Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záruční doba na výbojky?

Zdravím, prosím o radu ohledně reklamace výbojek.

Koupil jsem nové xenonové výbojky (uvedená záruční doba dva roky), namontoval do auta a vydržely svítit 11 měsíců. V rozmezí zhruba 14 dnů obě přestaly svítit.

Poslal jsem je na reklamaci s tím, že mi nepřijde normální, aby ani ne v polovině záruční lhůty přestal být výrobek nepoužitelný. Čekal jsem, že mi je bez řečí vymění.

Dnes jsem si na poště vyzvedl balíček - vrátili mi ty staré s tím, že reklamace byla zamítnuta. S odůvodněním, že výbojka je spotřební zboží a u spotřebního zboží se prý záruka vztahuje pouze na výrobní vady, ne na opotřebení používáním. Jako další podobný produkt mi prodejce uvádí třeba pneumatiky.

Odvolávají se na Občanský zákoník paragraf § 619 odst. 2 - Záruka se nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána.

Docela mě tohle sere, protože stejným způsobem mi příště může prodejce zamítnout třeba reklamaci TV, která pro roce přestane fungovat. Kdyby se prý jednalo o výrobní vadu, ta by se projevila hned při prvním použití.

Prosím o radu jak postupovat, případně vaše zkušenosti v podobných případech.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny