Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sterilizace substrátu

Dobrý den, dnes jsem kupoval nějaké substráty do zahrady, do květináčů atd. a pán mě upozornil že ty substráty co jsem si koupil nejsou sterilizované a doporučil mi je sterilizovat v mikrovlnné troubě na 5 minut na plný výkon, nebo v klasické na půl hodiny na plný výkon. Já jsem to předtím nikdy nedělal(ted nevím jestli jsem třeba neměl už sterilizované) a žádné zárodky si myslím že se nevyskytly. Teď to ale mám na tropickou rostlinu a mám trochu strach co ten prodavač říkal. Do mikrovlnky to dávat nebudu, to bych nevyvětral, ale mám doma po babičce starou troubu bez plotýnek. Nevím sice na kolik jede na max. ale vzhledem k tomu že běžná trouba jede na 250 stupňů tak to bude asi podobné. Můj dotaz zní: Nesterilizovat a doufat že tam nejsou žádné zárodky nebo strelizovat? Já jen že mě napadlo jestli se tím nezničí ty živiny v tom substrátu? Nebo jak oni to průmyslově sterilizují? Trouba na plno 200 stupňů a zničí se jen ty zárodky a živiny ne? Můžete mě někdo poradit, kdybych to měl na mrkev tak to neřešim, ale bude to na tropické rostliny. Děkuji za postřehy

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na kolik tropických rostlin to má být, resp. kolik toho substrátu hodláte sterilizovat? V mikrovlnce…
Kurt 16.05.2016 15:52
Kurt
asi tak 10 litrů. A pak časem dalších 10 třeba. V množství není problém to se dá rozdělit, ještě v t…
Marťas. 16.05.2016 17:22
Marťas.
Sterilizace se provádí nejůčinněji párou, takže tam tu vodu mít musíte. Přeschnutím změníte fyzikáln…
Kurt 16.05.2016 18:40
Kurt
Děkuju za vysvětlení, hezky jste to popsal a vysvětlil, ale jen mi nejde do hlavy jak takový pytlík…
Marťas. 16.05.2016 19:21
Marťas.
Pokud máte k pekáčku i víko (případně ho překryjte alobalem) tak klidně. K mikrovlnce - ten sáček mu… poslední
Kurt 16.05.2016 19:32
Kurt

Na kolik tropických rostlin to má být, resp. kolik toho substrátu hodláte sterilizovat? V mikrovlnce se ten proces neprovádí v květináči, ale v sáčku - substrát je v něm uzavřený, takže se opravdu není třeba obávat toho, že byste "to nevyvětral".
Postup: sterilizace.htm
V troubě by to jistě šlo taky, ale počítejte s tím, že potřebujete kromě trouby taky uzavřenou nádobu, substrát totiž nesmí přeschnout.

asi tak 10 litrů. A pak časem dalších 10 třeba. V množství není problém to se dá rozdělit, ještě v tom bude rašelina kvůli PH a pak perlit(ten nemusí být sterilizovaný)

Právě mě překvapuje ta zmínka že v sáčku a uzavřeno a normálně vlhký, v tom odkazu je že se má ještě polít 2dcl vody. Já jsem zase někde jinde četl(a říkal mi to dneska i prodavač) že voda musí při sterilizaci pryč, jinak se budou živiny louhovat do té vody, že to má být suchý. A tady čtu opak. Z jakého důvodu nesmí přeschnout? Můžete mě ještě někdo vysvětlit jak se to s tím odparem vody vlastně má, co rada to názor, závěrem chci ale dát na vás, protože jste mi tu už párkrát dobře poradili, co se týče škůdců nejvíce co by to mohlo ohrozit jsou smutnice, takže hlavně kvůli nim a je to organický substrát + řašelina, žádná chemie s kristanolem.

Sterilizace se provádí nejůčinněji párou, takže tam tu vodu mít musíte. Přeschnutím změníte fyzikální vlastnosti, bude se s ním pak špatně pracovat, jinak se tomu nestane nic (ačkoli jsem zaslechl i názor, že přeschnutím se "zavřou" spory plísní a tak se brání proti zničení, čili je to spíše na škodu).
K tomu louhování živin do vody - tu vodu v substrátu na konci normálně necháte, takže ty živiny nikam neutečou. ;-)

Děkuju za vysvětlení, hezky jste to popsal a vysvětlil, ale jen mi nejde do hlavy jak takový pytlík s gumičkou vydrží tu nálož v troubě - to nepraskne? Co kdybych substrát uzavřel v těsném(myslím tím dobře uzavřeném, né že by tam substrát byl natěsno) pekáčku kde babička dusila kachnu atd. Myslíte že by to bylo taky řešení? A vy osobně jste to praktikoval tím myslím sterilizaci v sáčku v mikrovlnné troubě?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru