Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aky ohrievac na vodu ?

Zdravim,

Rozhoduje sa, aky ohrievac si zaobstarat na zahradu. Ma to byt na umyvanie riadu a ruk. Pouzitie tak na vikendy. Uvazujem nad 15l alebo 30l, pripadne je jeden model aj na 20 l. Neviem či 15l bude stačiť, preto sa neviem rozhodnúť. Ide o to, ze výrobca odporuca nastavit teplotu na nejakych najviac 60st koli usadzovaniu kamena. Teda ohrievac by aj zvladol napr. 80 st. C , ale nastavim ho na 55. Teda spotreba vody bude vacsia. Bude 15l stacit ? Neviem to odhadnut.
Taktiez, ake pouzit filtre, ak to pojde na studnicnu vodu ? Ta voda je cista, nema nejake kamienky alebo viditelny zakal ale usadzuje sa z nej hrdza a zrejme ma teda vyssi obsah mineralov. Nechcem aby mi ohrievac po zaruke odisiel, upchal sa kamenom alebo podobne.
Taktiez ake potrubie by ste odporucili ? Zatial som chcel davat 25tku PPR miesto standardnej 20tky prave koli zanasaniu. Co VY na to ?

Dakujem.

Předmět Autor Datum
Pokud bude 15L, tak z toho bude tak 25L teply vody, coz jsou asi dva lavory. Jako muze to stacit, al…
bahno 02.03.2016 14:12
bahno
Dakujem, Tak asi pojdem do tej 30tky. Cenove rozdiely tam nie su velke. Na tyzden to aj tak budem vy…
Matfej 02.03.2016 14:32
Matfej
Zdravím Ještě je možnost pořídit lázeňská kamna chtěl-li by jste větší množství teplé vody (i sprch…
PETR M. 02.03.2016 15:08
PETR M.
Uvazoval som aj nad takymto riesenim, ale ta cena ma trocha odradza. Taktiez nemam volny komin a v p…
Matfej 02.03.2016 16:29
Matfej
Alebo tento sa mi zapacil drazice-to-20-d372555.htm . Je sice trocha drahsi, ale ma dobre ohlasy na…
Matfej 02.03.2016 16:34
Matfej
Je to jen jedna z možností, láz. kamna mám doma právě tu 80 na elektriku a většinou ji využívám jen…
PETR M. 02.03.2016 17:26
PETR M.
No ohřívat 30 litrů vody s tím,že to bude stále dohřívat a zbytek pak zase vychladne,není moc úsporn…
Karel04 02.03.2016 18:18
Karel04
To uz si clovek pomalu muze tu vodu ohrat v rychlovarce. Ten prutok je fakt zoufalej. I kdyz na sprc…
bahno 03.03.2016 12:06
bahno
Preco to nie je prakticke ? S tym pocitam ze na zimu to vypustim, rovnako ako teraz vypustam cerpadl…
Matfej 03.03.2016 12:19
Matfej
Tak to je otazka provozu na chate - pokud s koncem zari vsechno uklidim, zabalim a vratim se na chat… poslední
bahno 03.03.2016 14:14
bahno

Pokud bude 15L, tak z toho bude tak 25L teply vody, coz jsou asi dva lavory. Jako muze to stacit, ale prijde mi to malo. Dal bych 30L, zejmena kdyz v nem chci drzet ekonomicky nizsi teplotu.
Filtr? Asi spis zadny, pokud neni nutnej kvuli vysledkum rozboru. Zejmena cena filtru na zelezo a provozni naklady jeho jsou takovy, ze boiler jsou jen drobny a klidne ho muzete menit co dva roky a furt na tom budete lip.
PPR trubky zelezem nezarustaj, jenom se na nich udela mazlavej povlak co jde bez problemu vystournout, proplachnout a tak. Z tohohle duvodu neni duvod davat silnejsi, nez je kvuli prutoku a tlakovy ztrate nutno.

Dakujem,
Tak asi pojdem do tej 30tky. Cenove rozdiely tam nie su velke. Na tyzden to aj tak budem vypinat a zapnem az povedzme v piatok na vikend. Cize tam tie straty nebudu nejak velke. Este ma napadlo umiestnit ohrievac do niecoho tepelne izolovaneho, ale to neviem ci sa robi a ci je to vobec dobry napad , asi velmi nie :)
Co sa tyka tych filtrov, ta ja ani neviem co v tej vode je, nebola na rozboroch, lebo nesu nalacnejsie a vodu aj tak nepijem, maximalne si z toho uvarim caj, aj to zriedkakedy. Cize filter vynecham.
Dobre, keby este niekto mal vhodny postreh rad si necham poradit. Z vodarciny co to viem, montoval som niekolko rokov cerpadla a zavlahy, ale tieto tepelne ohrievace su predsa len urcite specifikum. Povodne som chcel prietokovy, ale vzhladom k elektroinstalacii som od toho upustil. Uz aj tych 2000W bude natesno. Asi budem musiet dat na inu fazu, nie na tu kde je aj cerpadlo koli zaberu pri spusteni. Ale to uz je problem elektricky, mna teraz zajima hlavne ten objem.

Zdravím

Ještě je možnost pořídit lázeňská kamna chtěl-li by jste větší množství teplé vody (i sprchování koupání) náhřev trvá dle objemu cca 30-45 minut., topí se většinou dřevem, je-li objem větší cca 115 l a víc pak na víkend stačí natopit při průměrné až nižší spotřebě tzn. nádobí, sem tam krátká sprcha i jen např. v pátek a ještě druhý nebo i třetí den je voda teplá. Na menší spotřebu stačí i 80 litrová. Vyrábí se i s elektrickým dohřevem odběr 1000w (naproti běžným ohřívačům tam je většinou více)ty pak lze užívat jen na elektřinu jako klasický bojler (nastavíte si stupeň) nebo jen na dřevo, anebo obojí dle potřeby.Je třeba mít pouze k dispozici komín, byť lázeňská kamna díky své konstrukci pracují dobře i bez komínu jen vyvedena přez zeď oficiálně to tak být nesmí... Jinak je to dobrá věc akorát cena je pochopitelně vyšší dle objemu např. viz.
http://www.dufakotle.cz/dufa/goods-BOSCHEBLE80-410 -lazenska-kamna-s-izolaci-ble-80-smalt-5-kw--el-do hrev--pojistny-ventil.html

nebo bez el. lze volit i tato nerez:
http://www.dufakotle.cz/dufa/goods-ZAVA100NEREZ-41 0-lazenska-kamna-z-100-nerez-tlakova.html

Výhodou výše uvedených modelů je, že jsou tlakové tzn. mohou stát kdekoliv a vodu lze natáhnout i mimo koupelnu např. do kuchyně apod. a využít dle potřeby.
Nebo lze ušetřit a koupit láz. kamna i z bazaru, ty starší bývají ale většinou beztlakové tzn., zajistit si odběr vody co nejblíže kamen,stojí např. v koupelně, nebo hned u koupelny a kuchyně apod.

Uvazoval som aj nad takymto riesenim, ale ta cena ma trocha odradza. Taktiez nemam volny komin a v poslednej rade nemam ani vela miesta nazvys. Cize nakonec som sa pre jednoduchost a komfort rozhodol pre elektriku. V podstate ako so pisal uz riesim len ten objem, ale asi pojdem do 30tky a nastavim regulator na nejakych 50-60 stupnov, nech to nema velke straty a neusadza kamene.

Je to jen jedna z možností, láz. kamna mám doma právě tu 80 na elektriku a většinou ji využívám jen na tu elektriku má to pro mně význam protože 1kw odběr mi nezatěžuje rozvod v domě na rozdíl od 2kw, stojí na zemi protože mám starý domek a dávat 80-100 litrů na zeď by se bez větších úprav neobešlo, no a mám tu rezervu že kdyby něco můžu kdykoliv na dřevo, teď ta láz. kamna podražila asi jak kde ale dřív mně stála ta 80 kolem osmi tisíc.

No ohřívat 30 litrů vody s tím,že to bude stále dohřívat a zbytek pak zase vychladne,není moc úsporné.Pokud máte poblíž zásuvku 220V a s jističem alespoň 16A,zkuste prozkoumat něco jako Baterie s elektrickým ohřevem vody

teplá voda okamžitě jednoduchým stisknutím páčky
vybavena přehledným displejem ukazujícím aktuální teplotu vody
regulace teploty
1 m dlouhý přívodní kabel k zapojení do zásuvky
šetří drahocennou vodu, čas a energii, tedy i peníze
lehká, snadno přenosná
vyústění z nerez oceli
příkon: 3 kW
průtok vody: 1,5 - 2 l za minutu

Vypadá to luxusně a cena je celkem lidová.Osobní zkušenost s tím nemám,ale uvažuji o tom na chatu do kuchyně taky.Jen na sprchu to prý vhodné není,asi pro malý průtok.

To uz si clovek pomalu muze tu vodu ohrat v rychlovarce. Ten prutok je fakt zoufalej. I kdyz na sprchu - kdyz se clovek sprchuje tryskou z postrikovace, staci vody opravdu malo.
Provoz toho boileru lze ekonomizovat treba tim, ze ho vypnu uz v nedeli rano/dopoledne, behem dne vycmrndam zbytek teply vody a odjizdim. Spis vidim problem v zimnim provozu, pac vypoustet ho a zase ho napoustet neni moc prakticky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru