Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak poznám Gelový VRLA akumulátor nebo AGM VRLA akumulátoru?

No Nuda, zas tě musím opravit, protože nemáš zcela pravdu. Jedině snad v tom, že "rozdrapenie" nehrozí. To ano každá baterie má z toho důvodu přetlakové ventily. Ale tedy. Běžná kapalinová baterie se může dobíjet až do plného stavu i s plynováním článků. Baterii to nevadí a případný úbytek elektrolytu lze snadno doplnit.
Ale zcela jiná je situace u gelových (kde elektrolyt tvoří gel a nelze jej doplnit) a AGM (acid glas material), kde je elektrolyt nasáklý do zpravidla skleněné vaty a taktéž nelze doplňovat. Baterie jsou hermeticky uzavřené a mají vnitřní systém tak aby docházelo k zpětné redukci vzniklých plynů. Takové baterie mají určený maximální nabíjecí proud, takový aby nemohlo dojít k většímu vývinu plynů, než je baterie schopna zpracovat. Takové baterie ale také nelze v žádném případě přebíjet, jako je to možné u klasických akumulátorů.
Právě proto že by při plném nabití nastala elektrolýza s velkým vývinem plynů a úbytku elektrolytu. Tím ke zničení baterie.
Ale výrobci vědí, že by k tomu mohlo dojít omylem, špatným zacházením, nebo poruchou nabíječky.
Proto se baterie dělají v provedení VRLA (valve regulated lead acid). Volně česky ventilem regulované olověné baterie.
Baterie jsou vybaveny pod přilepeným krytem pryžovými přetlakovými ventilky. V případě nesprávného nabíjení a plynování článků, ventily odpustí vzniklý přetlak. Zabrání tak možné explozi baterie. Ale neochrání baterii samotnou. Úbytkem elektrolytu baterie zvýší vnitřní odpor a zmenší kapacitu.
Inteligentní nabíječky ale jsou uzpůsobeny tak, že samy nabíjení ukončí dříve, než napětí na článcích dosáhne plynovacího napětí. I ta z Lídlu. Nebezpečí poškození baterie by hrozilo používáním jednoduché nabíječky bez hlídání napětí. Dobíjení v autě zase hlídá regulátor alternátoru. Jako startovací baterie se používají buď klasické, nebo speciální gelové. VRLA AGM, se pro startování nehodí, používají se hlavně jako záložní zdroje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny