Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stará akumulační kamna v malém bytě. Jak fungují? Na kolik výjdou?

Dobrý večer všem,
nově bydlíme ve starším podkrovním bytě vybaveným akumulačními kamny, které zde jsou cca. 10 - 15 let (viz. foto). Je to byt o dvou místnostech a v každé jsou jedny tyto kamna o rozměrech 90x35cm hmotnost vysoká. Celková výměra bytu je 40m² a letos je nově zateplen + nová plastová okna. Máme zde jedinou sousedku, ta kamna nepoužívá má místo nich staré petry, prý by se nedoplatila za elektřinu... Zima se bohužel neúprosně blíží a já tedy potřebuji vědět jak budeme topit.

Tedy k otázkám.

Vyplatí se používat tyto stará kamna? Jak tyto kamna poznají kdy je HDO, tedy noční / levný proud? Jak vlastně taková kamna fungují - vím, že jsou vybavena ventilátorem (zkoušel jsem je zapnout a ventilátor začal hučet)? Budou stačit na vytopení bytu? Na kolik taková sranda vyjde (spotřeba energie)? Žádný štítek, kde by byl napsán odběr kamen jsem nenašel - jejich výkon tedy neznám (doufám, že někdo kamna pozná z fotografie).

Z kamen mám obavy. Jsou staré, nevím pořádně jak fungují a bojím se, že nás v zimě zrujnují. Stále přemýšlíme nad nějakým krbem, ale komín zde stojí za prd a přeci jen topení tuhými palivy není úplně čistá záležitost. Ještě v tak malém bytě... Za veškeré užitečné informace budu rád, ale prosím vás trochu po lopatě ;-). V tomto jsem opravdu naprostý amatér...

Zde fotografie kamen + jejich připojení a ovládání:
http://komondor17.rajce.idnes.cz/Akumulacni_kamna/

Děkuji, Vítek.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Akumulačky fungují tak, že během nočního (levnějšího) proudu se nahřívají a vytápějí.Spotřeba obrovs…
iconek 18.09.2016 21:07
iconek
Ta spotreba me prijde neuveritelne nizka, ja platim rocne kolem 35kKc. 12kKc by me podle vseho nesta… nový
bahno 19.09.2016 15:02
bahno
Špatně jsem dodal údaje : 6 mwh x 2300 kč =13800.Plus 0,6 Mwh x 2500 VT =1500 kč.15300 celkem. Vše p… nový
iconek 19.09.2016 22:14
iconek
Aha. Tak podle jejich vlastni kalkulacky to bude sakum prdum za 20591Kc rocne. https://www.cez.cz/cs… nový
bahno 20.09.2016 12:51
bahno
Totiž krb mohu mít zdarma na komín chodí pravidelně kominík (prý v pořádku) nicméně mě se nezdá už o…
Vítek95 18.09.2016 22:09
Vítek95
Ten komín od pohledu je zevnitř, zvenku, nebo zaústění v místnosti? A i topení v kamnech se dá nauči…
kejki 18.09.2016 22:36
kejki
Ten komín především zvenku, vypadá tak nějak chatrně... Zaústění v místnosí vypadá v pořádku, až na… nový
Vítek95 18.09.2016 22:53
Vítek95
Přikládám foto komínku a jeho vedení přes další místnost. Na prvních dvou fotografiích je zaústění k… nový
Vítek95 18.09.2016 23:05
Vítek95
Napsal jsi román, ale to podstané zatím tajíš, i když už se tě na to ptali hned v první reakci. 1/ j… nový
jirka44 19.09.2016 06:53
jirka44
něco jako "staré akumulačky" neexistuje. Princip je tak primitivní, že akumulačky rozeznáváme pouze… nový
touchwood 19.09.2016 07:00
touchwood
...něco jako "staré akumulačky" neexistuje. Princip je tak primitivní, že akumulačky rozeznáváme pou… nový
Yarda 19.09.2016 08:50
Yarda
Dobrý den Vítku ! Vím že odpovídám poněkud později než byl zadán dotaz. Vaše paní nebude mít problém… nový
Šelmička.13 12.11.2020 15:20
Šelmička.13
Pokusím se tedy přidat více informací. 1) Tři fáze jsou 2) Spínač HDO je 3) Tarif? Přesně nevím - n… nový
Vítek95 19.09.2016 23:16
Vítek95
D25d, to je ono, takže nejspíš máte i bojler na teplou vodu. Pro topení se ale myslím dával D26d, to… nový
jirka44 20.09.2016 08:14
jirka44
Na 26 musí mít předepsaný podíl spotřeby v NT. nový
kejki 21.09.2016 18:56
kejki
Protože máte Aku, tak by jste měl mít tarif D26, který je na 8 h nočního proudu, rozplánovaný je běh… nový
Šelmička.13 12.11.2020 15:27
Šelmička.13
SUPER! Přesně tohle potřeboval po čtyřech letech vědět! poslední
host 12.11.2020 19:57
host

Akumulačky fungují tak, že během nočního (levnějšího) proudu se nahřívají a vytápějí.Spotřeba obrovská, účinost malá. Teplota se reguluje pomocí termostatu umístěného někde v bytě.REGO umožnuje i přepnutí na noční režim, který funguje tak že se v termostatu ohřívá odpor pod mechanickým termostatem a akumulačky topí zhruba o pět stupňů méně, než je nastaveno.
Pokud nemáte možnost jiného vytápění, zkuste to letos a uvidíte.Když tak příští rok necháte opravit komín a trochu prachu při topení tuhými palivy přežijete.
Nemám tucha kolik se v takovém bytě v elektrice protopí, ale my za rok (elektřinou topíme, vaříme a ohříváme vodu) projeli 12 tisíc korun za elektřinu a cca 6 tisíc za dřevo v rodiném domku o velikosti 142 m2.Jde ale o novostavbu s malou tepelnou ztrátou.

Tak se zeptám, kolik platíte zálohy na elektřinu?Podle toho by šlo tak trochu odvodit spotřeba bytu.

Totiž krb mohu mít zdarma na komín chodí pravidelně kominík (prý v pořádku) nicméně mě se nezdá už od pohledu. Jde mi o to, zda je únosné a rozumné topit ve starých akumulačkách. Jak jsem psal platíme 1000Kč měsíčně za elektřinu (doporučená byla 1750Kč to se mi zdálo docela dost), jsme pár v malém bytě, zas tolik energie nespotřebujeme. Nicméně potřebujeme nějak normálně vycházet, pokud by nás tedy měli akumulačky vyjít draho bylo by nutné přemýšlet o jiném řešení... Na druhou stranu dřevo také není nejlevnější nevím tedy co by pro nás bylo nejvýhodnější + chodím do práce a nejsem si jist zda by si přítelkyně dokázala bez problémů v bytě zatopit.

Ten komín od pohledu je zevnitř, zvenku, nebo zaústění v místnosti?
A i topení v kamnech se dá naučit, ze začátku pomůže Pepo, nebo dřevěné platonky ze zeleniny a pak už je to rutina. I dřevěné brikety za 55,- za 10 kg jsou levnější než topení elektřinou.

Ten komín především zvenku, vypadá tak nějak chatrně... Zaústění v místnosí vypadá v pořádku, až na to že komínek je veden přes jednu místnost a pak až je veden do komína (mohu dodat foto) a bylo nám řečeno, že v době topení to v částech kudy je ten komínek veden do komína žloutne / rezne. To by také nevypadalo úplně esteticky...

něco jako "staré akumulačky" neexistuje. Princip je tak primitivní, že akumulačky rozeznáváme pouze funkční a nefunkční. :-)

Pokud tě trápí potenciálně vysoké náklady na topení, doporučuju nechat byt otestovat z hlediska tepelných ztrát (popř. to jednu sezonu risknout). Taky nevíme na kolik stupňů hodláte topit, já třeba více než 22° už dobře nesnáším, jiným je při 25° zima. A buď ujištěn, že rozdíl 25-22° dělá docela velké peníze.

...něco jako "staré akumulačky" neexistuje. Princip je tak primitivní, že akumulačky rozeznáváme pouze funkční a nefunkční...

Bingo!!!

BTW: Co můžeš udělat hned: Ráno zapni akumulačky. Pokud večer budou hřát, tak (pravděpodobně, třeba já mám "noční" proud, hřeje mi teplou vodu v bojleru, pokud se někdo chce ráchat v napuštěné vaně a teplou vodu vypustí, tak mám úpravu co mi sepne noční proud i ve dne, samozřejmě za dražší peníz, ty tam můžeš mít něco podobného a předchozí nájemník to zapomněl vypnout) ten levnější proud nemáš. Když necháš akumulačky zapnuté i přes noc, tak ráno by měly být teplé.
Co se týká kamen nebo krbu: Asi topení bude levnější, ale budeš muset řešit palivo, kde ho skladovat, kdo pro ně bude chodit (a nosit až do podkroví) a kdo s popelem, ráno se budeš probouzet do nevytopeného bytu a kdo bude zatápět. A taky se s tím topením dost nadělá.
Komfort holt něco stojí.

Dobrý den Vítku ! Vím že odpovídám poněkud později než byl zadán dotaz. Vaše paní nebude mít problém ty Aku ukočírovat. My je máme v bytě 3 + 1 od r.2004 co jsme se nastěhovali. A finančně se nám vyplácejí (zálohy jsou 2500/měs. a vracejí nám přeplatek), máme celý byt na elektřinu (Aku, sporák i bojler, který je předělaný z nočního na celoden proud, protože mládež nevycházela s vodou jen při nočním proudu), takže to poznám pouze podle stavu v zimě. Když je tužší zima tak topíme oběma Aku (pokojík i obývák), jinak jen v obýváku (jsme zvyklí na studenější odchov), kde je přes noc nabiju na noční proud na 5 (plný výkon), pak je stáhnu na trojúhelníček a trvá jim dlouho než vychladnou, když je nechám na 1 tak drží a při nočním se postupně dobíjejí. K ovládání tam máme jen štelovací kolečko na pravé horní straně Aku začíná 0 , pak je trojúhelníček a pak 1-5. Větrák v obýváku nefunguje, v pokojíčku ano ale není zapotřebí ho používat. No a přes zimu těžím z toho , že na Aku v obýváku házím sušák s prádlem, které do rána v pohodě uschne. Štítek o příkonu a podobných info jsem ani na jedněch taky nenašla. Zdravím. Laďka

Pokusím se tedy přidat více informací.

1) Tři fáze jsou
2) Spínač HDO je
3) Tarif? Přesně nevím - na smlouvě píšou Distribuční sazba D25d, produkt: D Akumulace 8 ČEZ s odměnou

Pokud to není ono, tak kde zjistit jaký mám tarif? Na netu to myslím píšou, ale ČEZ má momentálně nějaké úpravy webu...

Foto pojistek + přijímač HDO
http://komondor17.rajce.idnes.cz/El._pripojeni_HDO /

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru