Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pěstování brambor (či jiné) ve skříňce

Zloženie dezinfekčného postreku: 3g + 3g Fundazolu a Sporgonu na jeden liter vody. Dezinfekčný, povrchový postrek, sa aplikuje na 6 až 7 deň po manuálom pokrytí prerasteného spodného podhubia, podľa intenzity prerastania mycélia do krycej zeminy či do tejto povrchovej rašeliny, v ktorej sa tvoria drobné, vo veľkosti špendlíkovej hlavičky, biele uzlíky budúcich plodníc. Krycia zemina v ktorej sa začnú zauzlíčkovať samotné plodnice by mala mať pH 7,5 – 7,4. Zasýpa sa povrch mycélia (podhubia) v hrúbke vrstvy cca 3,5 až 5cm až na 14-21 deň, kedy utvorí mycélimum kompaktný biely povlak vo fermentovanom konskom hnoji a slame.

Ideálne je nechať prerastať podhubie v uzatvorených plastových vreciach kde majú svoju vlhkosť a stálu teplotu. Po prekrytí podhubia vrstvou zeminy na 14 deň sa nechá povrch otvorený, aby sa k plodniciam dostával čerstvý vzduch. Nesmie sa krycia zemina prevlhčiť, stačí ju popraškom jemne rosiť, inak hrozí napadnutie baktériami celej úrody.

Ty si fakt myslíš, že ak kúpiš nádherne biele, čisté plodnice bez poškvrnky na povrchu hlavičiek, sú pestované vo veľkovýrobe bez chémie? Nebuť labuť. Žampióny sú velice háklivé na napadnutie bakteriózou, hlavne ak sa pestujú v halách intenzívne viac násad po sebe.

Ideálne by bolo priestory po výmene substrátu prepáliť silným ÚV žiarením s patričnou intenzitou lux-ov na m3. Lenže svetlo sa nedostane smerom do záhybov a zákutí v halách kde je vrhnutý tieň v ktorom ulpie kolónia baktérií. (Pomohol by plynný chlór, lenže je to drahá sranda aj na hermetické utesnenie haly).

Osobne vyslovene od niektorých výrobcov cítim na jazyku pach Fundazolu a spol. chémie a to nielen pri nakusnutí tepelne spracovaných pečiarok, ale už aj pri ich dusení. Pozn.: Ak máš záhradu, venuješ sa intenzívnemu pestovaniu konzumnej zeleniny a ovociu, miešaš si do postrekovačov či rosičov desiatky rokov postreky (hlavne tie, ktoré sú dnes sú v malom balení v MO predajniach zakázané) poznáš a máš na celý svoj život zafixovaný pach a chuť na jazyku a v nosných dutinách takmer každej chemikálie cestou pamäťových buniek v makovici, šedej kôry. (Aj človek, ktorý raz v živote zacítil mŕtvolný pach rozkladajúcej sa zdochliny, nezabudne naň nikdy. Dokonca pozná rozklad pachov cicavca mäsožravca vs. bylinožravca vs. pachy mrciny operenca).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny