Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výroba výfuku k motoru cca 344cm^3

Zdravím společenstvo Poradny,
dneska jsem si pořídil benzinový dvoutaktní motor ZB7AS - použával se v elektrocentrálách. Byla to uloženka, nikdy nepoužita, ani válec nebyl opálený. Problém je v tom, že to byl jen samotný motor bez výfuku a motor bez výfuku provozovat nejde, kord dvoutakt. Když jsme u pána motor zkoušeli, stříkli jsme trochu benzínu do válce a motor našlápli, udělal asi tři cykly a my tam málem ohluchli.
No a teď jak tedy vyrobit především tlumič ? Napadlo mě použít doutníky třeba od Jawy 250, to je docela podobný motor a použitý stojí okolo 200Kč, stačilo by to ? Nebo by to nějak omezovalo výkon ? Motor měl být určen nejdříve opět na elektrocentrálu, ale teď mě napadla nějaká čtyřkolka respektive malotraktor, takže tam bych ten výkon docela potřeboval.
Případně to nějak vyvařit, ale do toho se mi nechce neboť nemám svářečku a ani vařit neumím.
Pokud Vás napadne něco jiného, sem s tím, budu rád.

Ještě na závěr nějaký parametry :
Model : ZB7AS
Objem : 344cm^3
Výkon : 5,45HP nebo kW nevím jistě
Rok výroby : 1964

Děkuji Filip

Předmět Autor Datum
Výkon : 5,45HP To je nějak málo, i kdyby to byl údaj v kW. To je slaboučký motor. Vždyť moje třiapu…
Niko Bellic 14.02.2015 19:46
Niko Bellic
Proč by to bylo málo? Fichtl měl 3,5 hp a jak se na tom lítalo.
Prasak 14.02.2015 20:15
Prasak
Skoro 7-krát větší objem a jen cca 1,5-krát vyšší výkon. Ano, je to opravdu slabý motor.
Niko Bellic 14.02.2015 20:30
Niko Bellic
Jako v poměru objem/výkon je to málo, ale myslel jsem si, že bych k tomu přidal lepší karbec a vejfu…
antibalda 14.02.2015 23:33
antibalda
On určitě umí dát víc, ten udávaný výkon je při nominálních 3000 otáčkách. Ale je to nízkootáčkový s…
j-k 15.02.2015 09:24
j-k
máte pravdu tento motor je vhodný na výrobu domácího traktoru.V tom je držák.A pokud je vhodně zpřev…
dabac 15.02.2015 09:38
dabac
Co jsem se dočetl na netu, tak tyhle motory se rádi zadíraly, tak nevím no. Je pravda, že výkon je u…
antibalda 15.02.2015 09:44
antibalda
Dvoutakty se zadírají při nedostatku oleje v benzínu nebo přehřátím. Obojí je plně pod kontrolou uži…
j-k 15.02.2015 11:38
j-k
Tak jako deset tisíc otáček z toho tahat nechci, ale nějakých 5-6 tisíc by to dát mohlo, tím bych se… poslední
antibalda 15.02.2015 16:30
antibalda

Výkon : 5,45HP

To je nějak málo, i kdyby to byl údaj v kW. To je slaboučký motor. Vždyť moje třiapula má 18 kW a dvěstěpadesátky kolem 10 kW, i ty nejstarší. Ten motor asi nebude vhodný na pohon nějakého vozidla. To už spíš postavit s nějakým motorem z 250/350. Tam to máš vyřešené i s převodovkou, se spojkou, orig. výfuky jsou k dispozici atd.

Jako v poměru objem/výkon je to málo, ale myslel jsem si, že bych k tomu přidal lepší karbec a vejfuk, tak by se z toho dalo dostat víc. Jak říkám, je to z vojenský elektrocentrály, kde ty motory byly stavěný na permanentní chod při plném výkonu.

PS. Docela dlouhou dobu jsem sháněl motor z 250tky, ale buď byl zralý na výbrus nebo byl za 10k, tento byl za 1k nepoužitý, navíc motor z 250tky není moc vhodný na traktůrek neboť ho upečeš, tento má své chlazení vzduchem ...

On určitě umí dát víc, ten udávaný výkon je při nominálních 3000 otáčkách. Ale je to nízkootáčkový stabilák a tím je vhodný spíše na pohon nějakého stroje, než třeba do motorky, kde se vyžaduje široký rozsah otáček a rychlá akcelerace. Třeba na traktůrek by ale šel použít.
Co se týče výfuku, také bych tam dal svod cca 50 cm a na něj 2 výfuky z jawy 250, než něco vyrábět, zvlášť když k tomu nemá možnosti.

máte pravdu tento motor je vhodný na výrobu domácího traktoru.V tom je držák.A pokud je vhodně zpřevodovaný tak to nemá konkurenci.Kolega tento motor kdysi osadil do svého traktoru a nadělal mu práce až až .Byl to nezmar.A výfuk není problém.Stačí i ze staré škodovky.Upravit jde lecco.

Co jsem se dočetl na netu, tak tyhle motory se rádi zadíraly, tak nevím no.
Je pravda, že výkon je udáván při 3000ot/min, myslím si, že by točil daleko více a tím pádem by se zvednul i výkon. Motor má klasickej karborátor s vyvedeným ovládáním škrtící klapky --> regulace plynu, navíc má nějaký odstředivý systém, který podle potřeby přidává/ubírá plyn a tím drží oněch 3000ot/min, to by vyhodil a místo toho připojil klasický lanko na regulaci plynu.

Dvoutakty se zadírají při nedostatku oleje v benzínu nebo přehřátím. Obojí je plně pod kontrolou uživatele. S taháním motoru do otáček bych to ale nepřeháněl, přecijenom je to stabilák. Ostatně nejvyšší točivý moment bude mít nejspíš právě kolem těch 3000 otáček, což je u pracovních strojů podstatný údaj, narozdíl od maximálního výkonu u strojů soutěžních.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru