Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak poznám Gelový VRLA akumulátor nebo AGM VRLA akumulátoru?

V autě Peugeot 107 mám bezúdržbovou baterii 12V, 390A, FULMEN. Nevím o jaký druh se jedná, zda některý uvedený v otázce či jiný typ. Mám nabíječku z lídlu, mám obavy zda ji mohu použít:https://nabijecky-a-startovaci-boxy.heureka.cz/compass-4a-12v/specifikace/#
Na Webu jsem vyčetl specifika dobíjení gelových a AGM baterií. Nyní jsem na rozpacích abych touto nabíječkou akumulátor, pokud se jedná o gelový či AMG nepoškodil? Děkuji za případné rady co se týče možnosti použití zmíněné nabíječky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Gelové a podobné baterie nesmí být nabíjeny vysokým napětím. Nabíjecí napětí musí být stabilizované…
PLV 29.12.2017 22:09
PLV
Rozhodně typ nabíječky který uvádím na začátku svého dotazu stabilizaci napětí nemá. Akorát že má na…
flodur 30.12.2017 07:39
flodur
Nabíječku, která je v odkazu,jsem v Lídlu nikdy neviděl, ale měli ji v Tescu. Dokonce jsem ji tam te… poslední
Zerozero 31.12.2017 00:39
Zerozero

Gelové a podobné baterie nesmí být nabíjeny vysokým napětím. Nabíjecí napětí musí být stabilizované tak, aby nedosáhlo velikosti, kdy začne baterie plynovat. Nabíječky z LIDLU a podobné na stejném principu, toto umí a tak se mohou klidně používat. :-)

Rozhodně typ nabíječky který uvádím na začátku svého dotazu stabilizaci napětí nemá. Akorát že má napsané na obalu, že je automatická toť vše :-( :!: Odzkoušeno :puff: neuhlídá napětí 14,4V ani nevypne přidosažení 100% nabití 16,2-6V. Mimo jiné bylo by naní asi uvedeno, že je vhodná pro nabíjení VRLA AGM akumulátorů.

Nabíječku, která je v odkazu,jsem v Lídlu nikdy neviděl, ale měli ji v Tescu. Dokonce jsem ji tam tehdy koupil, protože ji nějakým omylem měli za asi 70,- . Pak na to přišli a zdražili asi na 400,-. :-) Je v tom jen trafo a dvě diody visící na drátech a žhavé jak pětník.
Ale mám z Lídlu tuhle, https://www.lidl-shop.cz/ULTIMATESPEED-Nabijecka-baterii-ULGD-3-8-A1/p100225710?gclid=EAIaIQobChMI9ciB8_Cy2AIVqhbTCh3Pugr2EAQYASABEgJR1_D_BwE Na displeji ukazuje napětí a na bargrafu přibližně stav nabití. Sice jsem na ni četl kritiku, ale mně běhá dobře, má myslím asi tři aut. stupně nabíjení, aut. vypnutí a možnost trvalého připojení bez sulfatace. (nedrží furt max napětí, ale mírně cykluje tak, že počká, až napětí samovybíjením mírně poklesne a pak dobije na max. V návodu myslím bylo uvedeno, že je vhodná i na AGM. Taky ji na to používám. Myslím že za ty čtyři stovky dobrý.
Byla by i vhodná na aut. dobíjení záložního zdroje, ale má nevýhodu, že při výpadku proudu se uvede do standby a musí se znovu spustit. Ale kdybych ji tak chtěl použít, asi bych autostart nějak vyřešil, nějakým pomocným obvodem, připojeným na tlačítko mode.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru