Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava poškozeného závitu v hliníkovém bloku motoru

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak opravit stržený závit v hliníkovém bloku motoru. Jeden šroub, co připevňuje víko rozvodového řemene, je stržený, resp. šroub bych dal nový, ale on je servaný i ten závit v bloku, tedy v otvoru. Použil bych opravnou vložku, ale to bych musel vyndat motor, je tam hrozně málo místa i na klíč. Takže bych uvítal nějakou chemickou metodu, ideálně něco, co by se naneslo na konec šroubu, ten by se tam vložil a až by to ztuhlo, tak by to vlastně vytvořilo umělý závit, nevíte o něčem? Źe by se ani víko nemuselo sundávat?

Předmět Autor Datum
Sice chápu, co chceš, ale i když nevím, jestli něco takového vůbec existuje (pravděpodobně nějaký tm…
Kachlík 06.12.2016 23:36
Kachlík
No toho jsem se obával, že bez odmaštění to nepůjde... aspoň provizorně do jara, pak holt bych ten m…
bsa 07.12.2016 16:45
bsa
DEJ FOTO :-)Vše má řešení,mnohdy lze napřiklad strhlý M6,opatřit závitem M8,použitím special šteftu…
E250TD 07.12.2016 07:03
E250TD
Foto teď nemám, ale málo platný, stejně by tam nebylo nic vidět - jde spíš jakou najít technologii d…
bsa 07.12.2016 16:48
bsa
Dobrý den,někdy je to veliký problém,málo místa,nutnost vyrobit nějaké udělátko,kterým se tam dostan…
Lubomír 07.12.2016 10:55
Lubomír
Lubomíre, děkuji za obsáhlý popis a rvu si vlasy. Motor je umístěn podélně, před ním je chladič, pře…
bsa 07.12.2016 17:02
bsa
Dobrý den. Potřeboval bych poradit soused měl uhnilé paroží na škodě felicii 1,3 mpi. druhý soused m…
Martin3009 18.09.2019 08:21
Martin3009
Já řešil něco podobnýho na motorové pile, když jsem to zarval a vytrhl šteft. Nalepil jsem ho tam tí… poslední
Roman P. 18.09.2019 09:04
Roman P.

Sice chápu, co chceš, ale i když nevím, jestli něco takového vůbec existuje (pravděpodobně nějaký tmel), tak se vsadím, že to bude vyžadovat dokonale odmastit ten povrch (i v díře), a to už asi bude stejně potřeba ten motor vyndat, a to už zase bude lepší ta opravná vložka…:-/

Foto teď nemám, ale málo platný, stejně by tam nebylo nic vidět - jde spíš jakou najít technologii do tak malého prostoru. Strhlá je díra v bloku, ne šroub - tudíž šteft to neřeší, šroub se dobrým závitem mám, ale můžu ho tam tak leda zastrčit, nejde chytnout ani na jeden závit.

Dobrý den,někdy je to veliký problém,málo místa,nutnost vyrobit nějaké udělátko,kterým se tam dostanete.Prvotní řešení na rozvodové straně kde vadí podběhová část je podložit motor dřevem a heverem,odšroubovat závěsný silentblok motoru a motor si případně vyheverovat výše,nebo pustit níž,pomohou centimetry a jste tam kde potřebujete být.
Jindy proti závitu v bloku vyvrtat do podběhu otvor a tím pomocí nástavců přeříznout závit.Nebo někdy stačí vyrobit minivratidlo z kusu oceli,vyvrtat dirku,vypilovat čtyřhranný otvor pro závitník a pozvolna řezat nový závit.
Ale jinak to celé vidím i z jiného úhlu,jedná se o víko,které nijak netěsní,takže je nutné jej zaaretovat proti pohybu.Možnost je taková,najděte nejblíže umístěný šroub,nebo matici na šteftu kam by šel přišroubovat kousek pásoviny ze které naohýbáte držáček krytu.Kryt provrtáte,nejdříve se podívejte,aby tam zevnitř bylo dost místa pro hlavu šroubu,aby neškrtal řemen,nebo řemenice,zevnitř vsunete šroub s podložkou,zvenku opět podložku,druhá strana nového naohýbaného držáku krytu navlíknete na vyvrtaný otvor a zajistit matkou,pokud je kryt kovový,ještě tam dejte pérovou podložku,totéž na druhé straně u motoru.
Na ten držáček bych použil pásovinu 3x20 mm.Pěkně ve svěráku naohýbat patřičný tvar,vyvrtat,odzkoušet,stříknout základovkou a přetřít troškou barvy co je po ruce.
Hezky se to píše když vše mám,ať se dílo podaří.:-)

Lubomíre, děkuji za obsáhlý popis a rvu si vlasy. Motor je umístěn podélně, před ním je chladič, před chladičem přepážka, mezi prsama a chladičem skoro neprostrčím ruku, když vyhodím chladič, získám sice pár cm, ale asi jen tak 6. Zvedání a spouštění motoru nepomůže, hodí to jen pár cm nahoru, dolů nic, je tam rám. Teď mě napadnul úhlový nástavec na vrtačku, ale i ten zabere dost místa. To bych snad mohl ještě vyzkoušet a pokusit se o opravnou vložku. Montážní otvor není do čeho udělat, leda tak do přední masky :-) ale je to hodně daleko. To s tou pásovinou jsem asi nepochopil, ale ono spíš než o pohyb víka jde o těsnění. Za deklem se to hemží olejem, dekl je těsněný po celém obvodu a klikový hřídel prochází simeringem. Rozvody jsou poháněné řetízkem - já si neuvědomil, že jste všichni zvyklí na moderní motory, tohle je stará řadová 850ka motor podobný staré škodovce. Tak to se omlouvám, že jsem to neřekl hned, ale fakt mě to nenapadlo.

Dobrý den.
Potřeboval bych poradit soused měl uhnilé paroží na škodě felicii 1,3 mpi.
druhý soused mu to opravil a strhl mu 2 závity na šroubu u motoru jak je svody s lamba sondou nevěděl by někdo jak to vyřešit aby se tam nechaly dát zbylé 2 matky a tudíž to dotáhnout tak jak by to mělo být?.
Předem děkuji za odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru