Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kuchyňská zářivka - rozsvítí jen konce trubice

Zdar všeckém,

mám na diagnostiku/opravu lampy na kuchyňskou linku. Jedná se plochá tělesa s 13W zářivkovou trubicí. Po sedmi letech 3 ze 4 mají stejnou závadu - rozsvítí se jen konce trubice, prostředek je mrtvej. Trubice jsou nový, na 100 % funkční (vyzkoušeny v poslední funční lampě).
Potřeboval bych poradit, co mohlo chcípnout v elektronice, že nedojde k zapálení výboje. Hádám, že by na vině mohla být ztráta kapacity jedinýho elektrolytickýho kondíku 4u7/400V.
Přikládám fotku polosvítící trubice a fotku elektroniky uvnitř.
Díky předem za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zdravím ve spolek, Mám velmi podobný předřadník. Je ke kuchyňské zářivce - 15W. Schéma, které našel…
patyk 16.01.2019 15:28
patyk
Dneska je asi jiná doba, všude samé ledky. Sám jsem byl nedávno překvapený, jak ledky pokročily, žád… nový
lk1 17.01.2019 11:59
lk1
JJ, LEDky taky zvažuji. Ale je mi ten předřadník a světlo líto hodit do moře, když se to dá, doslova… nový
patyk 18.01.2019 08:41
patyk
ad 2 Diak by měl být pro běžný měřák jako rozpojený obvod. Spínací napětí diaků se pohybovalo někde… nový
ml1 17.01.2019 12:47
ml1
děkuji za objasnění. Tu pojistku, to jsem si taky říkal, že by to mělo být něco, co je těsně nad max… nový
patyk 18.01.2019 08:54
patyk
Přikládám foto pojistky a předřadníku. Jeden tranz.už jsem vypájel na měření. Je tam možno vidět něk… poslední
patyk 19.01.2019 19:19
patyk

zdravím ve spolek,

Mám velmi podobný předřadník. Je ke kuchyňské zářivce - 15W. Schéma, které našel Prasák, téměř pasuje i na ten můj. Akorát tam nemám ty 22nF kondíky(jako Prasák) a nemám tam jeden kondík u toroidu. Hodnoty některých součástek jsou taky trochu jiné. Nicméně,

můj dotaz je na tu pojistku. Jakou má hodnotu? Ta má je po vyhoření předřadníku zničena taky. Tyto skleněné pojistky neznám. Jakou rychlost, na jaké napětí a na jaký proud tam dát pojistku? Děkuji

A druhá otázka je k tomu diaku DB3BL. Jak se měří? Tester diod na měřáku mi píská v obou směrech. Jsou to dvě diody proti sobě spojené buď anodou, nebo katodou. Takže by měl být zavřený pro tester v obou směrech,ne? A až po určitém napětí by měl otevřít a být pro pípák němý, ale s úbytkem napětí,ne?

Otázka č.3. Jaký je váš názor na trubice, které jsou už staré. Může načatá trubice vyhořet předřadník? Nikdo mi není schopen říct, jestli ta trubice už blbě startovala, než předřadník vyhořel. Je to už pár let.... Jestli je pravda, že načatá trubice způsobuje ničení předřadníku, nechtěl bych předřadník opravit, zapnout světlo, a mít vyhořelý předřadník nanovo....

(jinač, má vyhořelé 4 z 5ti odporů, pojistka a oba tranzistory. Kondíky se zdají být ok. Diody jsou taky ok(a nevím ten driak) )

děkuji

Dneska je asi jiná doba, všude samé ledky.
Sám jsem byl nedávno překvapený, jak ledky pokročily, žádné nazelenalé hrůzné světlo v kterém nejde rozeznat ho.no od trávy, dneska je světlo z kvalitních ledek velmi podobné žárovkám a cena je v pohodě.
Takže když popisuješ jak je tam kdeco vyhořelé, jedině z výukových důvodů to spravovat, jinak výhoz, a nahradit.

JJ, LEDky taky zvažuji. Ale je mi ten předřadník a světlo líto hodit do moře, když se to dá, doslova za 15kč opravit(nepočítám trubici).

A jak píšeš o výukových důvodech, tak je to taky pro mne taková škola.... Nejsem opravář, ale v takových drobných elektro opravách zase tak moc netápu. Pájet umím a změřit součástky povětšinou taky. Něco se učím za pochodu(třeba jako ten diak). A těch součástek v tomto předřadníku je fakt málo. Mám ovšem i předřadník k zářivce(36?W) a tam je součástek násobně více. Plno smd součástek a několik "švábů". To bych asi koupil nový a starý zahodil do, potažmo, moře(popeláři to pak vnutí Asiatům a ti to do toho moře nahážou za nás čistotné Evropany)

ad 2 Diak by měl být pro běžný měřák jako rozpojený obvod. Spínací napětí diaků se pohybovalo někde v okolí 30V (řekněme 25-50), měřáky mají na diodovém rozsahu když to velmi přeženu nějakých 5V (většinou něco přes 2V pro rozsah 1.999V, na odporovém rozsahu potom ještě 10x míň). Mám jen jediný, který má 30V, takže se s ním daji měřit i zenerky. Testoval bych ho asi po zapojení do střídavého obvodu s odporem, koukal bych se na napětí a proud, ale pokud ho malý multimetr vidí jako kus drátu, je na sto procent vadný (alespoň podle mě a toho co vím o diacích).

ad 3 U kompaktních zářivek je to standardní chování. Kdysi jsme se o tom bavili se světlaři, kteří mi popisovali i důvod (zvyšuje se nějaké napětí nad mez, na kterou je předřadník navržený, ale stává se tak většinou v době, kdy už je trubice za svou ekonomickou životností). Tipoval bych tranzistory T1 a T2 nebo jejich diody, protože nic jiného snad normálně odejít nemůže. Ale tam je ten předřadník na jedno použití. U oddělených předřadníků bych čekal, že toto mají nějak pojištěné třeba lepším dimenzováním součástek.

Je div, že když odešla pojistka, že vůbec něco přežilo, pojistka v podobných obvodech slouží jako úplně poslední záchrana před požárem (nechrání polovodiče, na to nemá). Já bych dal to nejmenší, co vydrží, aby měla vůbec smysl. Za tím účelem bych si změřil jak vypadá proud za chodu a taky po zapnutí v různých okamžicích sinusovky (když jsme si s tímto hráli, vycházel u podobných obvodů, ale i u žárovky nejhůř okamžik těsně před 90° tedy před maximem napětí). Pokud bych neměl tu možnost, vycházel bych při odhadu šoku z kondenzátoru C1 (a D1 až D4) do kterého po zapnutí vlítne plný proud.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru