Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně zaběhnout nový křovinořez

Ahoj,
slyšel jsem 2 různé doporučení na záběh křovinořezu Husquarna (ale to se asi týká všech 2-taktních křovinořezů)
a)používat hned na plný plyn, ale jen s trojzubcem
b)"rázovat" s trojzubcem - tj. při každém záběru na plný plyn, a při návratu ubrat otáčky na minimum

Někdo taky radí míchat cca 5 prvních nádrží v poměru 1:40, a až pak 1:50.

Jak to je správně ?

Děkuji předem za dobrou radu

Předmět Autor Datum
Zdravím, tak asi takto: 1.) Koupit kvalitní olej do benzínu pro 2T motory (buď zelený Husquarna-mine…
trtr 03.09.2015 21:59
trtr
Jo jinak doporučovaná varianta: a) to je tzv. závodnický model sečení-nedoporučuji, sečení není Le M…
trtr 03.09.2015 22:01
trtr
Děkuji moc za rychlou a podrobnou odpověď. Ještě prosím o doplnění informace k oleji - je OK ten ní…
Martin 123 03.09.2015 22:35
Martin 123
Zdravím, Vámi vybraný olej je asi takový střed z nabídky Husquarny (lze sehnat i 0,1l balení) ještě…
trtr 03.09.2015 23:33
trtr
Nechat ho v HÚ? No nevim, modelářský motory se uskladňují v DÚ, aby se neotlačil vršek válce.
Vernon 04.09.2015 20:31
Vernon
Podle mě je blbost dávat novýmu motoru hned záhul na plný plyn. Třeba my jsme ho nechávali cca 30min…
antibalda 04.09.2015 11:09
antibalda
Zdravím, dlouhý volnoběh škodí, je lepší trošku vrkat, ale mezi přechody otáček držet nějaký ten čas…
trtr 04.09.2015 12:37
trtr
Je to tak trochu jako u starých motorek či moto po GO. Tam se taky upravil poměr mixu, jezdilo se vo…
trtr 04.09.2015 12:43
trtr
Každý motor by se měl teoreticky na volnoběh uchladit, pokud se neuchladí, je něco špatně.
antibalda 04.09.2015 20:38
antibalda
Ano, ale motor zajetý, nezajetý můžete uvařit.:puff: poslední
trtr 04.09.2015 21:17
trtr

Zdravím, tak asi takto:
1.) Koupit kvalitní olej do benzínu pro 2T motory (buď zelený Husquarna-minerál, nebo červený-na syntetické bázi-je lepší a měl by méně kouřit); držet se jednoho druhu a značky (lze ovšem použít i oleje STIHL či červený nebo zelený Prosint od Oleo Mac.
2.) Vždy míchat čerstvé palivo, takže paliva (benzín+olej) míchejte jen tolik, kolik spotřebujete (alespoň ze začátku, později použít směs ne starší 2 měsíců je v pohodě).
3.) Palivo nenechávat v nádrži, po práci vylít do nádobky na palivo.
4.) Před záběhem vyšroubujte svíčku, zkontrolujte vzdálenost elektrod a případnou přítomnost nečistot či konzervačního oleje ve válci (neměli by tam být, ale pro jistotu).
5.) Ano, prvních cca pět nádrží použijte mix 1:40 (olej:benzín), poté už předepsaných 1:50. Používejte ideálně injekční stříkačku-nejvyšší přesnost dávky, vhodnou láhev na palivo pořídíte v lékarně-tmavá láhev 1l či 0.5l sklo.
6.) Co se týče vlastního provozu v prvních hodinách provozu, tak zvolna zahřát (ideálně na sytič, pokud je). Poté sytič odstavit a zvolna sekat. Pokud je pěkná tráva, tak stačí sekat strunou či nožem na půl plynu (pozor na spojku-otáčky musí být dostatečné pro její sepnutí). Ke konci práce si nechte horší části travní plochy (stroj je již teplý a něco posekal), otáčky můžete zvýšit, ale pouze na cca 3/4 plynu a jen krátkodobě (sečení náletů a tvrdách plevelů bych vynechal). Při sečení se snažte s plynem nevrkat, ale sekat krátké úseky na konstatní plyn, poté ubrat na volnoběh, vrátit se zpět na začátek řádku a opět sekat na konstatní plyn (řádky délky 3-5 metrů pracovní šíře jsou ideální).
7.) S postupujícími vyjetými nádržemi si můžete dovolovat úměrně více (samozřejmě se správným nástrojem). Jen si prosím nezvykejte z vysokých otáček sekačku ihned vypnout, nechte ji chvilku ne volnoběhu.
8.) Pravidelně kontrolujte svíčku (při studeném motoru), má být cihlově hnědá (mírně černá může být pouze při záběhu-důvodem se více oleje v mixu). Je-li třeba vyměnťe svíčku (vyplatí se mít náhradní).
9.) Pravidelně udržujte a čistěte celý stroj a kontrolujte dostatek maziva v úhlovém převodu, stav filtru vzduchu.

Zdravím, Vámi vybraný olej je asi takový střed z nabídky Husquarny (lze sehnat i 0,1l balení) ještě lze sehnat XP Synthetic a to dokonce po uživatelském 0,1 l balení. Pokud jste zakoupil, chybu jste neudělal. :puff:
Sám jsem koupil litrovku a nebýt kamaráda co měl veterána moto, tak bych ho snad nespotřeboval.:-D Pokud tedy nemáte lesní školku či park, stačí malé sezónní balení (velké ovšem vydrží při dobrém skladování i 5 let-sám jsem otestoval-sucho,tma, teplota cca 15 stupňů). Hodně záleží na tom, jakou máte kubaturu, kterou neuvádíte, či alespoň typ stroje.
Já mám 31 ccm a a za sezonu spotřebuji cca 2 benzínu a 25 ml oleje (dvě seče průměrné zahrady kolem RD-seču strunou, to jen pro odhad náročnosti na palivo a olej). Neděste se, že nevychází poměr mixu, mám předepsáno 1:40.

P.S.: Koukám, že Husquarna má oleje celkově všechny zelené či do modra. Takže abych se opravil, i syntetický olej může být modrý či nazelenalý (červený jsem vyděl u STIHL a také u Prosintu-tady pozor, občas je zelený či modrý a nelze garantovat typ oleje-mám ho v garáži a zdá se jiný, než starý zelený minerální Prosint, takže asi je to syntetika).
Pokud jste ještě nic nepořídil, asi bych pátral dle možností po syntetickém oleji.

Pár tipů:

1.)Na zimu, před uložením stroje, vyšroubujte svíčku, potáhněte za startovací šnůru, tak aby píst byl v horní úvrati. Potom dejte dle kubatury cca 5 ml oleje (více ne, jinak nateče do klik. skříně) do válce a lehce zakružte strojem, aby olej natekl ke stěnám. Pak několikrát lehce potáhněte na šnůru a pak opět nastavte píst do HU a našroubujte svíčku zpět. Na řidítka stroje dejte cedulku-OLEJ ve válci!, aby někdo na jaře nezačal zuřivě startovat a neohnul ojnici. Tím je provedena konzervace spal. prostoru.
Na jaře pouze vyšroubujte svíčku, natáhnete do stříkačky trochu paliva (mixu oleje a benzínu-cca 10-20 ml) a stříknete do válce, kdy píst je stále v HÚ od zimy. Poté jednoduše necháte takto rozpuštěný olej vykapat do hadru (pokud by v hadru bylo dost karbonu, tak prohlédněte důkladně povrch pístu pomocí svítilny-dělám pravidelně; pokud by se uvolnil velký kus, můžete zadřít). Tím je provedeno odkonzervování. Pouze vyčistíte svíčku a filtr, navinete strunu, dotáhnete šrouby (všechny) a provedete kontrolu a domazání převodu (kontrolujte pravidelně dle manuálu-kdo zapomene, zadře či poškodí kola) a hurá na sezonu. Jednou za čas stroj nechte zkontrolovat či odkarbonovat píst.
2.) Sekací struna se má uchovávat pod vodou. Prý měkne a zůstane dlouho vláčná a neláme se.

Je to tak trochu jako u starých motorek či moto po GO. Tam se taky upravil poměr mixu, jezdilo se volněji a v jednom na stroji. Dlouhý volnoběh (hodně tepla-špatné chlazení) by znamenal třeba i zadření nového stroje, pokud byl píst hodně těsný.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru