Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vercajk z Lídlu.

Momentálně je v Lídlu k mání za necelých patnáct set peněz českých svářečka
http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetai l&id=49647
a příště tam má být elektrocentrála
http://letak.lidl.cz/eabb17f0-0776-4269-9318-8cef2 a77ed14/#/20

Ještě jsem nic nesvařoval, ale za ty peníze by se mi to možná občas hodilo, třeba něco přismrknout k jeklu nebo tak.
A ta elektrocentrála by snad přišla k využití, kdyby někdy v zimě za mrazů na delší dobu vypnuli elektřinu - máme plynové topení s oběhovým čerpadlem a bez elektřiny netopíme.

Máte s vercajkem podobných parametrů nějaké zkušenosti? Můžete mi doporučit, abych si to koupil nebo je to vyhazování peněz? Co tak čtu ohlasy na vercajky z Lídlu, většinou bývají příznivé.

Předmět Autor Datum
Je zbytecne to kupovat nove. Zabovnich je plno na aukcnich a inzertnich portalech. Nejde oto mit jen…
uličník 08.05.2016 12:53
uličník
Dobrý dotaz, taky jsem si té nabídky Lidlu všimnul. A taky by mě zajímala nějaká zkušenost, jestli t…
pc 08.05.2016 14:02
pc
Značka ParkSide zase tak úplně špatná není, kdysi jsem si z Lidlu právě pod touto značkou kupoval in…
antibalda 08.05.2016 16:56
antibalda
Ta svářečka je opravdu tak na svařování nějakých plechů, maximálně jeklu, s udávaným proudem (a to j…
leo 08.05.2016 17:04
leo
Právě jsem učinil poslední pokus s výsledkem: nářadí z Lidlu už nikdy. Nevím jak elektronika, ale s…
JoDiK 08.05.2016 19:59
JoDiK
Ja som ju mal požičanú od synovca a nemohol som ani oblúk lapiť (ani môj sused - zámočník na dôchodk…
majo juro 08.05.2016 20:01
majo juro
To ale není chyba svářečky, ale uživatele. Bazické elektrody jsou samozřejmě pouze pro svařování ste…
leo 08.05.2016 20:24
leo
Nesouhlasím!!! Rutilky nejsou vhodné pro začátečníky! Začátečník s nimi bude pořád zavařovat strusku…
dejv111 09.05.2016 22:08
dejv111
Jenže tvá zkušenost pramení spíše z používání nekvalitní trafosvářečky a přechodu k invertoru, než z…
Uroboros 09.05.2016 22:33
Uroboros
Nechci se chvástat, ale levé ruce nemám. To mi pak tedy vysvětlete to, že jsem s bazikou a invertore…
dejv111 09.05.2016 23:16
dejv111
Brácha ju má a do 2,5 mm elektrody to vaří vcelku dobře. Zatím si nestěžoval.
Prasak 08.05.2016 20:18
Prasak
Za hodně nedostatků, kromě vyložené závady a zmetku, může hlava a ruce. A čím je ta hlava v součinno…
PLV 09.05.2016 12:04
PLV
Třeba Makita HR2630T má příkon 800W, Hitachi DH26PC 830W, atd. Čili u běžných vrtacích/sekacích klad…
Kurt 09.05.2016 13:05
Kurt
Kolega si v minulé akci koupil vrtací kladivo, kvůli rekonstrukci koupelny. V práci nám ji ukazoval…
Robisek2222 09.05.2016 13:32
Robisek2222
Ta představa, jak někdo čeká na akci s vrtacím kladivem (co je asi 2x do roka), aby začal rekonstruo…
Kurt 09.05.2016 13:39
Kurt
Ta představa, jak někdo čeká na akci s vrtacím kladivem (co je asi 2x do roka), aby začal rekonstruo… poslední
RITCHI 09.05.2016 23:34
RITCHI
Pravděpodobně mu dají nový kus. Mně se něco podobného stalo nedávno. Mám z lidlu bourací 1500W kladi…
dejv111 09.05.2016 22:03
dejv111

Značka ParkSide zase tak úplně špatná není, kdysi jsem si z Lidlu právě pod touto značkou kupoval inteligentní nabíječku na Pb baterky, když jsem to doma otevřel, tak to mělo stejnou konstrukci jako několikrát dražší Bosch.
Na škole jsme zase používali kriplovací kleště na UTP kabely také značky ParkSide a ty kleště vydržely zacházení studentů.

Ovšem jak to mají s elektrocentrálou netuším, ale osobně bych jí nekupoval - točivé stroje jsou vždy problém a ještě v kombinaci s benzinem :-)

Ta svářečka je opravdu tak na svařování nějakých plechů, maximálně jeklu, s udávaným proudem (a to je určitě ještě s nějakou marketingovou Pišvejcovou konstantou) je to tak na tu dvojku elektrodu, ale to tam nakonec v letáku píšou do 2.5 mm. Takže pokud se s tím zákazník smíří a víc nepotřebuje, klidně bych to koupil. Cena je dobrá až průměrná, záruka nadprůměrná.
S centrálou nemám zkušenosti, ale u některých typů nastával problém v tom, že vyráběly napětí nesinus. průběhu, takže některé spotřebiče se s tím nedaly napájet (nepracovaly správně). To by bylo dobré si ověřit.

Právě jsem učinil poslední pokus s výsledkem: nářadí z Lidlu už nikdy. Nevím jak elektronika, ale s mechanickým nářadí nemám dobré zkušenosti. Tímto posledním pokusem byla "jemná vrtací bruska".
Sklíčidlo hází a tímpádem je pro jakoukoliv jemnou práci nepoužitelná a pojedu ji vrátit...
Předchozí pokusy:
Klasický akumulátorový šroubovák/vrtačka - napoprvé opět házející sklíčidlo, po výměně jakž takž, ale porovnáním se zelenou Bosch kvalita cca poloviční, brzdí s větším zpožděním, při šroubování subjektivně menší síla a baterky mají po roce snad jen čtvrtinovou výdrž.
Procesorová dobíječka autobaterií - po roce přestala fungovat, další vyměněná přestala fungovat až po záruce, po radách na internetu jsem vyměnil ovládací tlačítko, které nefunkčnost způsobilo a zatím teda funguje.
Vrtáky do dřeva s objímkou - myslel jsem, že to je určeno na zahlubování pro šrouby se zápustnou hlavou, ale asi jsem něco nepochopil, protože ty zahlubovací objímky mají pro všechny průměry vrtáků jednotný vnější průměr, takže fungují jen pro nejmenší šrouby.
"Sukovníky" do dřeva - jsou nepřesně "odfláknutě" nabroušené, jako by to někdo dělal jen tak v ruce, takže nic moc...
Metrické závitníky/očka - jsou nějaké tupé a celkově divné - když jsem potřeboval prodloužit závit na mosazné trubičce, tak to ani velkou silou fakt nešlo...

Ja som ju mal požičanú od synovca a nemohol som ani oblúk lapiť (ani môj sused - zámočník na dôchodku )
že vraj je na rutilové elektródy ja som mal bázické takže to treba zvážiť, ich dostupnosť, kvalitu zvaru, a cenu
možno z vhodnými elektródami zvára dobre
PS: obávam sa že predavačky z lídla ti v tomto neporadia

To ale není chyba svářečky, ale uživatele. Bazické elektrody jsou samozřejmě pouze pro svařování stejnosměrným proudem... Jinak souhlas, v krámě se tohle nedozvíte, je třeba si aspoň o svařování něco přečíst. Jinak rutilky jsou celkem vhodné pro začátečníky, dobře se s nimi dělá.

Nesouhlasím!!! Rutilky nejsou vhodné pro začátečníky! Začátečník s nimi bude pořád zavařovat strusku a spíš ho práce se svářečkou odradí než povzbudí! Prošel jsem si tím, tak vím, co píšu. Až s bazickými elektrodami a invertorem jsem začal slušněji svářet a nezavařovat strusku. Pro začátečníky jedině invertor a bazické elektrody!

Jenže tvá zkušenost pramení spíše z používání nekvalitní trafosvářečky a přechodu k invertoru, než z porovnání rutilky/baziky ;-) a pokud má někdo ještě navíc levé ruce (zavařování strusky je např. vyloženě chyba svářeče a ne chyba svářečky či elektrod), tak mu ani ten invertor nepomůže... Osobně bych pro amatéra na učení doporučil invertor a rutilky, které se snáze zapálí a "drží" lépe oblouk. Kvalit sváru bude stejně prvních pár balíků elektrod žalostná a tak těžko dokáže využít potenciálu baziky, ona většina lidí ani netuší, jak si materiál ke sváru připravit. Či nějaké základy o ocelích. Prostě vezmou dva kusy "železa" a slepí je... O přesušování bazik před svařování nemluvě, to neudělá bohužel skoro nikdo.

Nechci se chvástat, ale levé ruce nemám. To mi pak tedy vysvětlete to, že jsem s bazikou a invertorem svařoval celkem bez problémů i jako začátečník. Takže levé ruce asi nebudou tou příčinou... Jinak trafo bylo od Einhellu, stará červená 160A. Rutilky se dobře zapalují, to je výhoda. U bazické se často na konci vytvoří kulička ze strusky a člověk klepe a šrtá...klepe a škrtá... a zdá se mi, že se snadněji přilepí než rutilky. :-) A snazší zavařování strusky u rutilek mi před lety potvrdil i můj děd, starý zámečník. S bazickými se mu také svařovalo lépe...

Za hodně nedostatků, kromě vyložené závady a zmetku, může hlava a ruce. A čím je ta hlava v součinnosti s rukama horší, tím dražší nářadí a nástroje potřebuje. Ta svářečka je podle uvedených parametrů opravdu jen pro sváření slabších kusů. U elektrocentrály je uvedené, že může napájet i elektronické přístroje a spotřebiče a k tomu je také určena. Není schopna napájet třeba varnou konvici, silnou brusku nebo vrtačku.:-)

Kolega si v minulé akci koupil vrtací kladivo, kvůli rekonstrukci koupelny. V práci nám ji ukazoval a zkoušel, OK. Dojel dom, začal dělat a konec, ani obraz ani zvuk. Tak ji šel reklamovat, na prodejně už všechny prodané, tak to poslali na reklamaci. Teď má těžkou hlavu jestli má rekonstrukci odložit o měsíc a žít v rozdrbané koupelně, nebo koupit druhou a pak bude mít dvě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru