Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přetlakový ventil u bojleru kape až teče

Dobrý den,

mam bojler Leov 100l a u něj přetlakový ventil (96.jpg). Před pár dny u nás přestala téct voda, asi nějaká havárie. Od té doby z hadičky vedoucí z ventilu kape až teče studená voda. Začalo to po ukončení odstávky, když se nekdy v 1 ráno začal napouštět bojler.
Nezáleží na tom, jeslti bojler ohřívá nebo ne, kape to pořád. Navíc je ventil najednou závislý na kohoutcích v celém bytě i na sousedech. Kape víc když sousedé pouští vodu stejně tak jako když např. spláchnu na toaletě - během napouštění nádoby u WC kape ventil pořád stejně, ale po úplném napuštění ventil kape na cca 30sec o hodně víc, skoro teče.
Navíc ten ventil nekapal ani jednou za celý rok, co tu bydlím. Sice hadička, co z něj vede, byla celý rok otočená směrem nahoru, ale pochybuju, že to na to má vliv, když je jen asi 15cm dlouhá. Teď už ale kape ať jí otočím jakkoli.
Ventil nekape jedině tehdy, když vypnu hlavní přívod vody, což je mi ale celkem k ničemu.

Zkoušel jsem ho povolit a teče z něho studená voda, zkoušel jsem ho utáhnout, ale začne to téct taky. V takové té poloze, kdy ventil neklade odpor při otáčení, tak kape.

Je to na výměnu? Nebo mám zastavit hl. přívod vody, vypustit komplet celej bojler, otevřít všechny kouhoutky na teplou a pak zase napustit? Už fakt nevím, co s tím a začínám mít strach, že se jednou vrátím domů a bude tu potopa.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den,tou odstávkou se uvolnily ve vodním řádu nečistoty a jsou na sedle ventilu a tudíž protéká…
Lubomír 05.07.2015 12:23
Lubomír
Moc děkuji. Tato rada mi velmi pomohla. Přestalo to zlobit. nový
netopyyr 18.01.2020 07:17
netopyyr
Zjistěte, jestli je někde před bojlerem, nebo v bytě, případně pro celý dům, redukční ventil. Pokud…
Zerozero 06.07.2015 00:34
Zerozero
Dakujem pane, usetril ste mi X euro za ventil a nervy :-). Keby som nevymienal odtokovu hadicu ktora… poslední
Diwiak 26.12.2020 17:50
Diwiak

Dobrý den,tou odstávkou se uvolnily ve vodním řádu nečistoty a jsou na sedle ventilu a tudíž protéká voda.Ten ventil nejde utáhnout ani povolit.
Ten ventil jde pouze otočit doleva,přitom vidíte,jak ten plastový díl stoupá nahoru,nabíhá na šikminu na odlitku a pak skočí zpět dolů silou pružiny do původní polohy.Takto směrem doleva ho nekolikráte protočte,aby skočil zpět,nečistoty by měl vyplavit tlak vody,která při té operaci poteče ven,to otáčení jde ztuha,přemáháte vratnou pružinu,která určuje bezpečný tlak.:-)

Zjistěte, jestli je někde před bojlerem, nebo v bytě, případně pro celý dům, redukční ventil. Pokud nikde není, je možné, že tlak ve vodovodu mohl být jen tak na hranici tlaku pojistného ventilu a ten ještě nepouštěl. Po odstávce mohl být tlak trochu zvýšen a ventil již propouští. To je jedna možnost.
Druhá možnost je taková a pravděpodobná, že po odstávce a znovu puštění vody, kdy se uvolní nečistoty v potrubí, se kousek kamence zachytil v sedle redukčního ventilu.
Tím dochází k tomu, že red. ventil sice reguluje, ale nedovírá zcela. Trochu propouští, když by měl být zcela uzavřen při dosažení regulovaného tlaku. Proto při puštění vody někde v bytě tlak poklesne a poj. ventil neteče. Ale po uzavření všech výtoků, kdy tlak stoupne na regulovaný tlak, by red. ventil měl zcela uzavřít. Pokud vlivem nečistoty zcela neuzavře, přes netěsnost voda proniká a za red. ventilem stoupne tlak na max úroveň, která je ve vod. řadu. Ten může být vyšší, než ne pojistný tlak poj. ventilu.

Doporučuji: Na nastavovací hlavici si poznačit její polohu. Pokud je namontovaný tlakoměr, není to potřeba. Na manometru se pak nastaví tlak asi 4 atm. (bar).
Pustit někde vodu naplno. Potom regulační hlavicí otočit na max tlak a potom na min tlak přitom poklepávat na hlavici dřevěnou paličkou. Nečistoty v sedle ventilu se většinou uvolní. Potom nastavit tlak podle manometru, nebo podle poznačené polohy, případně tak, aby pojistný ventil netekl. Pokud to nepomůže, tak nezbude, než zavolat instalatéra.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru