Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Indikátor soli

Ahoj, teď, jak napadl sníh, se u nás v některých ulicích začalo solit a v některých se nesolí. I tak tam ale sníh po seškrábnutí pluhem roztál. Potřeboval bych nějak zjistit, jestli je břečka v konkrétních ulicích slaná, abych se jim vyhnul, když vedu psa. Sice s ním chodím za město, ale většinou musím nejdřív projít městem.
Neexistuje nějaká jednoduchá chemikálie, kterou napustit kusy papíru a ty pak použít jako "lakmusový papírek" na přítomnost soli? Nebo jiný jednoduchý test, proveditelný na místě? (Kromě ochutnávání, dh.)

Předmět Autor Datum
co je sůl kyselina nebo zásada? no a ten lakmusový papírek bych zkusil. také reaguje sůl s octem
paul 05.01.2016 17:46
paul
To je úplná blbost,osolením se pH nezmění.A sůl s octem vytvoří novou chemickou sloučeninu???::) Jed…
Karel04 05.01.2016 18:38
Karel04
Vodivost mě napadla jako první, ale než se tahat s měřákem a zapouštět elektrody, to bych radši nená…
lost johnny 05.01.2016 19:08
lost johnny
Vychazkova hul, dole spicka s elektrodama ,zaborim do snehovy sra.ky a vystup opticky, zvukove, nebo…
Vaclaff 05.01.2016 20:04
Vaclaff
Toho marastu je různě tlusto a soli různá koncentrace, to vše ovlivní vodivost. Chemická metoda mi p…
lost johnny 05.01.2016 20:36
lost johnny
Kolik mereni chcete provest behem vychazky? Vodivost muzete merit doslova kazdym krokem.
Vaclaff 05.01.2016 21:10
Vaclaff
Nechci měřit vodivost, potřebuji detekovat přímo sůl.
lost johnny 05.01.2016 21:24
lost johnny
Sul zvysuje vodivost zasadnim zpusobem, takze vysoka vodivost = sůl Jeste mne napadlo , posypova sul…
Vaclaff 05.01.2016 21:37
Vaclaff
Převažuje NaCl, ale je znečištěná různými příměsmi. Snad se ozve chemik.
lost johnny 05.01.2016 21:44
lost johnny
Konkrétní používání dalších jednotlivých druhů posypových materiálů je značně různorodé. Mezi chemic…
Vaclaff 05.01.2016 22:02
Vaclaff
Zimn%C3%AD_posyp V České republice bylo v zimní sezóně 2000/2001 na posyp vozovek silniční sítě v Č…
Karel04 05.01.2016 23:54
Karel04
O detekci Cl- jsem už něco četl. Škoda. Jiné činidlo než na bázi stříbra není? Nošení měřáku a přik…
lost johnny 06.01.2016 01:04
lost johnny
Volil bych jako kriterium vodivost. Tu budou ovlivňovat i další rozpuštěné látky, které pejskovi asi…
aki 05.01.2016 23:10
aki
Nenapadá mě žádný jednoduchý způsob, jak jednoduše detekovat sůl chemicky, podobně jako lakmusovým p…
Zerozero 06.01.2016 01:48
Zerozero
Co na to jít od lesa a na sněžné období nasadit psisku botičky:)
Slepejš 06.01.2016 07:40
Slepejš
no, nebo jsem tedˇuž dvakrát viděl psí kočárek. Je to sice úchylárna (teda podle mně) ale na tohle b…
filuna 06.01.2016 10:19
filuna
no, nebo jsem tedˇuž dvakrát viděl psí kočárek. Je to sice úchylárna (teda podle mně) ale na tohle b…
filuna 06.01.2016 10:20
filuna
kdyby nebyl problém tisíc korun... http://www.refraktometr.cz/rsa1-atc-refraktometr-n a-morskou-vodu
Moas 06.01.2016 07:56
Moas
To asi bude problém,ale technický,je to jen na zcela čistý solný roztok,nikoliv na nějakou neprůhled…
Karel04 06.01.2016 11:43
Karel04
Na indikaci soli mám spolehlivý a citlivý orgán a to je můj jazyk. Indikovat sůl na komunikacích nep… poslední
PLV 06.01.2016 12:27
PLV

To je úplná blbost,osolením se pH nezmění.A sůl s octem vytvoří novou chemickou sloučeninu???::)
Jedině snad měřit el.vodivost,tj.kapesní ohmetr a jeho elektrody upevnit,aby byla stále stejná vzdálenost.Ale to je jen teorie,nevím o kolik se ten odpor změní při různém zředění.Stačí doma vyzkoušet na vodě a tu přisolovat a měřit.

Vodivost mě napadla jako první, ale než se tahat s měřákem a zapouštět elektrody, to bych radši nenápadně upustil (a poté zase sebral) kartičku papíru napuštěnou nějakým činidlem na přítomnost soli. Skladnost, jednoduchost a tak. Nevzdávám se naděje, že pro chemiky je to triviální úloha a nějaký se ozve.

Toho marastu je různě tlusto a soli různá koncentrace, to vše ovlivní vodivost. Chemická metoda mi prostě řekne, že je tam sůl, je nezávislá na množství břečky, koncentraci soli, bez potřeby nosit měřák nebo stavět elektronický obvod.
Já rozumím, že to jde přes elektřinu, ale pořád mi připadá chemie vhodnější. Například elektromagnetické dělo taky funguje a dosahuje úžasných výkonů, ale celý svět přesto stále střílí chemickými střelivinami, protože je to skladnější a praktičtější. (Pouhé přirovnání.)

Konkrétní používání dalších jednotlivých druhů posypových materiálů je značně různorodé. Mezi chemickými rozmrazovacími materiály se vyskytuje mimo nejvíce používaný chlorid sodný (NaCl) také chlorid vápenatý CaCl2 a v menší míře chlorid hořečnatý MgCl2

Zimn%C3%AD_posyp

V České republice bylo v zimní sezóně 2000/2001 na posyp vozovek silniční sítě v ČR použito 168 000 tun soli, z toho v 98 % se používal chlorid sodný, ve zbylém podílu chlorid vápenatý a jen v nepatrném rozsahu chlorid hořečnatý.Teď je to podobné,nejsou v tom inertní posypy. Chlorid vápenatý je cca 6x dražší než chlorid sodný.
Do posypových solí se téměř ve všech zemích v malém množství přimíchává ferrokyanid sodný (ten v Česku převažuje) nebo ferrokyanid draselný jakožto zpomalovač ztvrdnutí neboli protispékací přípravek.

A chemicky to prostě na ulici neurčíte,papírky na to nejsou.Existuje sice možnost vysrážení roztoku třeba dusičnanu stříbrného chloridem sodným a tím vznikne nerozpustný chlorid stříbrný,ale ten je v roztoku skoro průhledný,časem sice zfialoví,ale nevím jak rychle v tom roztoku a čekat na sedimentaci 10 minut na ulici asi nebude taky moc vhodné.(lze to urychlit v odstředivce,ale musíte venku hledat zásuvky na 220V.:-)A stejně nepoznáte špínu z ulice od sedimentu.
Určitě je na ulici lepší ten ohmetr,než slévat,protřepávat a pozorovat zkumavky.Nebo kupte pejskovi třeba toto.:-)

O detekci Cl- jsem už něco četl. Škoda. Jiné činidlo než na bázi stříbra není?

Nošení měřáku a přikládání elektrod jsem se chtěl právě vyhnout. Přinejhorším bych koupil ten malý digitální a elektrody umístím na svou podrážku. (Ano, umím se izolovat:) Hůl nepřipadá v úvahu a po zemi taky nepolezu.

Oblek a boty pro psa jsme zkoušeli, ale nesnese na sobě nic, bohužel. Potřeboval by i ochranu břicha a pak stejně koupat a koupat, proto se chci soli úplně vyhnout.

Díky za konstruktivní odpověď.

Nenapadá mě žádný jednoduchý způsob, jak jednoduše detekovat sůl chemicky, podobně jako lakmusovým papírkem, i když nevylučuji, že snad existuje. Možná, ale nevím, by šlo použít nějakou soupravu na určování chloru v bazénu. Třeba by detektor zareagoval na chlor v soli obsažený. (jen nápad, chemik nejsem).
Ale téměř vylučuji možnost měření vodivosti.
Vodivost vody na komunikaci bude závislá na velmi mnoha faktorech.
Už jen znečištění blátem, vodivost oproti čisté vodě změní podstatně, i bez soli. Dále bude vodivost závislá například na tom, jestli bude voda tekutá, jestli i přes obsah soli zmrzlá, či bude ve směsi tekutého a pevného skupenství (břečka). Dále na celkové momentální teplotě (může být tekutá pod bodem mrazu atd.). Také by bylo obtížné v terénu zajistit konstantní plochu a vzdálenost elektrod ve vztahu k měřenému mediu.
Myslím, že těch vlivů je příliš na spolehlivé určení.
A tak mě napadá ještě jedna možnost :-) Nejcitlivější detektor pes nosí všude s sebou. Tedy jeho nos. Přičichneme li si k soli, je cítit. Nedal by se pes vycvičit na to, když ucítí sůl, nepůjde tam? :puff:

no, nebo jsem tedˇuž dvakrát viděl psí kočárek. Je to sice úchylárna (teda podle mně) ale na tohle by se to možná hodilo. Jenže ono by se s tím asi blbě jelo v břečce,hmm... Tak snad jedině nějaký psí batoh. A nebo psí sáně! A taky tlačit na úřad a volat po zákazu solení - u nás v Práglu je to například zakázaný a kupodivu, kam náš pes dohlédne, tam se nesolí (na chodnících teda)

no, nebo jsem tedˇuž dvakrát viděl psí kočárek. Je to sice úchylárna (teda podle mně) ale na tohle by se to možná hodilo. Jenže ono by se s tím asi blbě jelo v břečce,hmm... Tak snad jedině nějaký psí batoh. A nebo psí sáně! A taky tlačit na úřad a volat po zákazu solení - u nás v Práglu je to například zakázaný a kupodivu, kam náš pes dohlédne, tam se nesolí (na chodnících teda)

Na indikaci soli mám spolehlivý a citlivý orgán a to je můj jazyk. Indikovat sůl na komunikacích nepotřebuji kvůli nepotřebným psům ale abych zjistil, jestli mám po použití opláchnout dopravní prostředek. Zatím za desítky let nikdy nezklamal a nikdy nevznikl žádný zdravotní problém, protože ve stravě požijete daleko více sraček, než vyplivnutý miligram sněhu. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru