Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pěstování brambor (či jiné) ve skříňce

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zdali by se zde našel nějaký botanik či pěstitel který by věděl jak správně pěstovat brambory nebo jiné rostliny ve skřiňce. Mým hlavním nápadem je si do skříňky dát nějaké igelitové podloží (taška z Lidla) které poté vysypu hlínou a zasadím určitou plodinu. Problém je ten že ve skříňce je tma. A ve tmě to neroste. Takže bych potřeboval poradit zdali by například brambory dokázali vyrůst i bez zdroje světla. Protože brambory existují v hlíně a v hlíně je tma tak brambora by to v té tmě mohla přežít ne? Popřípadě zdali existují jiné rostliny které by kruté podmínky temné školní skříňky dokázali přežít. Zalévání a hnojení by ve skříňce problém nebyl, hlavně to světlo. Popřípadě jestli mi rostlina ve školní skříňce vyroste, kdy je vhodná sklizeň?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
fotosyntéza sa nedá nahradiť, navyše, chlorofyl potrebuje určitú dávku vysokofrekvenčného vlnenia ÚV…
Nuda 06.12.2017 23:59
Nuda
Pri pestovaní húb použiť fungicídy? Ako to myslíš? nový
ok 07.12.2017 07:38
ok
Zloženie dezinfekčného postreku: 3g + 3g Fundazolu a Sporgonu na jeden liter vody. Dezinfekčný, povr… nový
Nuda 07.12.2017 08:15
Nuda
Kytka = fotosynteza = potrebuje svetlo. Vyjimkou jsou napr. zarazy, ale a) ackoliv zaraza svetlo (mo… nový
bahno 07.12.2017 09:22
bahno
Zase mudruješ, oprav sa. ÚV je absolútna nutnosť (logicky v správnej dávke) pre tvorbu chlorofylu a… nový
Nuda 07.12.2017 09:33
Nuda
Zadny UV neni potreba. O vlivu na produkci THC u konopi se spekuluje, sem tam nekdo tvrdi, ze sem ta… nový
bahno 07.12.2017 09:57
bahno
Zrejme si sa minul štúdiom stratený kdesi živočíšnej ríši, dokonca aj tam tápeš, ako strojný zámoční… nový
Nuda 07.12.2017 11:10
Nuda
Ja sice nejsem zivocichar, ale za zivot jsem par kytek pro umelym osvetlenim vypestoval. Halogen je… nový
bahno 07.12.2017 12:26
bahno
Já bych řekl že prostý farmář je prostě jenom provokatér.Nezlobte se na mě ale takovou otázku snad m… nový
kap.dabač 07.12.2017 10:40
kap.dabač
Zrejme sa málo rokov, resp.desaťročí pohybuješ nielen na fórach, ale medzi spodinou širokej verejnos… nový
Nuda 07.12.2017 11:38
Nuda
Popřípadě jestli mi rostlina ve školní skříňce vyroste, kdy je vhodná sklizeň? No nejlépe asi o pře… nový
Karel04 07.12.2017 11:10
Karel04
Pan Nuda má pravdu, vrhni se na hříbečky a hezky se s spolužáky poděl (popřípadně s žáky). Houbičky… nový
Houbař 07.12.2017 11:37
Houbař
pěstovat brambory nebo jiné rostliny ve skřiňce a zasadím určitou plodinu Tak o brambory asi nepůjd… nový
Karel04 07.12.2017 19:09
Karel04
Zajdi na stránky grower.cz a tam se dozvíš o pěstování brambor ve skříni vše potřebné. poslední
martas38 07.12.2017 19:22
martas38

fotosyntéza sa nedá nahradiť, navyše, chlorofyl potrebuje určitú dávku vysokofrekvenčného vlnenia ÚV žiarenia lebo by sa ti nadzemné stvole vytiahli bledozelené kamsi do nebies, za svetlom. Ako keď vreští v pôrodnici cigáň na gynekológa pri pohľade na tretieho spratka v poradí koteného z chachary jeho manželky; "Pán dochtor, zhasnite svetlo, lebo sa tí dzecká ťahajú na svet za svetlom".

Grule ukladajú živiny z nadzemných častí smerom do hľúz v podobe škrobov,sacharidov, minerálnych látok a vody z pôdy.

Ak chceš pestovať v tme, potom si zaobstaraj hotový, naočkovaný substrát s násadou pečiarok (žampiónov). Podhubie vo fermentovanom konskom hnoji prerastá 21 dní a po zasypaní povrchu kyslou rašelinou cca 2cm hrubej vstvy sa zauzlíčkujú plodnice v tejto rašeline pri teplote 15-20°C. Plodia niekoľko mesiacov po zbere plodníc ak dodržiavaš hygienu prípadne povrch ošetruješ vhodnými fungicídmi. Žampióny, ako aj hlíva ústricová, nepotrebujú svetlo. V prípade prítmia, mierneho osvetlenia, nebudú síce plodnice nádherne biele, ale mierne do hneda. Chuť to neovplyvní.

http://ix.sk/GBGQM

Vrhni sa na hríby.

Zloženie dezinfekčného postreku: 3g + 3g Fundazolu a Sporgonu na jeden liter vody. Dezinfekčný, povrchový postrek, sa aplikuje na 6 až 7 deň po manuálom pokrytí prerasteného spodného podhubia, podľa intenzity prerastania mycélia do krycej zeminy či do tejto povrchovej rašeliny, v ktorej sa tvoria drobné, vo veľkosti špendlíkovej hlavičky, biele uzlíky budúcich plodníc. Krycia zemina v ktorej sa začnú zauzlíčkovať samotné plodnice by mala mať pH 7,5 – 7,4. Zasýpa sa povrch mycélia (podhubia) v hrúbke vrstvy cca 3,5 až 5cm až na 14-21 deň, kedy utvorí mycélimum kompaktný biely povlak vo fermentovanom konskom hnoji a slame.

Ideálne je nechať prerastať podhubie v uzatvorených plastových vreciach kde majú svoju vlhkosť a stálu teplotu. Po prekrytí podhubia vrstvou zeminy na 14 deň sa nechá povrch otvorený, aby sa k plodniciam dostával čerstvý vzduch. Nesmie sa krycia zemina prevlhčiť, stačí ju popraškom jemne rosiť, inak hrozí napadnutie baktériami celej úrody.

Ty si fakt myslíš, že ak kúpiš nádherne biele, čisté plodnice bez poškvrnky na povrchu hlavičiek, sú pestované vo veľkovýrobe bez chémie? Nebuť labuť. Žampióny sú velice háklivé na napadnutie bakteriózou, hlavne ak sa pestujú v halách intenzívne viac násad po sebe.

Ideálne by bolo priestory po výmene substrátu prepáliť silným ÚV žiarením s patričnou intenzitou lux-ov na m3. Lenže svetlo sa nedostane smerom do záhybov a zákutí v halách kde je vrhnutý tieň v ktorom ulpie kolónia baktérií. (Pomohol by plynný chlór, lenže je to drahá sranda aj na hermetické utesnenie haly).

Osobne vyslovene od niektorých výrobcov cítim na jazyku pach Fundazolu a spol. chémie a to nielen pri nakusnutí tepelne spracovaných pečiarok, ale už aj pri ich dusení. Pozn.: Ak máš záhradu, venuješ sa intenzívnemu pestovaniu konzumnej zeleniny a ovociu, miešaš si do postrekovačov či rosičov desiatky rokov postreky (hlavne tie, ktoré sú dnes sú v malom balení v MO predajniach zakázané) poznáš a máš na celý svoj život zafixovaný pach a chuť na jazyku a v nosných dutinách takmer každej chemikálie cestou pamäťových buniek v makovici, šedej kôry. (Aj človek, ktorý raz v živote zacítil mŕtvolný pach rozkladajúcej sa zdochliny, nezabudne naň nikdy. Dokonca pozná rozklad pachov cicavca mäsožravca vs. bylinožravca vs. pachy mrciny operenca).

Kytka = fotosynteza = potrebuje svetlo. Vyjimkou jsou napr. zarazy, ale a) ackoliv zaraza svetlo (mozna) nepotrebuje, kytka na ktery parazituje ho porad potrebuje b) kultivace a rozmozovani zaraz v kontrolovanem prostredi by byla docela hezka diplomka.
Takze bud musis ve skrince rozsvitit(a ne, zadny UV nepotrebujes), nebo ty houby - zampion by sel, hliva krome blbyho(komplikovanyho) teplotniho rezimu potrebuje i to svetlo(ale nejsem takovej biolog, abych vysvetlil proc, nicmene bez alespon trosky svetla nerostou)

Zase mudruješ, oprav sa.

ÚV je absolútna nutnosť (logicky v správnej dávke) pre tvorbu chlorofylu a správneho fungovania fotosyntézy v rastlinnom habituse. Tiež pre prirodzený a nízky vzrast nadzemnej časti.

Marginálna:
Bez ÚV žiarenia by nedosiahli kvalitu šišky marišky. Bola by to v bongu iba prázdna slama určená na zadýmenie skleníkov proti škodcom. Žiadna dobrá "papanica" s účinným obsahom THC. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tetrahydrocannabinol

Zadny UV neni potreba. O vlivu na produkci THC u konopi se spekuluje, sem tam nekdo tvrdi, ze sem tam trochu donuti kytku se "namazat", tedy vytvorit na sobe silnejsi vrstvu pryskyrice, nicmene nikdy nikdo to spolehlive neprokazal a ani sodikova vybojka a tim mene pestebni LED neobsahuji zadnou UV slozku.

Kytka zere akorat cervenou barvu a modrou barvu, zelenou nezere vubec(priblizne, treba zlutou zere trosku, je to takova dvouhrba krivka). Z hlediska fotosyntezy nic jinyho nepotrebuje. Pravdepodobne "vidi" infraslozku, coz muze ovlivnovat vysku rostliny(a taky "vnimanou" dylku dne u fotoperiodickych rostlin), ale ty je vzdycky dost, spis jde o to nerusit tim kytku v noci.

Handrkujes se s clovekem, co kdyz omylem studoval zemedelku si u zkousky dobrovolne rekl o vyzivu rostlin.;-)

Zrejme si sa minul štúdiom stratený kdesi živočíšnej ríši, dokonca aj tam tápeš, ako strojný zámočník medzi murármi na lešení.

Práveže kompletné spektrum viditeľného elektromagnetického žiarenia svetla v ktorom je pomerný obsah krátkej vlnovej dĺžky ÚV žiarenia, formuje vyváženú chuť plodovej zeleniny a ovocia. Bez ÚV ti žiadna rastlina nespracuje ani neuloží v správnom pomere živiny v listovej ploche, hľuzí alebo v semenách so správnou fertilitou pohlavných buniek a jadier určených k ďalšiemu zdravému množeniu.

Skus, ako správny živočichár so zameraním v životnom omyle na rastlinnú výrobu, zasiať a dopestovať rastliny niekde v pivnici, ale iba pod 1.000W halogénovou žiarovkou s wolframovým vlákonom v spektre svetla cca 2500°K. Dokonca, ak halogénová žiarovka vyžaruje nepatrné množstvo modrého ÚV žiarenia.

Nedopadneš dobre ani pri zachovaní správnej výživy, optimálne teploty určenej pre klímu rastu a klíčenie semien. Rastliny bez ÚV nebudú mať nikdy správnu farbu chlorofylu, budú sa ťahať do výšky a ak dozrejú pre konzum, zostanú bez arómy a chuti. Dôvod si domysli.

Dokonca ÚV žiarenie tvorí nutnosť aj v prípade živočíšnej výroby určenej na mäso, mlieko, ale je dôležité pre chov operencov na vajcia. (Nie to, čo nám servíruje masa špekulantov z veľkochovov a veľkovýkrmní, tzv. brojlérový humus bez chuti, vôní, ktorý generačne otreštený národ tak miluje)

Ja sice nejsem zivocichar, ale za zivot jsem par kytek pro umelym osvetlenim vypestoval. Halogen je k tomu ale pomerne zasadne nevhodnej - nejde ale o spektrum svetla, to je sice neoptimalni, nicmene nikoliv zasadne spatne. Problem je, ze dostatecny svetelny tok pro pestovani je tak blizko u zarovky, ze je problem uchladit kytku aby jeste rostla. Chce to zdroje s vyssi ucinnosti.
Vypestovat kytku pod kombinaci cervenych a modrych LED neni zadny problem(to zadny UV neobsahuje zcela 100%), naopak bude spis nizkyho, kompaktniho vzrustu.
Sklo je taky docela dobrej UV filtr, presto kytky ve skleniku rostou bez problemu.
Zivocichy sem netaham, ti pomerne casto UV potrebuji pro syntezu vitaminu D, to je jina pohadka.

Zrejme sa málo rokov, resp.desaťročí pohybuješ nielen na fórach, ale medzi spodinou širokej verejnosti "oprávnených voličov".

Som majiteľom stavebnej spoločnosti, zamestnávam na stálo 150 duší všakovakého pôvodu, rasy, veku, náboženského či politického presvedčenia. Tu už nejde o dosiahnuté vzdelanie, dnes táto boľševická mafia nechá vykvastiť napríklad v Sládkovičove, "na ich univerzite", totálny odpad, ktorý po vykotení so zdrapom písmenok pred menom (vo svete listina erráta in objecto), neovláda pravopis kodifikovného, úradného jazyka vlastnej krajiny, kde sa namnožili. Nestačím sa diviť, s čím sa stretnem. Proste úpadok, hlavne nech dajú školám dotácie, eurofondy, na chrlenie pakáže vzídeného z milicionárskeho, dutého, eštébáckeho semena. (Pred pár rokmi mi pri ceste zo staveniska urval vodič komplet domiešavaciu raketu o preklad železničného podjazdu. Plne naložený prešiel. Po vysypaní rakety sa na výšku nezmestil. Došiel do dvora iba s ťahačom bez rakety a hnacieho agregátu. Proste humoru do popuku, kazia denodenne reťazové pílky aj keby boli z titánu s motorom od RolsRoyce).

Naviac sa mi rátajú ľudia, ktorí namiesto zodpovedania na priamu otázku vysypú, "Všetko viem, všetko na svete ovládam, všade som bol". Proste menežéri na slovo vzatí. Nakoniec mi s prosíkom nosia z domu títo nešťastníci "s ťažkou rukou" pošahané OS (Windows, distrá Linuxu) na svojich PC mašinách, poväčšine zlikvidovaných nejakými AV či tunítiek od tretích výrobcov alebo blízkymi osobami v rodine, s ktorými si nevedia rady dokonca ani pri triviálnej chybe, nemusí sa jednať porád o modrú smrť. Tak som v kancli obložený PC na na ktorých spustím obnovu, preinštal z ISO v prípade, ak sa nedá problém napraviť v PowerShell, Diskpart alebo v Registroch.

pěstovat brambory nebo jiné rostliny ve skřiňce
a zasadím určitou plodinu

Tak o brambory asi nepůjde.To kilo,co bys vypěstoval,i kdyby to bez světla šlo,si můžeš koupit za 5 korun.A na výzkumníka a zapáleného školního botanika nevypadáš,to bys už nějaké základní znalosti měl.Spíš chceš poradit,jak tajně mimo domov pěstovat konopí.Ovšem škola není dobrý nápad,protože svítit musíš a nějaké elektrické kabely vedoucí do skříňky v šatně budou podezřelé.Takže se probuď a požádej rodiče,ať to z Tebe vytlučou,dokud je čas a než Tě chytí a odsoudí za trestný čin.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru