoprocentní a budu sledovat. To selháni se může stát, ale i z jiného důvodu. Proto by mě teď opravdu zajímalo, proč mi ten plyn vyletí dopředu na trysky a nezůstane uvnitř, nebo do komína. Celou dobu to fungovalo a určitě byly situace, kdy to nezapálilo na první pokus.

děkuji všem a čekám na nějakou radu, nebo názor, zatím to vypadá, že si píšu sám se sebou (opravdu nikoho nic nenapadá?)

Dobrý den,podobnou zkušenost mám s gasexem automatem24.Takto to začalo bouchat asi po deseti letech provozu,každý rok jsem vyndaval před sezonou hořáky,vyfoukal vzduchem,vysál vysavačem veškeré nečistoty ze spalovacího prostoru,seřídil zapalování,jonizační sondu,případně mírně doladil barvu plamene.
I přes tato seřízení to počalo podobně bouchat,rána ze sklepa,tlaková vlna pootevřela dvířka na kotli a prohnula plechový šuplík pod hořáky.Kotel jsem okamžitě odstavil a volal kamaráda plynaře.Vše co jsem učinil jsem mu řekl a on na to,že je to málo starší hořáky jen vyfoukat.Řekl,namoč je celé do kbelíku s horkou jarovou vodou,uvnitř jsou sítka,která jsou přicpaná,musíš to vyplavit,jinak půjde plyn jinudy než má a tudíž míjí zapalovací jiskru a ta ho zapálí až když je nahromaděn v celém prostoru kotle a pak to bouchne.
Vše jsem učinil jak řekl,po koupeli hořáky vysušil horkovzduškou,sesadil a světe div se,už to šlo jako na novém kotli.Takto hořáky čistím každý rok a už se problémy se zapálením nedějí.
Samozřejmostí je po montáži demontovaného plynového potrubí vše překontrolovat jarovou pěnou,jestli někde plyn neuniká.:-)

Výborně!!! Né že bych vám slepě věřil, ale žádnou reklamu za sebou nemáte, tak asi mluvíte pravdu (dělám si legraci, jsem rád za váš příspěvek a určitě ho vyzkouším, protože už si opravdu nevím rady a odborníci za opravu chtějí hrozné peníze). Jasně teď čekám, že se ozvou ti "strašáci" jak se můžeme otrávit a vybouchnout, atd. Já kdybych Vám vyprávěl jak otec pálil slivovici a nevybouchl, tak se Vám hlavinky zatočí

Ještě taková maličkost,prohlédněte důkladně vysokonapěťový zapalovací kabel.Moje vlastní zkušenost,myška měla chuť na opředení kabelu a kabel prokousla kde procházel blízko kostry,kotel skákal do poruchy přes výbuch v něm.Někdy totiž jiskra přeskakovala mimo hořák na kostru a pak docházelo k podobné situaci jako s ucpanými hořáky,blaflo to až byl plynu plný kotel.
Těch zážitků mám povícero,když jezdili plynaři,seřizovači plynových kotlů a né malých,býval jsem jim k ruce,něco zavařit na potrubí při předělávkách a spoustu dalších drobností,ale hlavně jsem se díval co jak dělají a ptal se na vše okolo,hlavně bezpečnost,plyn není žádná sranda.Pokud nejste lajdák a něco k tomu víte,tak se nemůže nic závažnějšího stát.:-)

Ještě k té koupeli v horké jarové vodě,celé toto z odkazu,já napsal hořák,nazývají to hořákovou trubicí,údajně je v tom ještě jemné sítko,které se rádo zanáší a plyn nemá správnou průchodnost ke zdárnému provozu.

https://www.dilynakotle.cz/horakova-trubice-viadrus-ovo-1g_z1245/

Tomu málo vzduchu nevěřím. To by spíše plamen zhasínal chvíli po zapálení, protože i v malé místnosti při zapálení je vzduchu dost, ale máte pravdu, hořením se může při nedostatečné cirkulaci vzduch (kyslík) spotřebovat. Toto ale nejspíš nebude náš problém! Přesto děkuji za názor.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...