Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Saunová kamna - jedna spirála nežhaví - čím nahradit vadné relé?

A zase chyba... :-(
1) Regulace právě využívá toho, že odepne jenom jedno těleso a tím sníží výkon o 1/3 a regulace tak byla "jemnější". Aby to tak opravdu bylo,je zapojen nulák do uzlu, na což výslovně upozorňuje popis ve schematu.
Má-li někdo strach z přetížení nuláku "dvěma tělesy ze dvou fází", pak mohu ubezpečit, že součet proudů ve fázích nepoteče nulou, protože fáze jsou vzájemně "pootočeny" o úhel 120°...
2) Pokud by však odhořel nulák, vznikne při zapojení všech těles (ideálně) tzv. "elektrická nula" a vše bude pracovat normálně při sepnutí všech fází. Pokud při regulaci jedno z těles odepne, zbývající dvě budou mít bez nuláku podpětí a budou hřát méně, než jak jsou konstruována (a přes relé pújde menší proud) = není příčinou k poruše (230+230 není 460, ale "jen" 400 :-) ). Pokud ale odepne další z těles, poslední z nich nebude hřát (bez nuláku na uzlu) vůbec a regulace tedy bude příliš "hrubá".
Na funkci (rostlináře) to však nebude mít vliv ani z hlediska životnosti těles, ani z bezpečnostních důvodů.

Já jsem zase několikrát opravoval sporák, kde tělesa svítila proto, že "elektromontér" zapojil jednu z fází do nuláku. Protože starý sporák měl svorky L1,L2,L3,PEN a nový L1,L2,L3,N,N,PE... To se pak správně a logicky připojí kostra na zelenožlutý a zbytek svorek se spravedlivě rozdělí mezi fáze: L1+L2=L1, L3=L2 a N+N=L3 ...a je vymalováno se škodou klidně 6tis.Kč u sklokeramiky :-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny