Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záruční doba na výbojky?

Zdravím, prosím o radu ohledně reklamace výbojek.

Koupil jsem nové xenonové výbojky (uvedená záruční doba dva roky), namontoval do auta a vydržely svítit 11 měsíců. V rozmezí zhruba 14 dnů obě přestaly svítit.

Poslal jsem je na reklamaci s tím, že mi nepřijde normální, aby ani ne v polovině záruční lhůty přestal být výrobek nepoužitelný. Čekal jsem, že mi je bez řečí vymění.

Dnes jsem si na poště vyzvedl balíček - vrátili mi ty staré s tím, že reklamace byla zamítnuta. S odůvodněním, že výbojka je spotřební zboží a u spotřebního zboží se prý záruka vztahuje pouze na výrobní vady, ne na opotřebení používáním. Jako další podobný produkt mi prodejce uvádí třeba pneumatiky.

Odvolávají se na Občanský zákoník paragraf § 619 odst. 2 - Záruka se nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána.

Docela mě tohle sere, protože stejným způsobem mi příště může prodejce zamítnout třeba reklamaci TV, která pro roce přestane fungovat. Kdyby se prý jednalo o výrobní vadu, ta by se projevila hned při prvním použití.

Prosím o radu jak postupovat, případně vaše zkušenosti v podobných případech.

Předmět Autor Datum
Jó, pane, že vy ste s nima svítil...tady je k tomu nějaká diskuze: http://forum.volvoklub.cz/viewtop…
jirka44 03.02.2015 18:52
jirka44
Ty výbojky mají výrobcem definovanou životnost. Myslím že xenony by měly mít minimálně 2500 hodin. O…
Ara 03.02.2015 21:21
Ara
Nekupuj cinske sracky ale philips alebo osram apod. Mal som v aute 10rokov (!) philipsy, jazdim denn…
MM.. 04.02.2015 00:23
MM..
Len tak som si hodil do google porovnanie napr. http://www.autobild.de/bilder/xenonlampen-im-test- 2…
MM.. 04.02.2015 01:06
MM..
Děkuji za reakce. Původní výbojky byly v autě nějakých 190 tisíc km, světlo zesláblo, proto jsem po…
rokator 04.02.2015 08:52
rokator
No nevím,na Heuréce mají jen 2 hodnocení za celou dobu(sice 90%,ale to jim mohl napsat i kamarád),ma…
Karel04 04.02.2015 17:52
Karel04
Ještě bych dotaz s odpovědí prodejce poslal na D- test. A jak někdo psal výše, aby napsal výrobci, j…
radek2 05.02.2015 09:53
radek2
riesil si reklamaci xenonovej vybojky znacky osram? A dovozca neni vyrobca
MM.. 05.02.2015 10:41
MM..
Dnes mi přišla odpověď: Celou věc jsme předali ke konzultaci našemu právnímu oddělení a ČOI. Jsem…
rokator 09.02.2015 11:20
rokator
Tak jim zkus slušně odpovědět a poděkovat,něco jako:Děkuji za informaci.To vyjádření ČOI mě taky vel… poslední
Karel04 09.02.2015 17:26
Karel04

Ty výbojky mají výrobcem definovanou životnost. Myslím že xenony by měly mít minimálně 2500 hodin. Opotřebením, na které se záruka nevztahuje je třeba snížení svítívosti, barevné změny na skle apod. Základní funkčnost, t.j. svícení musí splňovat životnost danou výrobcem. Pokud tomu tak není, výrobek vykazuje vadu. U pneumatik nemůžeš reklamovat stav vzorku, ale pokud by praskl při běžném užívání ocelový kord, je to na reklamaci.

Nekupuj cinske sracky ale philips alebo osram apod.
Mal som v aute 10rokov (!) philipsy, jazdim denne sozapnutymi svetlami. Potom jedna uz zacala zeleniet a po mesiaci zhasla tak som v KE (daleky vychod :) obiehal obchody a nikde nemali philips a strkali mi do ruky nejake cinske ze super za 10euro (philips stoja tusim 40). Tak reku ze dobre. Vysledok:
a) v noci som na ceste skoro nic som nevidel
b) po ca 10mesiacoch 1 zhasla, nie ze by to bola nejaka velka zmena oproti tomu ked svietila, ale nevidel som uz skoro nic, a 1000km cesta pred sebou.

Kupil som v mnichove philipsy, vidim skvele, a svietia bezproblemov uz 3roky ci kolko a este minimalne 7rokov budu, to ale uz chcipne auto :)

Rada: Odnes to tym dementom co to predavaju a otrieskaj im to o hlavu nech to idu osobne strcit dodavatelovi do prdele, druhu nech strcia do prdele tomu cinanovi co to vyravba, a ziadaj vymenu za philips alebo osram :)

Samozrejme ze mas na to zaruku, zivotnost vybojok je teoreticky nekonecna a nezavisi od doby svietenia (aj ked demeni vyrobci sa ti snazia nakukat nieco ine), ptz v tom neni ziadne vlakno, a opotrebenie elektrod je principialne zanedbatelne. Prakticky vybojka zdochne vtedy ked sa tam dostane vzduch cez netesny obal. U kvalitnych je to >10rokov.
P.S. napis im ze v xenone sa nema co vypalit ptz tam neni ziadne vlakno, a zdochne to kvoli netesnemu obalu a to po 11mesiacoch je vyrobna vada. Ked ti to neuznaju tak napis sem presne co to je za predajcu a aj co to presne su za vybojky, aby tam uz nikto nekupoval.
P.S.2. a samozrejme ze som tie cinske sracky nereklamoval, nebudem sa srat kvoli 20euram. Ale cinana ked nejakeho raz stretnem tak mu to hned napcham do riti :)

Len tak som si hodil do google porovnanie napr. http://www.autobild.de/bilder/xenonlampen-im-test- 2823400.html#bild9
mali tam osramy a philipsy vsetko super a potom 9.fotka ze neznamy vyrobca, zvlastnost: internetovy srot, prilis tmava, po 2minutach zhasina :-D

Ak si mal philips alebo osram tak napis vyrobcovi, ak si mal nieco ine tak to proste vyhod. Inac ceny na tom webe su premrstene, normalne stoji bezna philips alebo osram tak 40-50e/ks v nejakom inet shope.

Děkuji za reakce.

Původní výbojky byly v autě nějakých 190 tisíc km, světlo zesláblo, proto jsem pořídil nové. Kupoval jsem je na doporučení známého, který u stejného prodejce nakupoval a měl s výbojkami dobrou zkušenost. Jedná se o TC Shop.

Na reklamaci samozřejmě odpovím a dám sem rozuzlení.

No nevím,na Heuréce mají jen 2 hodnocení za celou dobu(sice 90%,ale to jim mohl napsat i kamarád),mají asi 15 názvů internetových obchodů(poboček,ovšem na stejné adrese :-)),tady přímo o výbojkách taky nic moc.Dál jsem nehledal,zkus to.
Na to zamítnutí reklamace se zkus zeptat třeba na SOS a ČOI-pošli jim i vyjádření obchodníka.Poradí třeba jakou máš šanci nebo nějaké paragrafy,kterými se dá pak ohánět u prodejce.Tomu pak případně napiš,že další zamítnutí už bude u nich prověřovat kontrola ČOI náhradu budeš vymáhat soudně.

Ještě bych dotaz s odpovědí prodejce poslal na D- test.
A jak někdo psal výše, aby napsal výrobci, já řešil reklamaci s dovozcem osram a neuznají vám ji také. Napíšou vám , že jste s tím moc svítil. ( v přepočtu co měl výrobek vydržet bych s tím musel svítit více než 24 hod denně) :i:

Tak jim zkus slušně odpovědět a poděkovat,něco jako:Děkuji za informaci.To vyjádření ČOI mě taky velmi zajímá,právě jsem se na ně chtěl obrátit,tak mi prosím jejich zprávu pak přepošlete.
Aby jim došlo,že jestli jen tak blafovali,tak to na tu ČOI stejně pošleš sám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru