Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stará akumulační kamna v malém bytě. Jak fungují? Na kolik výjdou?

Dobrý večer všem,
nově bydlíme ve starším podkrovním bytě vybaveným akumulačními kamny, které zde jsou cca. 10 - 15 let (viz. foto). Je to byt o dvou místnostech a v každé jsou jedny tyto kamna o rozměrech 90x35cm hmotnost vysoká. Celková výměra bytu je 40m² a letos je nově zateplen + nová plastová okna. Máme zde jedinou sousedku, ta kamna nepoužívá má místo nich staré petry, prý by se nedoplatila za elektřinu... Zima se bohužel neúprosně blíží a já tedy potřebuji vědět jak budeme topit.

Tedy k otázkám.

Vyplatí se používat tyto stará kamna? Jak tyto kamna poznají kdy je HDO, tedy noční / levný proud? Jak vlastně taková kamna fungují - vím, že jsou vybavena ventilátorem (zkoušel jsem je zapnout a ventilátor začal hučet)? Budou stačit na vytopení bytu? Na kolik taková sranda vyjde (spotřeba energie)? Žádný štítek, kde by byl napsán odběr kamen jsem nenašel - jejich výkon tedy neznám (doufám, že někdo kamna pozná z fotografie).

Z kamen mám obavy. Jsou staré, nevím pořádně jak fungují a bojím se, že nás v zimě zrujnují. Stále přemýšlíme nad nějakým krbem, ale komín zde stojí za prd a přeci jen topení tuhými palivy není úplně čistá záležitost. Ještě v tak malém bytě... Za veškeré užitečné informace budu rád, ale prosím vás trochu po lopatě ;-). V tomto jsem opravdu naprostý amatér...

Zde fotografie kamen + jejich připojení a ovládání:
http://komondor17.rajce.idnes.cz/Akumulacni_kamna/

Děkuji, Vítek.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny