Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Naložení a uzení masa

Dobrý den,
koupil jsem udírnu a chtěl bych naložit maso na uzení injektáží. Stříkačku na to mám. Udělám solný lák z klasické soli, maso napíchám a nechám 2 dny odpočinout a šup s tím do udírny. Je to tak správně. Popř. jak to děláte vy?

Na jaké teplotě to mám držet? Bude 70 C stačit? Pořád někde čtu, že to musí minimálně 2 hodiny procházet teplotou 75-80 stupňů kvůli bakteriím.
Díky
Ondra V.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ono každý se musí poučit ze svých chyb.Párkrát to zmršíš a potom se to bude zlepšovat.Když si zadáš…
dabac 11.11.2016 20:34
dabac
To je pravda, ale zrovna naložení se nutně zmršit nemusí, když se tomu dá péče a opravdu se to nalož… poslední
J_K 11.11.2016 21:13
J_K

Ono každý se musí poučit ze svých chyb.Párkrát to zmršíš a potom se to bude zlepšovat.Když si zadáš do vyhledavače uzení a nakládání masa tak se dozvíš úplně vše co potřebuješ.Ale stejně to zmršíš.Praxe je holt praxe.Ale jak říkám sežrat se dá téměř všechno.Ono ti to tvé uzené bude stejně chutnat i když to nebude zrovna top.

To je pravda, ale zrovna naložení se nutně zmršit nemusí, když se tomu dá péče a opravdu se to naloží na min. 4 týdny, jak píše Boban55, a ne jen vyválí v rychlosoli. Jen bych ještě doplnil, že maso musí být umístěno někde v chladu, nálev se musí každý den sledovat aby nezesmrádl a zavčasu ho měnit. Po prvním naložení vydrží víc než týden, někdy dva, ale s postupem doby se musí měnit častěji. Udit když je maso měkké a v řezu není syrově červené. Naložené kousky by měly být přibližně stejně velké a neměly by být velké příliš. Opravdu hodně důležité je dbát po celou dobu na hygienu.
Teoreticky by se ani uzení nemuselo pokazit, ale musí člověk udírnu dokonale ovládat a mít pro daný typ uzení správný postup. Na internetu jsou jich spousty, ale ne všechno se udí stejně a mnohé jsou vyloženě chybné.
Jako začátečník bych si zkusil napřed vyudit ryby. Nemusí se nakládat, vyuzené jsou za chvilku, nejde na tom nic zásadně pokazit a výsledek je efektní, takže to člověka neodradí, jako když musí vyhodit 20 kilo zasmrádlého, tvrdého a černého bůčku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru