Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mrazák nemrazí :)

Já, jako elektrikář, domácí kutil a naprostý, diletant, ověřím činnost kompresoru v lednici bez měřáku a zcela laickým a neodborným způsobem.
Termostat nastavím, aby byl sepnutý. přívodní šňůru a nějaký prodlužovák abych to měl při ruce, si vezmu a vlastní čidla, jako oči a uši, přiblížím ke kompresoru. Zatímco čumím na kompresor, zastrčím šňůru do prodlužováku. Slededuji, co na to kompresor. Pokud se motor rozběhne (pro Mirka roztočí :-)), tak sebou dost výrazně škubne, v pružných závěsech. Pokud mám citlivé uši a je tam klasické elm, rozběhové relé, můžu zaznamenat i jeho "cvak- cvak" během rozběhu. (ale nemusí to být slyšet). Dále poslechem a položením ruky na kompresor zjistím charakteristické vrnění. Vrnění je stabilní a celkem výrazné na dotek rukou. Nyní se opět pohledem soustředím na tělo kompresoru a vypnu napájení. Kompresor, pokud se motor točil, tak sebou při zastavení výrazně krátce zaškube. Je to tím, že jak se stroj zastavuje, jeho rychlost už nestačí mechanicky vyfiltrovat vibrace způsobené vratným pohybem pístu. Takto se to chová, pokud motor správně běží. Pokud ano a chlazení se nekoná, nebo jen málo na okraji výparníku, může se jednat o únik chladiva. Ale také je možno, že se jedná o poruchu ventilů v kompresoru, které nějak netěsní. Porucha ventilů, takto poznat nejde, ale není to častý jev.
Diagnostika: Pokud po zapnutí motor sice bzučí 50Hz, ale není startovací a zastavovací zaškubání, motor se nerozběhl. Může být vadné relé, spálený motor, nebo zadřený kompresor. Zpravidla při tom po nedlouhé době vypne tepelná ochrana.
Pokud po zapnutí motor je zcela bez reakce a tichý, může být závada v napájení nebo přerušené vinutí statoru.
Bližší určení závady už může vyžadovat třeba použití měřáku atd. Tento rychlý postup je jen k určení, zda motor se točí či nikolv.
Takto popsaný to vypadá složitě (schválně jsem to natáhnul ), ale jinak je to test na čtvrt minuty :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny