Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem měniče 12/230V čistá sinus kontra modifikovaná sinus

Zdravím všechny kutily,

nevěděl byste někdo, proč u těhle měničů, pokud požaduji ČISTOU SINUS (ne já, ale motor v ledničce, kotli apod.), proč je cena alespoň dvojnásobná proti měniči s modifikovanou sinus?
Co za součástky jsou tam tak drahé navíc ?

čistá sinus např. http://www.4sun.cz/cista-sinus/menic-napeti-carspa -p1000-12--12v-230v1000w-cista-sinusovka/ 4680,-
modifikovaná sinus např. http://www.4sun.cz/modifikovana-sinus/menic-napeti -carspa-car1ku-12-12v-230v-usb-1000w--modifikovana -sinus/ 2256,-

Takové to, že třeba lednička s ustálenou spotřebou 120W potřebuje na rozběh měnič s alespoň 5x120W=600W, to už jsem navnímal, ale ten rozdíl v ceně nemůžu zkousnout.
Nedalo by se nějak jednoduše přibastlit k tomu "modifikovanému měniči" nějaký šikovný výstupní filtr, který by z toho dělal čistou sinusovku? - poraďte!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ještě bych to s dovolením vytáhnul a rozvinul, zabývám se totiž myšlenkou použít ten CARSPA měnič (1…
lk1 08.12.2015 11:28
lk1
1.) Tak pokud to má izolační odpor 1k (diskuzi jsem celou nepročítal), tak je to úplně k ničemu a za…
antibalda 08.12.2015 16:57
antibalda
ad 1) uzemněné to bude, předpokládal jsem že výstup měniče zapojím do zásuvky venku, takže vlastně t… nový
lk1 08.12.2015 18:17
lk1
Proč to chcete řešit nastartovaným autem?Není lepší si pořídit nějaký takový stroj..http://www.123sh… nový
Kimbert 08.12.2015 20:00
Kimbert
jednu fázi přivedu do celého domu přes normální zásuvku To mě přijde jako řešení celkem k ničemu,… nový
antibalda 08.12.2015 20:13
antibalda
Celková výstup meniče - striedača je úplne inak konštruovaný, zložitejšie filtre aj riadenie strieda… nový
Pro technik 10.12.2018 12:55
Pro technik
K té poslední větě: Filtr stojí zhruba stejně jako měnič, tedy k měniči za 2256 si přidáte sinusový… nový
ml1 17.12.2018 13:20
ml1
Možná to tu už zaznělo, nepročítal jsem to celé. Rozdíl mezi obdélníkem (alias modifikovanou sinusov… poslední
ml1 17.12.2018 13:34
ml1

ještě bych to s dovolením vytáhnul a rozvinul, zabývám se totiž myšlenkou použít ten CARSPA měnič (1000W čistá sinus http://www.4sun.cz/cista-sinus/menic-napeti-carspa -p1000-12--12v-230v1000w-cista-sinusovka/) k nouzovému překlenovacímu napájení mrazáku a kotle, případně nějakých žárovek v domě, po rozumně krátkou dobu, přičemž bych ho chtěl napájet rovnou z autobaterie při nastartovaném motoru.

Jenže po nalezení této diskuse viewtopic.php jsem lehce znejistěl, a to dokonce na obou stranách:

1. budu mít při nastupování do toho automobilu (při připojeném běžícím měniči na autobaterii i rozvod domu) proti zemi 230V (noha na zemi proti ruce na automobilu)?

2. nemůže ten měnič odpálit řídící jednotku auta (napěťové špice při rozsekávání 12V na přívodu), i když si myslím že na maličkatém vnitřním odporu baterky asi žádné špice vytvořit nepůjdou ?

1.) Tak pokud to má izolační odpor 1k (diskuzi jsem celou nepročítal), tak je to úplně k ničemu a zařízení připojené na měnič může proti mínusovému (i plusovému) pólu baterie probíjet (spíš bude).

noha na zemi proti ruce na automobilu

Pokud ho nemáš v zásuvce nebo připojený zemněním na topení, tak nemá kde brát uzemnění tj. všechny napěťové potenciály se budou točit proti baterii (plus i mínus) a výstupu měniče.

2.) Ono záleží jakým stylem mají vyřešenou topologii měniče. Pokud budou sinus vytvářet pomocí PWM, potřebuješ nosný a modulační signál - nosný je cca 20-40kHz a modulační je 50Hz a právě ten vysokofrekvenční může z měniče vylejzat ven a lést přes baterii někam dál do auta. Na vstupu měniče by měl být nějaký LC filtr, aby se zabezpečilo odrušení, ale filtry na tam velké proudy nejsou levné ani malé :-)

ad 1) uzemněné to bude, předpokládal jsem že výstup měniče zapojím do zásuvky venku, takže vlastně tu jednu fázi přivedu do celého domu přes normální zásuvku (vypnu předtím hlavní vypínač do hodin :-) kdyby náhodou zase proud zapli a taky abych ze svého měniče nekrmil celou ulici), ale holt uzemnění (zelenožlutý i modrý) se nevypínají, jsou furt uzemněné minimálně přes rozvodné závody.

Asi si ten měnič koupím, opatrně změřím (auto proti zemi) a uvidím, kdyžtak holt vrátím.

Nicméně tohle by se asi vyřešilo chráničem na výstupu měniče..

ad 2) Víc se bojím, aby to přežila řídící jednotka auta. Ty myslíš že relativně vyšší frekvence (20-40kHz) se přes baterku nevyzkratujou? A na palubní síti mohou vznikat nebezpečné špice? Čím to omezit, pojistit? Třeba jednu slabší běžnou 12V/7Ah nebo podobnou hned k měniči, a pak teprve delší (cca 1,2m) dráty k aku auta, ta slabší baterka blízko měniče by mohla něco vyhladit...?

Asi bych to zkusil nejdřív napájet jen z baterky odpojené od auta, a podívat se osciloskopem, co na těch drátech k baterce skáče, třeba to bude v pohodě...

jednu fázi přivedu do celého domu přes normální zásuvku

To mě přijde jako řešení celkem k ničemu, neboť máš po baráku rozházený fáze, takže ti bude svítit třeba jen třetina baráku, záleží na zapojení.

Nicméně tohle by se asi vyřešilo chráničem na výstupu měniče..

Tohle nechápu.

2.) S vysokýma frekvencema jsou vždycky problémy. Baterie sice dost rušení pohltí díky malýmu vnitřnímu odporu, ale nebude to stoprocentní, k tomu slouží filtry, ale jak už jsem psal, filtr na takový proud bude velký a drahý, Pokud máš osciloskop a umíš s ním, tak je to super, až ten měnič koupíš, koukneš na průběhy a uvidí se. Navíc ta jednotka v autě taky bude nějak chráněna.

Celková výstup meniče - striedača je úplne inak konštruovaný, zložitejšie filtre aj riadenie striedača. Je konštrukčne z elektrotechnického hľadiska náročnejší, prepracovanejší. Preto je drahší. Má lepšie vlastnosti. Šetrnejší hlavne voči motorom spotrebičov.

K té poslední větě: Filtr stojí zhruba stejně jako měnič, tedy k měniči za 2256 si přidáte sinusový filtr a jste na stejné ceně (teda pokud nejste kouzelník a nějaký filtr si neubastlíte levněji).

Motoru (asynchronnímu nebo synchronnímu a dalším klasickým) je tvar napětí jedno, důležitý je tvar proudu. Motor sám funguje jako filtr a výsledný proud má k sinusovce dost blízko (nevím jak u takových drobných motůrků). Bralo se to jako jedna ze základních výhod měniče s napěťovým meziobvodem (zatímco měniče s proudovým meziobvodem vnucují motoru obdélníky proudu ze kterých jsou pulzační momenty). Samozřejmě velmi zjednodušeně řečeno. Je otázkou, co s tím obdélníkem udělá kabel (když jsem se dával na silnoproud, nemyslel jsem si, že kdy uslyším o vlnových jevech).

Možná to tu už zaznělo, nepročítal jsem to celé. Rozdíl mezi obdélníkem (alias modifikovanou sinusovkou) a sinusovkou spočívá v řízení měniče. Rozdíl je teda i (a hlavně) v sw měniče. Při obdélníku je spínací kmitočet dohromady 100 Hz (50x připojení a odpojení na jednu polaritu a 50x na druhou). Pro sinus se používá PWM (Pulse Width Modulation, Pulzně šířková modulace (zkratka PŠM se používá snad jen ve starých učebnicích)), spínací kmitočet je řádově vyšší (1 kHz je dost málo, pro tak malé výkony to můžou být klidně i stovky kHz). Na výstupu potom není jediný obdélník na půlperiodu, ale celá sprška obdélníků, které ve střední hodnotě dají požadované napětí. Výstupní filtr (nejčastěji jen L k LCL se šahá naprosto mimořádně) pak vychytá nežádoucí složky a na výstupu je téměř čitý sinus. Není to tedy tak, že by se k obdélníkovému měniči přidával filtr (to se dělalo v době tyristorů a je to samozřejmě možné) ale tím, že se jde se spínacím kmitočtem co možná nejvýš (protože čím vyšší, tím je potřeba méně mědi a železa na filtraci, ale zase rostou spínací ztráty).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru