Předmět Autor Datum
Opravují,špitálem
Gabbča 11.01.2016 18:43
Gabbča
Chci napsat sporákem
Gabbča 11.01.2016 18:48
Gabbča
Indukcny vytvara teplo priamo v materiali hrnca, samotny sporak sa nehreje. Z toho dovodu ale neni m…
MM.. 11.01.2016 18:51
MM..
Když máš nádobí na kterém se chytne na dně magnet, tak jednoznačně indukce. Okamžitá a plynulá regul…
kejki 11.01.2016 20:12
kejki
Indukční deska oproti sklokeramické mnohem rychleji uvede např. vodu do varu, protože teplo vzniká p…
martas38 11.01.2016 20:23
martas38
Cetl jsem si kdysi prave neco o Indukcnich sporacich, byla to pro nas jasna volba ktera se vyplatila… poslední
pospa65 11.01.2016 21:34
pospa65

Indukcny vytvara teplo priamo v materiali hrnca, samotny sporak sa nehreje. Z toho dovodu ale neni mozne pouzit akykolvek hrniec ale len specialne na to urcene.

Sklokermaicky je normalny u ktoreho sa rozzhavi pod sklom taka spirala, funguje s akymkolvek hrncom, ale je potom horuca aj samotna platna sporaku samozrejme.

BTW. nabuduce ked nieco nevies tak si najprv tie slova skus zadat do www.google.com, taketo bezne veci tam musia byt jasne vysvetlene aspon na milion odkazoch (neskusal som)

Když máš nádobí na kterém se chytne na dně magnet, tak jednoznačně indukce. Okamžitá a plynulá regulace, dá se na tom pomalu péct na sucho dolky a lokše, stejně jako rozpálit stejkovou pánev.
Hlavní nevýhoda je elektronika uvnitř, dnes už se nic nedělá na 10 let.
Pokud je na to rozpočet, tak jen o malinko dražší jsou ty, kde nevolíš přes + a - hodnotu příkonu, ale je tam stupnice, kde přímo sáhneš na zvolenou hodnotu. V Ikea to třeba není drahé a mají prodlouženou záruku. Je lepší nemít pod indukční plotnou troubu, někteří výrobci to píší na rovinu, jiní se o tom nezmiňují, ale elektronika se při větším výkonu desky potřebuje chladit a pokud pod tím budeš péct kuře, tak to škodí.

Indukční deska oproti sklokeramické mnohem rychleji uvede např. vodu do varu, protože teplo vzniká přímo ve dnu hrnce. Jde dobře regulovat přidání/ubrání výkonu se projeví okamžitě. Stejně tak při vypnutí se nekoná žádná setrvačnost a pokrm přestane prakticky ihned vařit. Vaření na indukční desce připomíná vaření na plynu.
Materiál nádobí musí být magnetický - nefunguje hliník, sklo, měď, keramika a některé nerezové nádobí. Např. staré smaltované hrnce fungují. Nejlepší je v obchodě vyzkoušet magnetem, zda je dno hrnce magnetické.
Z vlastní zkušenosti musím říct, že vaření na indukci je mnohem příjemnější než na sklokeramice a zároveň bezpečnější, protože není nikde nic rozžhavené, deska je horká jen pod hrncem od kterého se zahřála, centimetr od hrnce už udržíte ruku.
Indukční deska, ale to i sklokeramická by měla být zapojena na tři fáze. Jde to často i na jednu, ale pak můžete současně používat např. jen dvě plotýnky současně.
Indukční deska má vyšší účinnost, než sklokeramická, měla by být úspornější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru