Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak poznám Gelový VRLA akumulátor nebo AGM VRLA akumulátoru?

V autě Peugeot 107 mám bezúdržbovou baterii 12V, 390A, FULMEN. Nevím o jaký druh se jedná, zda některý uvedený v otázce či jiný typ. Mám nabíječku z lídlu, mám obavy zda ji mohu použít:https://nabijecky-a-startovaci-boxy.heureka.cz/compass-4a-12v/specifikace/#
Na Webu jsem vyčetl specifika dobíjení gelových a AGM baterií. Nyní jsem na rozpacích abych touto nabíječkou akumulátor, pokud se jedná o gelový či AMG nepoškodil? Děkuji za případné rady co se týče možnosti použití zmíněné nabíječky.

Předmět Autor Datum
Neviem, ale urcite bude na tej baterke napisany aj konkretny typ. V katalogu FULMEN su tri typy bate…
poihu 24.12.2017 15:56
poihu
Doplňuji kapacitu, 42A. 390Ah tyto hodnoty jsem tam nenašel. Žádný Typ na akukulátoru není uveden!
flodur 24.12.2017 17:25
flodur
Je to opačně. Kapacita 42Ah a 390A max. proud (krátkodobě, pro startování).
touchwood 24.12.2017 17:55
touchwood
Absolútne nerieš, dôležitá je polarizácia, napájanie (V) a smelo s akúkoľvek nabíjačkou v prípade 12…
Nuda 24.12.2017 17:40
Nuda
Nuda-pěkný bludy.. Nabí ječka to msí umět nabíjet. Je něco jiného plynovací články a gelovka, ta ply…
paul 24.12.2017 18:38
paul
človeče, som vlastníkom stavebnej spoločnosti so stovkami týchto xindlov, od reťazových píl cez post…
Nuda 24.12.2017 18:55
Nuda
No Nuda, zas tě musím opravit, protože nemáš zcela pravdu. Jedině snad v tom, že "rozdrapenie" nehro…
Zerozero 25.12.2017 00:40
Zerozero
Je to přesně tak. Baterie se při přebíjení neroztrhne, ale hlavně gelovky nesmí za žádných okolností…
vernon 25.12.2017 10:55
vernon
Na webu :V autech se nejčastěji používají konvenční olověné akumulátory s elektrolytem, který se při…
flodur 26.12.2017 11:18
flodur
S největší pravděpodobností tam máš klasickou baterii. Poznáš to jednoduše. Pokud má baterie přístup…
Zerozero 27.12.2017 12:00
Zerozero
Tak jsem pátral zda najdu skryté nalévací otvory, bohužel jen jsem objevil v horní části, kontrolní…
flodur 28.12.2017 08:47
flodur
Říká se tomu také magické oko a slouží k rychlé kontrole stavu nabití baterie. Zelená dobré, červená…
Zerozero 29.12.2017 13:37
Zerozero
Gelové a podobné baterie nesmí být nabíjeny vysokým napětím. Nabíjecí napětí musí být stabilizované…
PLV 29.12.2017 22:09
PLV
Rozhodně typ nabíječky který uvádím na začátku svého dotazu stabilizaci napětí nemá. Akorát že má na…
flodur 30.12.2017 07:39
flodur
Jo, tak tato z Lidlu opravdu stabilizaci napětí nemá. Nabíjí proudem, který klesá, jak postupně stou…
PLV 30.12.2017 22:09
PLV
Nabíječku, která je v odkazu,jsem v Lídlu nikdy neviděl, ale měli ji v Tescu. Dokonce jsem ji tam te… poslední
Zerozero 31.12.2017 00:39
Zerozero

Neviem, ale urcite bude na tej baterke napisany aj konkretny typ. V katalogu FULMEN su tri typy bateriek s parametrom 390A a vsetky tri su zrejme klasicke, takze zrejme nie su AGM, ani gel. Navyse gelove som nejak zatial nepostrehol ze by sa pouzivali ako startovacie (aj ked to nevylucujem), to skor v UPS a pod. Pouzit tu nabijacku mozete.

Absolútne nerieš, dôležitá je polarizácia, napájanie (V) a smelo s akúkoľvek nabíjačkou v prípade 12V bateriek tlač do sýtosti, čo baterka schosnuje. Nabíjačka obsahuje ochranné obvody.

Prebitie, zbortenie, deformácia článkov baterky ti určite nehrozí. Skôr ti hrozí ten šmejd v kastlíku od výrobcu.

človeče, som vlastníkom stavebnej spoločnosti so stovkami týchto xindlov, od reťazových píl cez postrekovače a spol. výrobkov osadených gelovými či PB článkami.

Tak nemudruj s nejakým splynovaním či únikov plynov, lebo každý akumulátor, aj gelový, je proti týmto neduhom chránený proti jeho rozdrapeniu. (ako žabu so slamkou)

Navyše, moderné nabíjačky, aj lacné z lídlu, nespôsobia v žiadnom prípade rozdrapenie predmetných bateriek.

Hlavne, že si sa vykydal.

No Nuda, zas tě musím opravit, protože nemáš zcela pravdu. Jedině snad v tom, že "rozdrapenie" nehrozí. To ano každá baterie má z toho důvodu přetlakové ventily. Ale tedy. Běžná kapalinová baterie se může dobíjet až do plného stavu i s plynováním článků. Baterii to nevadí a případný úbytek elektrolytu lze snadno doplnit.
Ale zcela jiná je situace u gelových (kde elektrolyt tvoří gel a nelze jej doplnit) a AGM (acid glas material), kde je elektrolyt nasáklý do zpravidla skleněné vaty a taktéž nelze doplňovat. Baterie jsou hermeticky uzavřené a mají vnitřní systém tak aby docházelo k zpětné redukci vzniklých plynů. Takové baterie mají určený maximální nabíjecí proud, takový aby nemohlo dojít k většímu vývinu plynů, než je baterie schopna zpracovat. Takové baterie ale také nelze v žádném případě přebíjet, jako je to možné u klasických akumulátorů.
Právě proto že by při plném nabití nastala elektrolýza s velkým vývinem plynů a úbytku elektrolytu. Tím ke zničení baterie.
Ale výrobci vědí, že by k tomu mohlo dojít omylem, špatným zacházením, nebo poruchou nabíječky.
Proto se baterie dělají v provedení VRLA (valve regulated lead acid). Volně česky ventilem regulované olověné baterie.
Baterie jsou vybaveny pod přilepeným krytem pryžovými přetlakovými ventilky. V případě nesprávného nabíjení a plynování článků, ventily odpustí vzniklý přetlak. Zabrání tak možné explozi baterie. Ale neochrání baterii samotnou. Úbytkem elektrolytu baterie zvýší vnitřní odpor a zmenší kapacitu.
Inteligentní nabíječky ale jsou uzpůsobeny tak, že samy nabíjení ukončí dříve, než napětí na článcích dosáhne plynovacího napětí. I ta z Lídlu. Nebezpečí poškození baterie by hrozilo používáním jednoduché nabíječky bez hlídání napětí. Dobíjení v autě zase hlídá regulátor alternátoru. Jako startovací baterie se používají buď klasické, nebo speciální gelové. VRLA AGM, se pro startování nehodí, používají se hlavně jako záložní zdroje.

Na webu :V autech se nejčastěji používají konvenční olověné akumulátory s elektrolytem, který se při chemické reakci odpařuje. Jednou za čas je proto třeba dolít destilovanou vodu tak, aby hladina sahala asi 10 mm nad desky. Stále častěji se v moderních vozech objevují tzv. bezúdržbové, „gelové“ baterie. Ty fungují na podobném principu, ale elektrolyt má u nich gelovou povahu. Nehrozí u nich ani vylití náplně, ani její odpařování. Více na: https://finexpert.e15.cz/tipy-jak-prodlouzit-zivotnost-autobaterie
Stávající Typ baterie ve voze:FULMEN 12V 42Ah 390A
Jak poznám jakou baterii vlastně mám, abych dodržel správné parametry nabíjení?::)

S největší pravděpodobností tam máš klasickou baterii. Poznáš to jednoduše. Pokud má baterie přístupné nalévací otvory, je to běžná baterie s tekutým elektrolytem. Existují i klasické baterie se sníženou údržbou, někdy nesprávně označené jako bezúdržbové. Ale i taková baterie otvory má, někdy skryté pod plochým krytem, nebo podobně.
Po otevření otvorů je tekutá kyselina vidět.
Pokud baterie nemá přístupné žádné otvory, bez použití násilí, bude to gelovka.

Říká se tomu také magické oko a slouží k rychlé kontrole stavu nabití baterie. Zelená dobré, červená nebo černá dobít, bílá, nebo bezbarvá znamená velmi vybitá, nebo vadná. Je to jednoduchý hustoměr, který ukazuje hustotu elektrolytu, v závislosti na nabití.
U gelových ani AGM baterií jednoduše měřit hustotu nelze. Proto bych předpokládal, že je to klasická baterie.

Gelové a podobné baterie nesmí být nabíjeny vysokým napětím. Nabíjecí napětí musí být stabilizované tak, aby nedosáhlo velikosti, kdy začne baterie plynovat. Nabíječky z LIDLU a podobné na stejném principu, toto umí a tak se mohou klidně používat. :-)

Rozhodně typ nabíječky který uvádím na začátku svého dotazu stabilizaci napětí nemá. Akorát že má napsané na obalu, že je automatická toť vše :-( :!: Odzkoušeno :puff: neuhlídá napětí 14,4V ani nevypne přidosažení 100% nabití 16,2-6V. Mimo jiné bylo by naní asi uvedeno, že je vhodná pro nabíjení VRLA AGM akumulátorů.

Nabíječku, která je v odkazu,jsem v Lídlu nikdy neviděl, ale měli ji v Tescu. Dokonce jsem ji tam tehdy koupil, protože ji nějakým omylem měli za asi 70,- . Pak na to přišli a zdražili asi na 400,-. :-) Je v tom jen trafo a dvě diody visící na drátech a žhavé jak pětník.
Ale mám z Lídlu tuhle, https://www.lidl-shop.cz/ULTIMATESPEED-Nabijecka-baterii-ULGD-3-8-A1/p100225710?gclid=EAIaIQobChMI9ciB8_Cy2AIVqhbTCh3Pugr2EAQYASABEgJR1_D_BwE Na displeji ukazuje napětí a na bargrafu přibližně stav nabití. Sice jsem na ni četl kritiku, ale mně běhá dobře, má myslím asi tři aut. stupně nabíjení, aut. vypnutí a možnost trvalého připojení bez sulfatace. (nedrží furt max napětí, ale mírně cykluje tak, že počká, až napětí samovybíjením mírně poklesne a pak dobije na max. V návodu myslím bylo uvedeno, že je vhodná i na AGM. Taky ji na to používám. Myslím že za ty čtyři stovky dobrý.
Byla by i vhodná na aut. dobíjení záložního zdroje, ale má nevýhodu, že při výpadku proudu se uvede do standby a musí se znovu spustit. Ale kdybych ji tak chtěl použít, asi bych autostart nějak vyřešil, nějakým pomocným obvodem, připojeným na tlačítko mode.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru