Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Domácí výroba pálenky je přestupek, takže to hlavně udržet v tajnosti nebo využít služeb pálenice.
karel 02.06.2015 23:09
karel
Děkuji za odpověď. Potřebuji to vědět proto, protože, když mi minule pálili slivovici (i hrušky jsem…
Boban55 02.06.2015 23:39
Boban55
Některé pofidérní pálenice míchají kvas od zákazníků dohromady a následně pálí jako celek - taky už…
antibalda 03.06.2015 00:44
antibalda
má to cenu ještě jednou pálít?Já to palím jen jednou
tymians 14.12.2018 13:32
tymians
Co? A na cem? Oboji ma zasadni vliv na odpoved.Pokud se pali v obycejnem destilacnim pristroji, je d…
bahno 14.12.2018 14:10
bahno
Pán asi nepochopil otázku. Zřejmě to myslel, tak, že tazatel šel napřed do pálenice A a pak s tím vy… poslední
Kiksfix 14.12.2018 14:30
Kiksfix

Děkuji za odpověď.
Potřebuji to vědět proto, protože, když mi minule pálili slivovici (i hrušky jsem měl naložené), tak mi tvrdili v pálenici (A), že to bylo špatně připravené. Jenže v té pálenici(A) nevěděli, že ten samý kvas (prostě druhou polovinu) mi pálili v jiné firmě - v pálenici (B) a tam jsem měl podstatně více pálenky. Když jsem to potom porovnával a vyptával se, tak mi v té druhé (B), (asi lepší) pálenici řekli, že v pálenici (A) neumí nastavit správnou teplotu pro vypálení, no a potom se vymlouvají na dodavatele kvasu. Takže jsem s toho asi "jelen" :-)

Některé pofidérní pálenice míchají kvas od zákazníků dohromady a následně pálí jako celek - taky už jsem to zažil. Takže váš kvas může být naložený sebelépe, ale když to smíchají s nějakým sajrajtem, tak máte po chuti a kvalitě.

Slivovice (švestky) začínají kapat při cca 88°C při čemž se nechá odkapat první velký panák - metanol, zbytek se už může pít. Většinou to přestává týct při cca 98°C, ono to teda teče pořád, ale více a více se to zakaluje a přes 100°C už destilujete vodu :-) Taky znám takového borce :-) Nejkvalitnější pálenice je okolo cca 90°C.

Co? A na cem?
Oboji ma zasadni vliv na odpoved.Pokud se pali v obycejnem destilacnim pristroji, je druhy paleni v podstate nutnost. Behem prvniho sice natece trochu uplne luxusni palenky, ale pak to tece prilis ridky. To je ale nutny posbirat, protoze to porad obsahuje spoustu alkoholu. Dvoukolovy paleni da optimalni vysledek co do kvality a vyteznosti.
Uplne jina situace je s pristrojem vybavenym nejakym rektifikatorem s refuxem. Tam se to vezme na jeden zatah, protoze ono "vicekolovost" probiha v tom rektifikatoru.
Vyse uvedeny plati pro ovoce, pro vodku, rum, whisku se jede vic kol na jednoduchym destilaku, nebo se jede na mnohapatrovy kolone a vystupem je neco hodne blizky cistymu lihu, co se pak naredi a (krome vodky) zraje v sudu.
Posledni jsou borovicka, gin, absinth... to je jedno kolo na jednoduchym destilaku a bud se to koreni a bylinky nahazi do kotle, nebo se davaj do takovyho kosiku kterej se profukuje parama pred chladicem. Ovsem do kotle se leje vcelku vysokoprocentni smes vody a lihu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru