Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký elektrický rázový utahovák na povolení kola?

Dobrý den,
zeptám se. Když momentklíčem dotáhnu šrouby na kolech na fábii na 130Nm a za pů roku je budu chtít povolit, povolím je opět kroutícím momentem okolo 130Nm? Asi ne. Jaký tedy pořídit elektrický rázový utahovák/povolovák, abych to povolil? Bude mi stačit utahovák 550Nm ? Pokud ne, tak proč? A hlavně, kolik Nm tedy bezpečně na tyto práce stačí?
Díkec

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dík za odpověď, ale není to odpověď na můj dotaz.
Hanz0007 08.11.2017 20:13
Hanz0007
130Nm (teď neřeším, jestli to má být 120 Nm nebo kolik, to je plus mínus jedno) utáhnutých předpisov…
Moas 09.11.2017 07:23
Moas
Moas :cituji.. Podotýkám, že závity nemažu - v souladu s předpisem výrobce.....výrobce je retard ,ja…
E250TD 09.11.2017 18:44
E250TD
Vaši praxi oceňuji a uznávám, nicméně neuražte se, budu věřit inženýrům třetí největší automobilky s… nový
Moas 09.11.2017 21:45
Moas
Za nějakých 25 let jsem vyměnil dost kol na osobácích a nikdy jsem nemazal. Vždy utahuji s "citem" a… nový
rokator 10.11.2017 21:52
rokator
Klikou utrhnu, aku rázákem vytočím, závity zásadně mažu, rázákem zašroubuju, klikou na cit dotáhnu.… nový
sHpy00n 11.11.2017 09:38
sHpy00n
Vážení,díky za reakce.Jen menší doplnění k použití momentu na suché šrouby .Zkuste si představit,kol… nový
E250TD 11.11.2017 12:20
E250TD
Závit vždy ošuchám drátěným kartáčem do čista, aby matka šla volně rukou. To je základní premisa uta… nový
Moas 12.11.2017 21:08
Moas
Má někdo ponětí o utahovacích momentech na kamionu a autobusu? Chlapi v dílně mi to vždycky tlučou t… nový
Řidič 23.08.2018 10:54
Řidič
V prípade defektu s výmenou kolesa je každé dotiahnutie dočasné, ktoré je v dielni nutné vždy skontr… poslední
ahasver.chamachir 23.08.2018 13:05
ahasver.chamachir

130Nm (teď neřeším, jestli to má být 120 Nm nebo kolik, to je plus mínus jedno) utáhnutých předpisově momentovým klíčem jsi následně celkem v pohodě schopen povolit obyčejnou klikou. Pokud to teda nezarezne, což u kol měněných co půl roku nepředpokládám.

Moje auto má předepsaný moment 110 Nm, utahuju momentovým klíčem. Vždy po půl roce při výměně kol stačí nasadit klíč a HYYYJÁÁÁ a šroub je povolen. Podotýkám, že závity nemažu - v souladu s předpisem výrobce. Jen vždycky před našroubováním matky ošuchám závit drátěným kartáčem.

Jsi-li křehká žena nebo rachitický typ, tak si elektrický bazmek kup. Ale pokud to máš jen kvůli výměně kol, tak je to zbytečnost. Jó, pokud plánuješ se o auto starat dlouhodobě sám (výměny podvozkových dílů, tlumičů a podobně zarezlých dílů), může to být jiná situace. Ale i tam - spíš než rázový utahovák/povolovák - je důležité mít kvalitní momentový klíč (20-150Nm stačí snad na všechno na autě, pokud nemáš dodávku a větší). Ono pak stejně zjistíš, že měnit tlumiče, resp. utahovat jejich uložení rázovým utahovákem, je vysloveně zakázáno....

A jen pro vyjasnění - šrouby se NIKDY nepovolujou ručním momentovým klíčem. Ten je jen na utahování. Povoluje se vždy normálním klíčem/ráčnou/trhacím klíčem.
Budeš-li povolovat momenťákem nějaké utažené šrouby, neprospěješ jeho pružině.

Moas :cituji.. Podotýkám, že závity nemažu - v souladu s předpisem výrobce.....výrobce je retard ,jako strojař a technik s více jak půl stoletou praxi vím,že se kolové šrouby mažou a to jak závit,tak kužel .Kdo mazal,NIKDY neměl problém a to i s kamiony ,a těch šroubů tam je ! A moment klíč na kola ? Na rezavé ,nebo suché šrouby,to je pecka !

Vaši praxi oceňuji a uznávám, nicméně neuražte se, budu věřit inženýrům třetí největší automobilky světa proslulé výjimečnou spolehlivostí.
Já nemažu, rezavé šrouby nemám a problémy taky ne. Utahovací momenty jsou stanoveny pro suché šrouby. Co s nimi udělá mazání vám jistě vysvětlovat nemusím.

Ale celkově se to moc žere dneska. Na staré škodovce jsem mazal a následně utahoval od oka a problémy taky nebyly.

Za nějakých 25 let jsem vyměnil dost kol na osobácích a nikdy jsem nemazal. Vždy utahuji s "citem" a nikdy jsem neměl problémy s povolováním.

Naopak u kamionů bych stříknutí měděnkou doporučoval - přirezlý disk se zarezlými šrouby na ulici nesundáš. Někdy je to problém i na dílně se šramačkou a palicí... A momenťák u kamionů je samozřejmost.

Vážení,díky za reakce.Jen menší doplnění k použití momentu na suché šrouby .Zkuste si představit,kolik síly je mnohdy potřeba k zašroubování šroubu přes odpor ,například ,rez,na závitu . A mnohdy zjistíte,že kdyby jste v té chvíli použili moment s malým nastavením,tak by krásně dal najevo,že je hotovo .A on ani není dotažen ,natož na potřebný moment .S namazaným šroubem tento problém de facto neexistuje .

Má někdo ponětí o utahovacích momentech na kamionu a autobusu? Chlapi v dílně mi to vždycky tlučou tou obojručnou, pneumatickou rázovkou (má to snad 2500 Nm) a pomalu jim u toho praskají jak šrouby, tak i ty kola samotné. Nejhorší je to měnit, když chytnu defekt na cestě. Koupil jsem si Násobič momentu (tu ruční převodovku na kličku) a ta je sice schopná to povolit, ale když mi na firmě prostě nedají buď žádný klíč nebo jen nějakou 40cm srandu, tak s tím utáhnu maximálně tak šuplík od příborníku. Dělám to tak, že to dorvu tam, kam až mám sílu, vezmu křídu a zakreslím si polohu matice, vůči kolu (prostě ryska) a pak to tím násobičem otočím ještě tak o čtvrt otáčky, ale není v tom žádný cit a je to o držku. Momenťák je super věc, ale když neznám hodnoty, tak je mi k ničemu a ti maníci v servisu to sami neví, protože tam mají 150 miliónu různých aut, takže ať je to bagr, bus, tahač, jeřáb....cokoliv, vezmou na to ten obouručný utahovák a mají vystaráno.

https://www.mojadielna.sk/geko/eshop/8-1-Pneumaticke-naradie/140-2-Pneumaticke-utahovace/5/404006-Pneumaticky-razovy-utahovak-1-2500Nm-Pinless-Hammer-ROTAKE

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru