Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem identifikace elektromotoru

Zdravím,vyhrabal jsem u babi ve stodole starej motor co dřív sloužil jako pohon pro cirkulárku. Pamatuju dědu,že na tom ještě řezal dříví když byl živ takže by měl bejt funkční. Je to rok výroby 1955 asi takže už je to pěkně starý :D Jsem v tomhle laik takže tomu nerozumim. Chtěl bych zjistit jakou má tak tenhle motor hodnotu jestli ho nemam rovnou šoupnout do sběru.
Díky

Předmět Autor Datum
V dnešní době nula nula nic, je starý a zrezlý, navíc je to klasický asynchronní motor, kdyby to byl…
antibalda 21.12.2014 00:18
antibalda
Dobře mam jasno. Díky za rychlou odpověď
Maldauf 21.12.2014 00:21
Maldauf
Z výše uvedeného je pravda jenom to, že je starý a rezavý.
jirka44 21.12.2014 09:19
jirka44
Jak to myslíte ?
Maldauf 21.12.2014 10:05
Maldauf
Myslím to tak, že je to starej a poctivě udělanej motor, kterej by ještě kus práce udělal. Pokud ovš…
jirka44 21.12.2014 10:34
jirka44
Tak když jsi tak chytrý, řekni nám jaký je rozdíl mezi motorem z brzké poválečné výroby a dnešním mo…
antibalda 21.12.2014 17:38
antibalda
""Tak když jsi tak chytrý, řekni nám jaký je rozdíl...."" No odpovím na to já. Pracoval jsem v těsné…
Zerozero 22.12.2014 03:52
Zerozero
Ano, ve většině máš pravdu, ale stejně se v něčem mýlíš. Staré motory mají nižší účinnost než dnešní…
antibalda 22.12.2014 08:35
antibalda
No, já bych snad byl býval i reagoval, ale jednak tu nejsem 7/24, jednak to agent 00 napsal za mne.… poslední
jirka44 22.12.2014 10:30
jirka44
Co to znamená? Staré motory mají vyšší účinnost snad né ... toto bych v žádnem prípade netvrdil, né…
Joseph 22.12.2014 08:59
Joseph
Chceš to k něčemu použít (k čemu? Je tam řemenice na kožený řemen, máš něco takového nebo bys to mus…
Yarda 21.12.2014 10:19
Yarda
Asi takhle,já ro určitě k ničemu použít nechci. Je mi taky trochu jasný,že použít ten motor k něčemu…
Maldauf 21.12.2014 10:24
Maldauf
Tak to zkus nabídnout třeba na Aukru,tam se dá prodat kdeco.Třeba si toho někdo bude cenit víc než v…
Karel04 21.12.2014 14:31
Karel04
mohloby to vzít i muzeum, a nebo výrobce motorů do sbírky..
paul 22.12.2014 08:22
paul

V dnešní době nula nula nic, je starý a zrezlý, navíc je to klasický asynchronní motor, kdyby to byl kroužkový, tak by nějakou hodnotu měl. Navíc starý motory nebyly ještě tak dokonale konstrukčně řešeny, takže braly velké proudy a neměly moc velkou sílu - velký příkon, malý výkon - účinnost mizerná. Za mě, jedině do sběru, v bazaru to stejně neprodáte.

Tak když jsi tak chytrý, řekni nám jaký je rozdíl mezi motorem z brzké poválečné výroby a dnešním motorem ? Proč když je podle tebe ten starý tak spolehlivý, proč to dneska nikdo nechce ? Vždyť dneska je všechno ojebaný, tak proč to sakra nikdo nechce ? Můžeš si ho tady od tazatele koupit/vzít a říct nám například z čeho je izolace mezi vinutím nebo jaký materiál je použit na statoru/rotoru nebo změřit jaký má sycení. Však nás, neznalý, pouč, jsme na poradně.

""Tak když jsi tak chytrý, řekni nám jaký je rozdíl....""
No odpovím na to já.
Pracoval jsem v těsné blízkosti navijárny motorů a občas i tam. S elektromotory staré
i nové výroby jsem dost dobře seznámen.
Systém, tedy uspořádání vinutí se od třeba padesátých let do dneška vůbec nezměnil. Bylo to vymyšleno už dávno a to tak, že to není třeba a docela ani nejde měnit.
Velký rozdíl, je ale v tom, že tenkrát, narozdíl od dneška, se nešetřilo na mědi, ani železe. Tehdejší motory jsou vzhledem k výkonu větší a těžší.
Dneska se šetří na materiálu, proto jsou motory menší o stejném výkonu.
Jaký je ale výsledek?? Je použito slabšího drátu na vinutí, tedy má větší ohmický odpor. Je ušetřeno na železe, použije se tedy větší sycení.
Výsledkem většího sycení a většího odporu vinutí se zvětší ztráty.
Je možno se o tom lehce přesvědčit. Starý motor při zatížení bude mírně teplý.
Nový srovnatelný motor, bude při zatížení hodně horký. Používají se proto dnes izolace snášející vyšší teplotu.
Co to znamená? Staré motory mají vyšší účinnost.
Spolehlivost?? Dnešní motory mají vinutí smaltovaným drátem a mezi cívkami věnce nejsou ani proklady, vše drží jen na smaltu. Dřívější motory měly také smaltovaný drát, ale někdy i navíc ovinutý hedvábím. Jednotlivé cívky byly ve věnci ovinuté tkanicí, nebo alespoň proloženy izolačním papírem. Pokud nedošlo ke značnému navlhnutí, byla spolehlivost daleko vyšší než dnes. Proto staré stroje, pokud nedošlo k jejich likvidaci, jen pro jejich stáří, mají motory funkční třeba i po půl století.
To se o dnešních říci nedá.
Proto tento starý motor, po proměření, je li v pořádku, může někomu sloužit na cirkulárce další půlstoletí. :puff:

Ano, ve většině máš pravdu, ale stejně se v něčem mýlíš. Staré motory mají nižší účinnost než dnešní a to z důvodu použití jiných materiálů především na rotor a stator. Dříve se používala klasická ocel, dnes se používá tzv. orientovaná ocel - doporučuji nastudovat, je to celkem zajímavý. A právě díky této oceli se snížily magnetizační proudy statorů.

Ano s tou izolací máš pravdu, dříve se používal smalt doprovázený hedvábím, ale někdy je problém, že se to hedvábí může někdo poškodit a vzniká mezizávitový zkrat. V dnešních motorech se používá smatl nebo lak, také jsem viděl na trakčních motorech u Metra izolaci v podobě skelných vláken z důvodu velkých napájecích proudů.

O účinnosti se asi nemá cenu hádat, ta oproti dnešním motorům byla někde jinde - nižší a to díky materiálu statoru/rotoru a méně kvalitnějsí mědi i když jí tam bylo více.

Další věc je chlazení, u těch starých motorů nebylo až tak dokonalý. Když se podíváte na dnešní mají dvě vrtule - vnitřní a vnější. Třeba teď si vzpomínám na motor co máme na pohánění fukaru na seno, je z fabriky Svět také z 50.let a nemá žádné nucené chlazení.

Dokonce v nejnovějších motorech se používá dokonce hliníkové vinutí, důkaz že se to všechno šidí, ale je na každém jestli dá přednost kvalitě nebo čínskému šuntu, v dnešních motorech se stále dá sehnat kvalitní věc.

PS. Líbí se mi, že jsi se k tomu vyjádřil a né jako jirka44, který vyblil pěknou blbost a ani to nedoplnil. Takový lidi nechápu, něco napíše a pak si za tím ani nestojí.

Co to znamená? Staré motory mají vyšší účinnost

snad né ... toto bych v žádnem prípade netvrdil, né že by rozdíly byly nejak zásadní, no neco se zlepšilo, hlavne u plechú, kvalita transformátorových plechú ze kterých je sestaven stator je lepší, plechy se užívají tenší, povrchová úprava je lepší, výsledkem jsou menší stráty v železe, odléváni hliníku na rotor je dnes zvládnuto lépe, standardní presnost obrábení je daleko lepší, používají se menší vzduchové mezery

není to nic zásadní, princíp činnosti asynchronních motorú je geniálne prostý a skutečne nelze nic lepší vymyslet a tak motor vyrobený dnes nebo pred pul stoletím se v účinnosti promeny el. energie na mechanickou nijak zásadne neliší, snad nejakých pár procent 3-4-5-6 ???

V čem je rozdíl ale zásadní je konstrukce, odlitek kostry, príruby, ložiska, hrídel, dnes tam jsou materiály kvalitnejší takže celý motor má daleko menší hmotnost a rozmery, nekde to je významný faktor, nekde né.

Záver ale mám stejný, tento starý motor, po proměření, je li v pořádku, maximálne vymenit ložiska, může sloužit na cirkulárce další půlstoletí. Pokud je pro nej tazatel využití má, nevyhazovat, pokud né, vyhodit. Sberné dvory jsou obdobných motorú plné.

.... :puff:

Chceš to k něčemu použít (k čemu? Je tam řemenice na kožený řemen, máš něco takového nebo bys to musel předělat?) nebo zpeněžit? Koukám, že je (bylo, od té doby se změnily předpisy) to nevýbušné provedení. Kolik se dává ve sběrně?

Asi takhle,já ro určitě k ničemu použít nechci. Je mi taky trochu jasný,že použít ten motor k něčemu by nebylo efektivní. Spíš jsem chtěl vědět,jestli taková věc má vůbec nějakou peněžní hodnotu (jestli to neni škoda rozebrat na železo a dát do sběru) co se funkčnosti nebo třeba historický hodnoty týče.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru