Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mrazák nemrazí :)

Ahoj všem, vyhnal jsem ženu pro klobásu a mrazák KO, průser. Kontrolky svítí, alarm, turbo chlazení se rozsvítí, zhasne. Při otáčení termostatu kontrolka zhasne, rozsvítí se. Na všech kontaktech termostatu je proud, tedy kromě země. Kompresor hlučí, ale tak zvláštně. Jakoby ne naplno. Na kompresoru jsou ještě nějaké prazvláštní krabičky. V jedné jsou dvě dírky a je nasazena na dvou kolíčkách trčících z kompresoru, ale je na ní jen jeden kablík na fastonu. To je rozběhové relé ? Jak ověřím jeho funkčnost, hučel by tak zvláštně ten kompresor při jeho poruše ? Že by se jako nějak budil a nerozběhl ? Nebo by to nedělalo nic ? Pokusím se přiložit pár fotek. Na poslední fotce jsem to očísloval. Pokud byste mi napsali co je co, jak to otestovat a případně, kde to koupt. Díky za každou reakci. Nejraději smysluplnou ::)))

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já, jako elektrikář, domácí kutil a naprostý, diletant, ověřím činnost kompresoru v lednici bez měřá… nový
Zerozero 11.12.2017 19:04
Zerozero
Díky, to je přesně ono. A toto může pomoci hodně lidem. Děkuji. On ten život mnohdy není tak složite… nový
Kiksfix 11.12.2017 19:14
Kiksfix
Tak mrazák jede :) Tak mám teď dva. Asi to bylo to rozběhové relé. Dal jsem tam jiné z ledničky co j… nový
Kiksfix 17.12.2017 01:26
Kiksfix
Kiksfix,- keď mrazák jede asi bude moja otázka zbytočná ,ale predsa sa ťa spýtam:- píšeš vyhnal som… nový
fade 17.12.2017 06:57
fade
No, nízká. Je to dílna bez topení. Třeba 10 stupňů. Ale možná i míň. nový
Kiksfix 17.12.2017 09:32
Kiksfix
Kiksfix - tak tú teplotu neodhaduj a riadne ju zmeraj. Ak sa pohybuje okolo +2 až 3 stupne tak pochy… nový
fade 17.12.2017 17:15
fade
Tak pokud to tak je, tak to bude stoprocentně tím, protože od té dílny byly pár dnů otevřené dveře,… nový
Kiksfix 17.12.2017 18:33
Kiksfix
Vieš,Kiksfix aj keď budeš mať dvere zatvorené a budú nízke teploty je možné že sa mrazák nerozbehne.… nový
fade 17.12.2017 20:29
fade
Díky, všechno to otestuju a poměřím. poslední
Kiksfix 17.12.2017 21:21
Kiksfix
Mrazák nemrazí Tak to je blbý. nový
davidrome 17.12.2017 07:52
davidrome

Já, jako elektrikář, domácí kutil a naprostý, diletant, ověřím činnost kompresoru v lednici bez měřáku a zcela laickým a neodborným způsobem.
Termostat nastavím, aby byl sepnutý. přívodní šňůru a nějaký prodlužovák abych to měl při ruce, si vezmu a vlastní čidla, jako oči a uši, přiblížím ke kompresoru. Zatímco čumím na kompresor, zastrčím šňůru do prodlužováku. Slededuji, co na to kompresor. Pokud se motor rozběhne (pro Mirka roztočí :-)), tak sebou dost výrazně škubne, v pružných závěsech. Pokud mám citlivé uši a je tam klasické elm, rozběhové relé, můžu zaznamenat i jeho "cvak- cvak" během rozběhu. (ale nemusí to být slyšet). Dále poslechem a položením ruky na kompresor zjistím charakteristické vrnění. Vrnění je stabilní a celkem výrazné na dotek rukou. Nyní se opět pohledem soustředím na tělo kompresoru a vypnu napájení. Kompresor, pokud se motor točil, tak sebou při zastavení výrazně krátce zaškube. Je to tím, že jak se stroj zastavuje, jeho rychlost už nestačí mechanicky vyfiltrovat vibrace způsobené vratným pohybem pístu. Takto se to chová, pokud motor správně běží. Pokud ano a chlazení se nekoná, nebo jen málo na okraji výparníku, může se jednat o únik chladiva. Ale také je možno, že se jedná o poruchu ventilů v kompresoru, které nějak netěsní. Porucha ventilů, takto poznat nejde, ale není to častý jev.
Diagnostika: Pokud po zapnutí motor sice bzučí 50Hz, ale není startovací a zastavovací zaškubání, motor se nerozběhl. Může být vadné relé, spálený motor, nebo zadřený kompresor. Zpravidla při tom po nedlouhé době vypne tepelná ochrana.
Pokud po zapnutí motor je zcela bez reakce a tichý, může být závada v napájení nebo přerušené vinutí statoru.
Bližší určení závady už může vyžadovat třeba použití měřáku atd. Tento rychlý postup je jen k určení, zda motor se točí či nikolv.
Takto popsaný to vypadá složitě (schválně jsem to natáhnul ), ale jinak je to test na čtvrt minuty :puff::beer:

Tak mrazák jede :) Tak mám teď dva. Asi to bylo to rozběhové relé. Dal jsem tam jiné z ledničky co jsem ji viděl u kontejneru :) Mrazák jsem zapoměl vypnout jak jsem jel pro novej a po pár dnech jsem zjistil, že je v něm -21. Tak to zase seskládám a sešroubuju dohromady a bude záložní. :)

Kiksfix - tak tú teplotu neodhaduj a riadne ju zmeraj.
Ak sa pohybuje okolo +2 až 3 stupne tak pochybujem že ti mrazák zapne.A to pre nízku teplotu okolitého prostedia.
Ja mám v letnej kuchynke mimo domu kde sa nekúri chladničku.Ak je v kuchynke plus 4až5 stupňov samozrejme že termostat nezopne a chladnička nepôjde .A prečo by aj mala?Ale je tu iný problém.Nad chladničkou je samostatný mrazák,a je to s chladničkou len na jeden termostat. Chladnička je v poriadku okolitá teplota vyhovuje ,ale ako docieliť aby v mrazáku bolo aspoň (-10) stupňov.
Ak mi napíšeš akú máš teplotu okolitého prostredia ak je vonku okolo nuly ja ti napíšem ako som vyriešil môj problém.
S pozdravom.

Tak pokud to tak je, tak to bude stoprocentně tím, protože od té dílny byly pár dnů otevřené dveře, protože tam děcka udělala bordel a shořely tam nějaké gumy do kalhot, tak jako, že se to vyvětrá. Takže tam klidně mohlo být i kolem té nuly. On ten mrazák tyky nebyl úplně rozteklý, spíš tak jako to bylo povolené a namrazené ledy odpadávaly. To mne teda nenapadlo, že by takto nízká teplota okolí mohla mít takový vliv.

Vieš,Kiksfix aj keď budeš mať dvere zatvorené a budú nízke teploty je možné že sa mrazák nerozbehne.Slúbil som ti že ti napíšem moje riešenie.Ak by sa stalo že teploty klesnú okolo "0",a mrazák sa nezapne máš dve možnosti.
1 - ak sa da v tej dielni zakúriť nejakým elektrickým konvertorom bez toho aby bol velký únik tepla tak prikúr na 8-10 stupňov a otvor mrazák na 3-4 hodiny.Nemusíš sa báť že sa veci v ňom rozmrazia .Nerozmrazia.Cez noc manželka necháva mäso rozmraziť na kuchynskej linke a ešte ráno sú problémy ho rozkrojiť.No a musíš sledovať kedy mrazák zapne.Keď zapne ,tak ho zatvoríš.
2 - druhý spôsob je rýchlejší, to robím ja.Vezmem sušič na vlasy zatvorím ho asi na 5 minút do chladničky nasmerujem ho na drôt čo vedie k termostatu a keď chladnička zapne tak ho vyberiem.Tiež to chodim sledovať.Nie je nutné mať sušič zapnuty na najteplejší vzduch.
Ver mi takto to funguje už tri roky.A nielen u mňa ale aj niektorí kolegovia v práci a susedia to takto robia.Ak je vonku 8-10stupňov a vnútri je nižšia teplota tak jednoducho otvorím dvere,a chladnička sa zapne aj sama.
Na začiatok musíš trochu skúšať a neskôr už budeš vedieť ako na to.
Toto, ale platí ak je chladiace zariadenie v poriadku.Ak je tam nejaká chyba s chladivom alebo termostatom tak to je samozrejme niečo iné.
S pozdravo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru