Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kotel po zapálení občas střílí

Problém zatím nevyřešen, ale jsem na stopě, takže pokud by někdo v budoucnu potřeboval, podělím se z poznatky. To střílení a hoření na tryskách jak u německých raket FAU1 má prosté vysvětlení (já jsem původně pojímal podezření na rozvibrovanou membránu redukčního, nebo reg, ventilu, vadný regulátor atd.).
Celý problém je přitom zcela triviální a to, ten že mi občas kotel zapáli pozdě. V kotli se nahromadí plyn, trošku to bouchne a vylítnuvší plamen mi podpálí plyn ihned za tryskami (viz na videu ten prvotní plamen). Jde to jednoduše ověřit tak, že si během hoření ten plyn na trysce podpálim sám (opravdu hoří s rachotem FAU1 jak je vidno na videu). Pokud se to stane i na hořáku, kde je ionizační elektroda, nic se neděje. Hořák uvniř kotle nehoří, protože nemá plyn, tak ochrana kotel vypne a zapaluje znova a to už většinou úspěšně. Problém nastane, když zapáli některý z těch 3 ostatních hořáků, kde hlídání plamene není a ten s ionizační sondou hoří normálně. To pak ten kotel nevypne (protože neví, že ty ostatní hoří mimo spalovací komoru), plyn se spaluje s "rachotem" mimo spalovací komoru a majitelé jsou pochopitelně zděšeni co se to děje. Tím si myslím, že to konstrukčně vyřešené není!

Co bych tedy potřeboval poradit teď:
Pokud mi to občas nezapálí okamžitě (což se může stát komukoli a kdykoli), proč mi to bouchne dopředu a né do komína? Já jsem našel právě na tom hořáku, který zapaluje mírnou prasklinu, tak jsem hořáky mezi sebou zaměnil, aby hořák pod zapalovací elektrodou byl stoprocentní a budu sledovat. To selháni se může stát, ale i z jiného důvodu. Proto by mě teď opravdu zajímalo, proč mi ten plyn vyletí dopředu na trysky a nezůstane uvnitř, nebo do komína. Celou dobu to fungovalo a určitě byly situace, kdy to nezapálilo na první pokus.

děkuji všem a čekám na nějakou radu, nebo názor, zatím to vypadá, že si píšu sám se sebou (opravdu nikoho nic nenapadá?)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny