Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zakončení nopové fólie

Dobrý den,

mám kolem domu nopovku a k ní udělanou zámkovou dlažbu. Přebytek fólie jsem seřízl a teď řeším, jak nopovu fólii ukončit. Zakončovací lišty plastové už mám, akorát řeším upevnění lišty. Musím je totiž ukotvit do extr. polystyrenu, který tvoří sokl a je tam už natažený marmolit. Za prvé by mě zajímalo, jak moc má jít lišta vidět nad dlažbou a pak, jestli by třeba nešlo natvrdo přilepit. Vrtat se mi do soklu moc nechce. Klasické hřebíky samozřejmě v polystyrenu nedrží. Navíc na slunci se lišty dost kroutí, takže mám strach, ať se nezvlní. Šly by schovat a zatlačit co nejvíce pod úroveň dlažby, ale nevím no.

Díky moc za rady a zkušenosti.

Předmět Autor Datum
je to častý problém. Lištu co nejvíce schovwejte, páč je černá a na slunci se zkroutí, neurží to ani…
milan.cukrar 09.08.2017 17:10
milan.cukrar
Co říkáte na to lištu přilepit natvrdo např. mamutem? Díky
AM 09.08.2017 20:17
AM
mamutem nevím. Je to takové lepidlo, které moc nedrží. Spoustu dřevěných podlahových lišt, které jse… nový
patyk 09.08.2017 21:42
patyk
Jenže to není chyba mamuta, ale špatného technologického postupu! Tu stěnu jste měl nejdříve v místě… nový
dejv111 09.08.2017 23:36
dejv111
dejv, pak dejte vědět, jak to šlo, pokud si vzpomenete. nový
milan.cukrar 10.08.2017 06:18
milan.cukrar
OK, zkusím lištu co nejvíce schovat, protože kolegovi se zkroutila na slunku fakt hodně, v podstatě… nový
AM 10.08.2017 21:47
AM
Co kdyz bych tu ukoncivaci listu vubec nedaval, vzhledem k tomu, jak se to krouti a nevypada to hezk… nový
AM 02.09.2017 15:35
AM
Dobrý den Milane, vzpomněl jsem si na Vás a přináším info o upevnění lišt a nopovky do soklu z perim… nový
dejv111 14.11.2017 13:37
dejv111
Pane kolego dejve, 1 možnost je ale krátký hřeb. 2) opět krátká hmoždinka, jak to uděláte pokud je s… nový
milan.cukrar 14.11.2017 17:52
milan.cukrar
Ano, je krátká hmoždinka i hřeb, ale neumím si představit, jak jinak nopovku i lištu upevnit. Snad h… nový
dejv111 14.11.2017 20:44
dejv111
Pochopil jste mne dobře, ukončení nopovky schovat pod XPS. Páč není třeba, aby byla nopovka na nepro… nový
milan.cukrar 15.11.2017 06:12
milan.cukrar
Promiňte, že odpovídám později... Váš postup by možná byl vhodný při stavbě novostavby, ale pokud už… nový
dejv111 19.11.2017 03:23
dejv111
Děkuji za přáníčko. poslední
milan.cukrar 20.11.2017 06:23
milan.cukrar
Starší domek nebo novostavba? Nopovka byla aplikovaná proč? Jestli slouží jen jako ochrana soklového… nový
sHpy00n 03.09.2017 10:26
sHpy00n
Novostavba, bungalov bez sklepa, navic strecha ma dost velky presah, takze v podstate u domu je such… nový
AM 03.09.2017 10:55
AM

mamutem nevím. Je to takové lepidlo, které moc nedrží. Spoustu dřevěných podlahových lišt, které jsem přilepil mamutem ke stěně, přitlačil fest, zašprajcoval o protistěnu, se po čase(rok?) odlepily. Doma je vlhko tak 40-60%.
Možná tak chemoprenem?

Jenže to není chyba mamuta, ale špatného technologického postupu! Tu stěnu jste měl nejdříve v místě lepení napenetrovat nebo oškrábat vrstvy malby, poté napenetrovat, nechat řádně zaschnout a lepit. Ani mamut nedrží na stěně, která buď špiní nebo je zaprášená. Jinak je toto lepidlo vynikající.

A k tématu. Se zakončovacími lištami řeším úplně stejný problém jako tazatel. Budu lišty upevňovat do perimetru s marmolitem. Na připevnění použiji zatloukací hmoždinky velikosti myslím 6x60, které budu do perimetru lepit právě buď mamutem nebo řidším montážním lepidlem např. z lidlu. Možná by stejnou službu udělal i silikon. To musí držet i kdyby nechtělo. Na lištu ještě, před upevněním, nejspíše nanesu proužek asfaltu v tubě jako těsnění. Díry budu předvrtávat vrtákem 5 mm. Jo a trn do zatloukací hmoždinky nebudu zatloukat, ale šroubovat, aby nedošlo k případnému narušení marmolitu a vrstvy lepidla s perlinkou.

Dobrý den Milane,
vzpomněl jsem si na Vás a přináším info o upevnění lišt a nopovky do soklu z perimetru.
Můj postup:
1) Nejdříve upevněna nopová folie do soklu pomocí hřebů a podložek k tomu určených.
Rozestup asi 30 cm, někdy méně. Zatloukat jdou dobře a drží jakštakš dostatečně. Samozřejmě jdou vytáhnout, mějme na paměti,
že zatloukáme do tenší vrstvy lepidla a polystyrenu. Nopovku jsem ještě jistil ke stěne pomocí montážní nízkoexpanzní pěny zhruba po 60 cm - lehký vstřik zvrchu.
Po několika minutách přimáčknul, protože pěna se lehce rozpíná. Zbytky pěny jsem zařízl.
2) Instalace lišty: V liště jsem si nejdříve předvrtal díry pro natloukací hmoždinky (6x60). Na lištu jsem nejdříve nanesl pás šedého montážního lepidla, poté přitiskl na zeď a předvrtal otvory do stěny pomocí vidiáku - pouze jsem narušil vrstvu lepidla s marmolitem.
poté namáčkl hmoždinku, vytáhl a díru vyplnil montážním lepidlem. Poté hmoždinku vrátil zpět a zašrouboval. Tady musím varovat před klasickými šedými natloukacími hmoždinkami! Hmoždinka nedrží v díře zrovna extra pevně, někdy lehce vyleze ven, ale zas tak tragické to není, lištu podrží. Nejsou zkrátka do polyše vhodné. Já už jsem to s nimi dodělal,
ale příště, na druhou polovinu domu, vyzkouším uzlovací plastové a ty taky doporučuji vám.
Je možné a vlastně nejideálnější použití hmoždinek do polystyrenu (plastové vrtule), ale to by bylo ekonomicky neúnosné.
3) Po zaschnutí tmelu jsem na horní hranu lišt (dotek lišta sokl) a kolem šroubů nanesl asfaltový střešní tmel. Je to velice důležité!! Za lištu a kolem šroubů jinak zatéká! Tmel jsem nanesl i do mezer mezi lištami. Tento asfaltový je velice pružný a pro tento účel podle mě vhodný.
4) Ještě dodám, že při instalaci lišt je důležité dodržet aspoň 1 mm (nebo trochu více) mezeru mezi jednotlivými lištami. Neskutečně dilatují a sebemenší změna teploty s nimi pěkně cvičí. Mně už se na dvou místech lišty také lehce vyboulili, bude opravdu nutné je co nejvíce zakrýt kačírkem nebo přetřít světlou barvou. A při instalaci nejlépe pracovat ve dvou lidech. Pokud si večer vzpomenu, pošlu nějaké fotky.

Ano, je krátká hmoždinka i hřeb, ale neumím si představit, jak jinak nopovku i lištu upevnit. Snad hmoždinka by se dala zvolit delší, např. 80 mm. Můj sokl je zateplen perimetrem (růžový polystyren) tl. 14 cm. Zkrátka je potřeba volit hmoždinku, co se více roztáhne a zaklestí do polyše, to je vše. Co se týče hřebů... Po zasypání nopovky už na ni nepůsobí skoro žádné síly... Možná něco málo od sedání půdy kolem folie, takže potom už není, podle mě, nutné nopovku nějak silně jistit, drží ji u stěny půda a kačírek.

Váš nápad s polystyrenem by určitě šel realizovat, ale musela by se nopovka instalovat během zateplování a poté přesahující polystyren (ten místo lišty) zapravit klasicky lepidlem a perlinkou. Tedy jestli jsem Vás dobře pochopil. Pak by asi také bylo nutné vyfrézovat do krycího polystyrenu drážku. Myslel jste to tak jak je znázorněno na obrázku?

[80355-sokl-gif]

Promiňte, že odpovídám později... Váš postup by možná byl vhodný při stavbě novostavby, ale pokud už máte na soklu marmolit, tak by toto řešení asi moc hezky nevypadalo... Jak jsme psal... jsem zvědav, co udělá počasí s lištami po zimě. Zkusím si vzpomenout a napsat sem zase pár řádků. Mějte se, ať se Vám daří. :-)

Starší domek nebo novostavba? Nopovka byla aplikovaná proč?
Jestli slouží jen jako ochrana soklového polystyrenu, pak ji s klidným srdcem zařízněte až pod zámkovku. Na lištu použijte hmoždinky do polystyrenu a vruty. No a jestli měla sloužit jako sanace vlhkého zdiva, udělejte v klidu totéž, protože už tím že je seřízlá se zámkouvkou jste se dopustili hrubé chyby.

Novostavba, bungalov bez sklepa, navic strecha ma dost velky presah, takze v podstate u domu je sucho, kdyz prsi.
Jinak lista se na slunku zkroutila hrozne, vyrvala i hmozdinky, takze proto resim, jestli ji tam vubec davat. Zkousel jsem mezeru jen dosypat drobnym kamenivem a vypada to o hodne lepe, ale nevim no, jestli tim neco nepokazim.

Diky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru