Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Saunová kamna - jedna spirála nežhaví - čím nahradit vadné relé?

Saunová kamna KSI 8, 8kw, tři spirály, vestavěná regulace http://www.karibu.de/fileadmin/documents/Ofen_Anle itungen/SZ-Ofen_Edelstahl_8kW-A-40821-1139047.pdf, zakoupené někdy před třemi roky v Bauhaus společně se saunou, začly trochu smrdět, a následně pomalu natápět.
Po rozebrání integrovaného regulátoru a očuchání zkoušečkou jsem zjistil, že jedno relé vedoucí k dotyčné spirále kontakty NO nespíná.
První otázka: Zajímavé je, (viz přílohy), že každá spirála je připojovaná k fázi přes dvě tyto relé v sérii(NO kontakty) - netušíte proč?
Mohu bez úhony to jedno vadné jedno relé fastonem obejít? Co tím způsobím? Napadá mě jediné, že je to jakási ochrana proti slepení kontaktů jednoho relé, pak tu spirálu ještě může vypnout druhé (dokud se taky neslepí).

Zajímavé taky je, že relé se na desce střídají s označením, vždycky ty dvě v sérii k jedné spirále mají označení shora pouzdra C44 a E04 - že by se něčím lišily? Jedno spíná jako poslední, druhé rozpíná jako poslední? Podle materiálu kontaktů?

druhá otázka: Kde se dá takové relé koupit?
Po dlouhém googlování (tenhle typ relé jsem ještě neviděl) jsem našel vzhledově podobná (stejná?) relé u výrobce(?) FINDER http://www.findernet.com/en/solr_search/series/45/ . Nevíte(pokud bych měl tu možnost) jaký mám zvolit materiál kontaktů?
Konkrétně 12Voltové http://www.findernet.com/en-cs/products/sku/457170 120310

Nevím bohužel ještě napětí potřebné pro cívku, jsem se v tom hrabal pozdě v noci, deska volně ve vzduchu na krátkých drátech, kolem všude plechová kostra, na desce 230 i 400V, když mi párkrát sklouzly hroty(deska uhýbá), tak jsem to odložil na dnešní odpoledne :-)

Může k tomu někdo něco kvalifikovaně odpovědět prosím? (Mirektatra?)
Čím v česku nahrazovat tato relé?

Předmět Autor Datum
Dobrý den,málo informací,musíte hledat dle parametrů,které jsou na relé na stávající desce a pak hle… nový
Lubomír 28.01.2016 13:42
Lubomír
Ahoj, saunu jsem viděl z rychlíku, ale tipnul bych si, že 2 relé v sérii použil výrobce proto, aby s… nový
mirektatra 28.01.2016 17:05
mirektatra
Jo pravda svorky jsou nechutně přehřáté, jsou to dva různé kovy na sobě, ten na relátku je pájecí, t… nový
lk 28.01.2016 19:15
lk
:-) Jen technická... "" POZOR! Našel jsi slušná relátka FINDER, ale s kontakty na 16A /DC (!) a Ty p… nový
Zerozero 29.01.2016 02:07
Zerozero
Na straně 3 tohohle pdf http://gfinder.findernet.com//assets/Series/360/S4 5CS.pdf je vidět, viz při… nový
lk 29.01.2016 12:47
lk
Neproklikal jsem se "tak hluboko" a přečetl jen základní údaje, které jsem pochopil - jak výše. S tí… nový
mirektatra 29.01.2016 14:06
mirektatra
Typická ukázka kurvítka. Kdyby to bylo moje, tak přidám tři poctivý stykače, pro každou spirálu jede… nový
jirka44 28.01.2016 20:49
jirka44
Hlavně nechápu proč vypínání "nulu". To je vždy problém. Mají se vypínat vždy fáze! nový
PavelM27 28.01.2016 22:58
PavelM27
Ale voni vypínají fázi - ty vobdélníčky s čísly 1.,2.,3., jsou tělesa "do hvězdy", relátka jsou vlev… nový
mirektatra 29.01.2016 07:22
mirektatra
Jo pardon, nevšiml jsem si, že je to hvězda. Součet proudů v uzlu roven nule ale nedej bože aby jedn… nový
PAVELm27 29.01.2016 20:35
PAVELm27
A zase chyba... :-( 1) Regulace právě využívá toho, že odepne jenom jedno těleso a tím sníží výkon o… nový
mirektatra 29.01.2016 21:04
mirektatra
Jo když se zapojí špatně indukce, tak to většinou odnese Varistor nicméně dá se to opravit a není nu… nový
PAVELm27 29.01.2016 22:39
PAVELm27
Tak už odešlo další relátko, zajímavé jak to jde hezky po sobě. Zřejmě bylo dosaženo plánované život… nový
lk1 11.02.2016 11:16
lk1
Zdravím, ty relátka jsou "finder 45.91.7.024.0310" - 3 ks a "finder 45.71.7.024.0310" - 3ks. v každé… nový
Patron 24.11.2023 21:35
Patron
Po těch 7,5 letech to už asi spravil nebo vyhodil. poslední
Karel04 24.11.2023 22:43
Karel04

Ahoj, saunu jsem viděl z rychlíku, ale tipnul bych si, že 2 relé v sérii použil výrobce proto, aby splnil požadavek Normy o spolehlivosti hlavních vypínacích kontaktů. Relé je sice proudově O.K., ale mezera mezi kontakty při rozepnutí je menší, než předepsaná. Asi bych se nebál použít jakékoliv relé, které vyhovuje proudem jištění (předpokládám do 16A) a pasuje rozměrově na tišťák. POZOR! Našel jsi slušná relátka FINDER, ale s kontakty na 16A /DC (!) a Ty potřebuješ 16A AC, tedy střídavých! Svorky - konektory vypadají docela přehřátě, trochu bych je našponoval. Předpokládám, že před tím lunaparkem máš proudový chránič ;-)

Jo pravda svorky jsou nechutně přehřáté, jsou to dva různé kovy na sobě, ten na relátku je pájecí, ten co je na tom nastrčený ten vůbec nejde přinutit, aby se na to chytl cín, drátky jsou jen zmáčknuté, chtěl jsem je propájet, ale nemožné. Podezírám, že je to napůl přehřáté stykem, napůl těma jen zmáčknutýma drátkama. Jenže zase cín už by se asi tavil, ty umělohmotné krytky (původně zřejmě bílé, nyní hnědé) se rozlamujou na dotyk.

Na cívce když je sepnutá je 22,3V - takže 24Voltová.

Děkuji za vaší podporu, líp se přemýšlí, když člověk někoho má za zády :-)
To DC se týká cívky, podle tohohle pdfka http://gfinder.findernet.com//assets/Series/360/S4 5CS.pdf - píšou cívky DC se zvýšenou citlivostí (360 mW).
A níže v tabulce: max. spínané napětí V AC 250/400V, atd.

Ty relátka jsou asi úplně přesně ona, podle rozměrů na přiloženém obrázku, které jsem nějak přibližně naměřil ještě před otevřením toho pdf.

Asi jsem je teda našel, zítra zkusím vytáhnout z výrobce kde je koupit.

Ještě otázka - myslíte že kdybych do těch relátek nad kontaktama opatrně navrtal dírečku, kterou bych tam poslal dávku kontaktolu, a pak relátko bez zátěže procvakal, že by to mělo valný smysl a fungovalo třeba ještě aspoň rok?

Chránič před lunaparkem opravdu mám, pořád na to někdo "leje vodu" aby všude byla "príma voňavá pára", a až jednou ty spirály zvrchu popraskaj a voda se dostane kam nemá, tak ...

A rada na závěr: kdo máte doma nějaké místo, domácí sauna je něco naprosto geniálního, jsem rád že mě k tomu žena po letech dokopala :-)
(alespoň 2x2x2m s dvěma plnýma lehátkama, menší nebrat!)

:-) Jen technická...
"" POZOR! Našel jsi slušná relátka FINDER, ale s kontakty na 16A /DC (!) a Ty potřebuješ 16A AC, tedy střídavých! ""

Všeobecně, pokud kontakty zvládnou spínat a vypínat při daném proudu a napětí DC proud, tak při stejném proudu a napětí spolehlivě zvládnou AC.
To proto, že AC proud nenatahuje tak snadno oblouk, jako DC.
Proto, někdy na relátkách jsou uvedeny hodnoty pro AC i DC, kde hodnoty pro AC, jsou vyšší. 8-)

Na straně 3 tohohle pdf http://gfinder.findernet.com//assets/Series/360/S4 5CS.pdf je vidět, viz připojený obrázek, že jsou to normální 16A střídavé kontakty, kde máš že jsou stejnosměrné?

Při AC a odporové zátěži a 16A "prý" 10 na pátou sepnutí(typ 45.71), zato při DC je typ 45.71 výrazně horší, což je logické, mají menší vzdálenost kontaktů, a jak píšeš, oblouk se hezky nerušeně vytáhne.

(BTW jak se tady asi napíše na pátou, nevidím tu nikde změnu písma na horní index?)

Vypadá to, že se dají relátka normálně koupit (objednáno :-) ), ale ten nápad se stykačem taky zvážím..poněvadž ten tišťák asi moc výměn relátek nezvládne..

I když vlastně nevím, jestli to reguluje teplotu nějak chytře, třeba vypínáním jen některé spirály (a třeba dvě nebo jen jedna pořád hřejou), aby teplota tolik neskákala?
No a taky poslouchat v sauně standardní třífázový stykač, no, musel by asi být zvenku. Tyhle relátečka hladce neslyšně pracují, je možno spočívat v relaxaci :))

Neproklikal jsem se "tak hluboko" a přečetl jen základní údaje, které jsem pochopil - jak výše.
S tím spínáním 3mi relátky: Takovýhle regulační pochod používají elektrokotle PROTHERM, ale mají jenom jedno relé na jednu spirálu. Důvodem je jednak tichý chod spínání a jednak i počet sepnutí při jmenovitém proudu tělesa, protože stykač sepne 6 kW a zase 6kW vypne, spíná tedy plnou zátěž a teplota kolísá - což v teplovodním topení tolik nevadí. Relé odepínají po jedné spirále a sníží tak výkon v daleko jemnějších krocích - a zcela neslyšně...
Bezpečné odepnutí má u PROTHERMu nastarosti jeden centrální stykač, ovládaný termostatem nejvyšší možné PROVOZNÍ teploty a druhý, který je ovládán tepelnou pojistkou. Proto nejsou dvě relé v sérii na jednu spirálu.

Jo pardon, nevšiml jsem si, že je to hvězda. Součet proudů v uzlu roven nule ale nedej bože aby jedno těleso odešlo.To potom budou relata opravdu hořet
Já jsem takhle jednou odpráskl těleso na konvektomatu. Dal jsem 2 a 2 a 1 . Jedno bylo mrtvé.( zapojeni hvězda bez nuly) Do třech dnů odešlo i to další. A já si říkal, že tak krásně svítí :-D

A zase chyba... :-(
1) Regulace právě využívá toho, že odepne jenom jedno těleso a tím sníží výkon o 1/3 a regulace tak byla "jemnější". Aby to tak opravdu bylo,je zapojen nulák do uzlu, na což výslovně upozorňuje popis ve schematu.
Má-li někdo strach z přetížení nuláku "dvěma tělesy ze dvou fází", pak mohu ubezpečit, že součet proudů ve fázích nepoteče nulou, protože fáze jsou vzájemně "pootočeny" o úhel 120°...
2) Pokud by však odhořel nulák, vznikne při zapojení všech těles (ideálně) tzv. "elektrická nula" a vše bude pracovat normálně při sepnutí všech fází. Pokud při regulaci jedno z těles odepne, zbývající dvě budou mít bez nuláku podpětí a budou hřát méně, než jak jsou konstruována (a přes relé pújde menší proud) = není příčinou k poruše (230+230 není 460, ale "jen" 400 :-) ). Pokud ale odepne další z těles, poslední z nich nebude hřát (bez nuláku na uzlu) vůbec a regulace tedy bude příliš "hrubá".
Na funkci (rostlináře) to však nebude mít vliv ani z hlediska životnosti těles, ani z bezpečnostních důvodů.

Já jsem zase několikrát opravoval sporák, kde tělesa svítila proto, že "elektromontér" zapojil jednu z fází do nuláku. Protože starý sporák měl svorky L1,L2,L3,PEN a nový L1,L2,L3,N,N,PE... To se pak správně a logicky připojí kostra na zelenožlutý a zbytek svorek se spravedlivě rozdělí mezi fáze: L1+L2=L1, L3=L2 a N+N=L3 ...a je vymalováno se škodou klidně 6tis.Kč u sklokeramiky :-D

Jo když se zapojí špatně indukce, tak to většinou odnese Varistor nicméně dá se to opravit a není nutné měnit celý generátor.ale někdy to nejde. Ale u varné desky se "hnízda" maximálně přepálej a elektronika to přežije.Hele jà servisuji dom. Spotrebice a dost se zasekavaj telatka na troubach.Nevim jestli je to spatnou konstrukci elektroniky nebo ty rekatka jsou cina. U gastro spotrebicu jsou stykace a je klid..

Tak už odešlo další relátko, zajímavé jak to jde hezky po sobě.
Zřejmě bylo dosaženo plánované životnosti :-)

(naštěstí jsou vždycky dvě v sérii, takže to řeším přepojením fastonů, a až nebude zbytí tak je vyměním všechny najednou.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru