Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plísen na celé ploše stropu

Dobrý den, máme plíseň na celém stropě v ložnici i v dětském pokoji. Izolaci kolem domu máme v pořádku. pravidelně větráme, topíme na 23 stupnů, vlhkost je cca 40. V bytě nad námi se v místnostech topí jen na cca v noci 11-12 stupnů a ve dne 15 stupnů. Na stropě máme sádrokarton, nad ním asi 10 cm volno prázdno. Může být plísen způsobena nizkým topením v místnostech nad námi. Když se tam topilo normálně, plísen nebyla. a ještě dotaz, musí být sádrokarton z druhé strany stropu vlhký, aby se prokázalo, že je to nedostatečným topením v místnostech nad námi ? moc děkuji Jarešová

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Milane to je hloupost. Kolik myslíte že paní řekne? já odhaduju 23-24 stupňů. Problém bude kondenzát… nový
vla 22.12.2017 07:42
vla
Co je hloupost? nový
milan.cukrar 22.12.2017 18:25
milan.cukrar
měření teploty na vrchu sádrokartonu nový
vla 22.12.2017 22:36
vla
Nebojte, bude tam teplo;-) nový
vla 22.12.2017 22:44
vla
Když tam bude teplo, nemůže tam být plíseň. nový
milan.cukrar 23.12.2017 18:14
milan.cukrar
Hmm?? si nemyslím, Vy máte někde nějaký zdroj že se plíseň dělá jen v té a v té teplotě??:-? Já jsem… nový
Vla 23.12.2017 19:29
Vla
Ten strop vypadá na asi miako, tedy ne dřevěný. ale lze předpokládat na něm dřevěnou podlahu. To hou… nový
Zerozero 23.12.2017 21:54
Zerozero
Viděl jsem plíseň v různých prostorech, ale vždy to musí být vlhko a nízká teplota. Jinak plíseň nev… poslední
milan.cukrar 24.12.2017 12:56
milan.cukrar
Podíval jsem se na ty fotky, sice z nich moc nepoznám, ale pocit mám smíšený. Bojím se, že to není p… nový
Zerozero 22.12.2017 12:58
Zerozero

Hmm?? si nemyslím, Vy máte někde nějaký zdroj že se plíseň dělá jen v té a v té teplotě??:-?
Já jsem podle fotek nepoznal co to je. Myslím, že paní zadavatelka asi ten problém má - a asi i předpokládám, že doma má i to teplo. Vy jste neviděl třeba nikdy plíseň v koupelně? v lese v prádelně? Tím chci říci, že je hodně druhů plísní a hub.
Osobně si myslím, že paní topí tak, jak říká a potom si myslím, že v pokoji nad stropem asi?neví kolik tam opravdu je stupňů. Myslím, že je na podlaze lino a vytvořila se tam nějaká houba a prorůstá dolů/třeba i ten salnitr nevím ?/. A potom spory upadnou dolů na sádrokarton, kde už nemá tak dobré podmínky jak tepelné tak vlhkostní a zůstane u zelených teček na sadrouši.
No a potom může být v domě nějaká porucha, ale to je hádání .
Nevím jestli to píšu dost srozumitelně- prostě se na linu srazí vlhkost a ta pokračuje dolu, až se to dostane do stadia v kterém to je.
A k tý dřevomorce ? nevidím tam dřevo předpokládám, že je to miako, tak bych ještě nestrašil

Ten strop vypadá na asi miako, tedy ne dřevěný. ale lze předpokládat na něm dřevěnou podlahu. To houbě stačí. Pak prorůstá zdmi a téměř všemi stavebními materiály. Mně například vznikla ve složeném dřevu, nad sklepem. Pak se rozšířila dolů zkrz strop sklepa, napadla cihlovou zeď, dveře, futra atd. Boj to byl jak o život, rostlo to před očima. Právě že pohled na ty fotky mi to hodně připomíná.
Strop nad sklepem vypadal úplně stejně. Jedná se o podhoubí které dělá nejprve vláknitý povlak a později čím dál silnější vrstvu. Silnější vrstva pak při zmáčknutí připomíná jakýsi jemný molitan, časem tuhne a nakonec se začnou tvořit plodnice, ve tvaru jakýchsi koláčú,které se zvětšují a od prostředka tmavnou a tam tvoří výtrusy. To už je houba zcela vyvinutá a boj s ní je velmi obtížný. Její vlákna, která se šíří i jemnými póry a prasklinami dosahují i několika metrů do okolí. Dodnes se otřesu, když si na ten boj s ní vzpomenu.
Proto jsem to sem napsal, protože pokud by to bylo ono, je potřeba jednat a to velmi rychle a důsledně. Ty fotky byly sice dost neostré, ale i tak se mi zdálo, že to už není jen povlak, jako dělá většina plísní, ale už místy silnější vrstvu. Snad se mýlím, jinak tazatelku lituji.

Podíval jsem se na ty fotky, sice z nich moc nepoznám, ale pocit mám smíšený. Bojím se, že to není plíseň.
V první řadě. Z čeho je strop? Z čeho je podlaha nahoře? Je kryta linem? Pokud je skladba stropu a podlahy dřevěná,
mohla by to být také stropem prorůstající dřevomorka, dost mi to tak připadá. Také by to vysvětlovalo jinak těžko vysvětlitelné
jevy, protože, jak už zde bylo rozebráno, na prosté srážení vody to nevypadá. Plíseň také zpravidla netvoří takovou vrstvu a málokdy je bílá. Pokud by tomu tak bylo, vysvětlilo by to i následné vlhnutí podhledu a na něm již skutečnou plíseň nazelenalé barvy, případně černou. Nastartování růstu dřevomorky by mohla způsobit i celkem malá, jinak neškodná vlhkost, z kondenzace. Ale pokud se houba už uchytí, začne si sama vyrábět vodu ze vzduchu a to v množství které promočí i okolí.
Srdečně přeju, abych se mýlil. Byl by to značný problém. Zkusil bych udělat sondáž z vrchu do podlahy a pokud bude zjištěné napadení i nahoře v podlaze, nejprve určit o co se jedná. S dřevomorkou mám bohaté zkušenosti. Pokuste se co nejpřesněji rostoucí hmotu popsat.
Pokud zjistíte nahoře napadení pošlete fotky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru